logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

PINNALLA – Kasper Halttunen: ”Olen voitonhaluinen jätkä ja pyrin tuomaan sen esille”

Pinnalla on maanantaisin HIFK:n verkkosivuilla ilmestyvä ajankohtaisiin henkilöihin ja aiheisiin pureutuva juttusarja.

Vasta 17-vuotias Kasper Halttunen lukeutuu ikäluokkansa lupaavimpiin hyökkääjiin. Isokokoinen ja taitava maalintekijä debytoi lauantaina Liigassa HIFK:n paidassa ja säväytti heti ennakkoluulottomilla otteillaan. Halttunen siirtyi täksi kaudeksi HIFK:hon ja nyt tavoitteena on läpimurto miesten peleihin.

HIFK:lla on takanaan tuloksellisesti vaikea viikko, mutta Halttusen mukaan joukkue on kääntänyt katseensa jo vahvasti tulevaan.

– Hyvät aamutreenit takana ja ilmapiiri joukkueen sisällä on hyvä. Mielestäni se on vahvan joukkueen merkki, että heikompienkin tulosten jälkeen pystymme keskittymään omaan tekemiseen ja seuraaviin otteluihin.

Halttunen kertoo, että hänelle on pienestä pojasta asti ollut unelmana pelata Liigassa ja viimeisen vuoden aikana se on ollut ihan selkeä tavoite.

– Sitten kun se tapahtui vielä Nordiksella, niin olihan se iso kunnia ja iso juttu. Varmasti muistan tuon päivän pitkään, vaikka tietysti tappio harmitti, Halttunen kuvailee jälkikäteen lauantain tapahtumia.

Halttunen esiintyi debyytissään edukseen ja osoitti välittömästi, miksi nuorukaisesta on puhetta riittänyt. 190-senttinen hyökkääjä liikkuu jäällä isosta koostaan ja nuoresta iästään huolimatta sulavasti ja hakeutuu hanakasti maalipaikoille, eikä epäröi käyttää laukaustaan. Debyytissä KooKoota vastaan laukauksia tilastoitiin seitsemän kappaletta ja Halttunen oli toistuvasti esillä ottelussa.

– Jos ihan omaa peliä miettii, niin kyllä se mielestäni hyvin meni ja sain ihan hyvää palautettakin pelin jälkeen. Pääsin pelaamaan omilla vahvuuksillani ja uskalsin käyttää niitä. Yhden kaksi maaliakin olisi voinut tehdä, Haltunen summaa.

Ensimmäisessä liigaottelussaan Halttunen pelasi kokeneiden pelaajien Otto Paajasen ja HIFK-kapteeni Teemu Tallbergin rinnalla.

– Sekin oli kunnia, että pääsi noin kokeneiden pelaajien kanssa pelaamaan. Debyyttiottelussa on oma jännityksensä, mutta he kaksi helpottivat omalla rauhallisuudellaan siinä asiassa paljon ja oli helppo tulla sisään. Luottavainen olo oli pelata heidän kanssaan, ja hekin neuvoivat pelaamaan omilla vahvuuksillani sekä käyttämään laukaustani, Halttunen kiittelee.

Laukauksestaan Halttunen tunnetaankin. Jokereiden A-junioreissa Vuosaaren Viikinkien kasvatti tehtaili viime kaudella 16-vuotiaana 24 maalia ja 38 tehopistettä 41 ottelussa, minkä lisäksi alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa Halttunen oli Suomen kantavia voimia tehden turnauksessa tehot 3+2 kuuteen otteluun. Isokokoisen taiturin otteet on huomioitu laajasti ja Halttunen on NHL-seuroissa paksulla tussilla merkitty ennen ensi vuoden varaustilaisuutta.

– Olen profiloitunut maalintekijäksi. Omasta mielestäni minulla on hyvä laukaus ja nyt olen kehittynyt siinä, että se hyvä laukaus on muuttunut myös hyväksi maalinteoksi, koska maalien tekemiseen tarvitaan paljon muutakin kuin pelkästään se hyvä veto. Omana vahvuutenani pidän myös sitä, että olen voitonhaluinen jätkä ja pyrin tuomaan sen esille myös peleissä. Halu ratkaista pelejä ja voittaa on kova, Halttunen kertoo.

Toisen polven työteliäs harjoittelija

Halttunen herättää suuren yleisön huomion vahvuuksillaan varmasti myös sen takia, ettei isokokoisia, taitavia ja hyvin liikkuvia maalintekijöitä kasva joka oksalla. Lahjoja nuorukaisella on paljon, mutta myös töitä on tehty unelmien eteen paljon.

