logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Heiskanen ja Granlund isossa roolissa maajoukkueessa – ”Superjätkiä”

Suomi kärkkyy lohkonsa piikkipaikkaa MM-kotikisoissa.

Jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut ovat täydessä käynnissä Suomessa jo toista viikkoa. Helsingissä katukuva on toukokuussa poikkeuksellisen värikäs – kiitos kaupunkiin saapuneiden kisaturistien.

Kisojen A-lohko pelataan Nordiksella, ja Töölössä vietetään todellista kansainvälistä karnevaalia. Lohkon jokaisen maan (Sveitsi, Saksa, Tanska, Kanada, Slovakia, Ranska, Kazakstan ja Italia) kannattajat esittelevät joukkueensa värejä ja kannatushuutoja aina omiensa taistellessa lohkopisteistä.

Lohko B pelataan Tampereella, ja ennen tiistain kierrosta Suomi on kiinni lohkonsa ykkössijassa. Leijonat on ennen viimeistä otteluaan kairannut pisteitä kaikista kuudesta matsistaan, ja taipunut ainoastaan kertaalleen. Ruotsi vei voiton rankkareilla lohkon kolmannella kierroksella.

HIFK-kytköksiä

Leijonien kokoonpanosta löytyy mukavasti HIFK-kytköksiä. Jere Innala oli viime kaudella HIFK:n paras pistemies, kaudet 2019-2021 Jere Sallinen oli joukkueen kapteeni ja Frans Tuohimaa ykkösveskari. NHL-tähdet Mikael Granlund ja Miro Heiskanen puolestaan ponnistivat HIFK:n junioreista Liigakaukaloiden kautta Pohjois-Amerikkaan. Suomen A-maajoukkueen joukkueenjohtaja Mika Kortelainen on HIFK:n myyntitiimin kulmakiviä.

Otimme yhteyden Tampereelle Leijonien välipäivänä ennen viimeistä lohkopeliä.

”Kölli”, mitä kuuluu Tampereelle?

– Hyvää kuuluu. Eilen oli joukkueella totaalinen vapaapäivä. Kenelläkään ei ollut mitään ohjattua vaan kaikki sai tehdä ihan mitä halusi. Kohta mennään joukkuekuvauksiin ja siihen päälle valmistavat harjoitukset. Sitten aletaan keskittymään Tsekki-peliin.

Onko joukkuekuvaus ihan suunnitellusti vasta nyt?

– Kisojen alussa järjestäjä kyselee milloin halutaan joukkuekuvaukset. Halusimme odottaa, että kaikki on paikalla ja ohjelmassa tässä kohtaa tiedettiin olevan pari välipäivää ja maanantai sopi meille hyvin.

Minkälainen fiilis Tampereella vallitsee? Onko kontrastia Kiinan Olympialaisiin?

– Totaalinen kontrasti. Tultiin totaalikuplasta karnevaaliin.

– Loppupeleissä päivittäinen tekeminen on ihan samaa. Joukkue keskittyy siihen että levätään, syödään, palaveerataan, treenataan ja pelataan.

Missä joukkue viettää aikaansa jos ei olla hallilla?

– Asutaan parin kilsan päässä hallilta. Tässä on kuusi joukkuetta keskellä metsää järven rannalla. Mukavan väljää ja rauhallista. Kuuluisat Tahdon portaat on myös ihan tässä vieressä. Itsekin käynyt pari kertaa portaissa.

Onko Tahdon portaat osa teidän tarinaa?

– Moni tamperelainen on niissä luonut pohjan uralleen, mutta ei kuulu meidän stooriin.

Millainen on tämän vuoden stoori?

– Iso teema on tottakai yrittää voittaa pelejä. Edelleen Jukan (Jalonen) lanseeraama ”Kun aika on” kulkee vahvasti mukana. Se perustuu pitkälti meidän arvoihin. Silloin kun on pelejä ja yhteisiä juttuja niin kaikki vetää sata lasissa. Muuten kaikki saa tehdä rauhassa mitä parhaaksi kokee. Ei ole ollut tarvetta muuttaa sitä.

Ei ole, ei. Aloitit maajoukkueessa hommat vuonna 2018. Suomen IIHF ranking on siinä ajassa noussut sijalta viisi aina sijalle yksi. Mitkä ovat Kansainvälisen jääkiekkoliiton tarjoamat edut ranking ykköselle?

– Kisat kun alkaa niin isäntämaa valitsee ekana pukukopit ja palaverihuoneet ja muut. Seuraavaksi valitsee ranking ykkönen. Jos miettii vaikka meidän rakasta Nordista: Kanada valitsi olla HIFK:n kopissa ja esimerkiksi viidentenä valitsevalle jää joku käytävän pukukopeista. Pitkässä turnauksessa sillä iso merkitys viihtyvyyteen.

Sosiaalisessa mediassa kanadalaisyleisö ei tunnu haluavan myöntää olevansa rankingissa kakkosia. Onko siellä ytimessä ollut mitään vastaavaa havaittavissa?

– Ei suuret puheet suuta halkaise. Yritetään me keskittyä tekemiseen jos joku muu keskittyy johonkin muuhun.

Miten kotikisat näkyy teidän arjessa?

– Onhan se hienoa nähdä, että ihmiset uskaltaa heittäytyä. On peruukkia ja ties mitä rekvisiittaa. Myös poikkeuksellisen paljon pelipaitoja näkyy katsomoissa.

– Hallilta kun lähtee kiireellä, niin ei ihan suurimpiin ryysiksiin viitsi mennä. Kaikilla on hauskaa ja kaikilla on asiaa – mikä on tietysti mahtavaa! On tämä tällainen todellinen kesän aloitus -juhla.

Leijonafaneille joukkueen varmasti suurimmat tähdet ovat HIFK:sta maailmalle ponnistaneet Mikael Granlund ja Miro Heiskanen. Millaisia Leijonia kundit ovat?

– Superjätkiä. Helppoja, hyviä, fiksuja, hienoja typpejä. Kuten kaikki meillä kopissa. Kaikki on yhtä tärkeitä eikä täällä ole minkäänlaista tähtikulttuuria. Se on yksi Leijonien vahvuus ollut jo pitkään.

– Tänne kun tulee, niin jätkät tietää mikä on tapa toimia ja Jukan tapa peluuttaa. Pelaat ylivoimaa, alivoimaa tai olit sitten lepovuorossa, niin kaikki tietää, että jokaista tarvitaan. Ja jokaista tarvitaan lopulta ihan yhtä paljon.

Suomi kohtaa tänään tiistaina viimeisessä lohko-ottelussaan Tampereella Tsekin klo 20:20. Voitolla Leijonat varmistaa lohkonsa ykkössijan.

Näytä kaikki uutiset