– Kaikki taidot kiekon kanssa tulevat tuolta kotipihalta. Levyltä on ammuttu kiekkoja mieletön määrä kesäisin ja puukuulaa on hierottu. Isona kaverina liikkumisen eteen on tehty ekstratyötä, jotta luistelu on saatu hyvälle tasolle. Paljon on tehty hommia ja ne hommat jatkuvat koko ajan. Pidän itseäni kovana harjoittelijana ja se mahdollistaa sen, että pystyn mennä pelaajana eteenpäin. Kukaan ei tee duunia itseni puolesta.

Maalien tekemisen harjoittelusta Halttunen jakaa hyvän neuvon nuoremmille.

– Minulla on harjoituksissa aina ollut mukana se ajatus, että aina kun lauotaan, niin pyritään tekemään maali, ihan kaikista harjoituksista lähtien. Se ei ole vain se laukaus, vaan aina pitäisi pyrkiä tekemään maali, hän summaa.

Halttunen myös korostaa, että oman työskentelyn lisäksi avainroolissa ovat olleet oikeat ihmiset ympärillä ja seurajoukkueissa.

– Pitää muistaa, että ilman vierelläni olevien henkilöiden tukea en olisi lauantaina pelannut ensimmäistä liigaotteluani. Siitä täytyy olla kiitollinen. HIFK:ssa asiat on hoidettu hienosti ja täällä nuori pelaaja saa kyllä upeasti tukea. Jo alkusyksyn aikana tuntuu, että olen ottanut paljon askelia eteenpäin.

Halttunen on toisen polven kiekkoilija ja isä Niko Halttusella on takanaan kiekkoura, johon mahtui 190 ottelua Liigassa sekä useita kausia ulkomaan sarjoissa. Nykyisin isä-Halttunen valmentaa Jokereiden B-junioreita ja on valmentanut myös Kasperia usean vuoden ajan junioreissa.

– Faija oli ison osan junnuvuosista myös valmentajani ja olen koko ajan ollut hänen silmiensä alla. Siitä on ollut iso hyöty ja hän on vaatinut ja auttanut matkan varrella paljon. Faija kyselee edelleen jatkuvasti, miten harjoitukset ovat menneet ja auttaa tarvittaessa. Myös oma äitini on ollut kaikessa mukana ja tukena. Siitä heille iso kiitos, Kasper Halttunen sanoo.

Isän kiekkotaustan myötä myös pojan unelma on alusta asti ollut kiekkoammattilaisuus.

– Olen ollut parin kuukauden ikäinen, kun isä pelasi uransa viimeisiä vuosia Ranskassa ja siitä asti jäähallilla olen kasvanut ja lätkämaila taisi olla kädessä jo ennen kuin opin kävelemään. En muista, että minulla olisi ollut pienenä sellaista hetkeä, että olisin alkanut haaveilemaan kiekkourasta, vaan kyllä se on koko ajan ollut mielessä, Halttunen kertoo.

Unelmana NHL

Halttusen isona tavoitteena on luoda ura NHL:ssä. Hän suhtautuu nöyrästi niihin puheisiin, joissa häntä arvioidaan tällä hetkellä ensimmäisen kierroksen varausten joukkoon ensi kesänä.

– Osaa niistä puheista ottaa sellaista oikeanlaista motivaatiota omaan tekemiseen. Ehkä joskus tulee mahdollisuus siellä pelata ja nyt tehdään hommia sen eteen. Noista asioista puhuminen luo itselleni tunteen, että nyt vain painetaan lisää töitä ja kaasu pohjaan.

Halttusella olisi varmasti ollut kysyntää monissa seuroissa tälle kaudelle. Toukokuussa HIFK julkaisi 2+1-vuotisen sopimuksen Halttusen kanssa.

– HIFK ei ole ehkä helpoin paikka nuorelle pelaajalle tehdä läpimurtoa, mutta samalla se on todella hyvä paikka. Joukkuetta seurataan paljon ja seuraan kohdistuu joka kausi kovat odotukset. Täällä on ihan huikeat ihmiset töissä valmennuksesta alkaen. Halusin ottaa ison haasteen vastaan, koska liigajäille murtautuminen HIFK:n paidassa tuntuu itsestäni erityisen hienolta. Itselleni oli myös iso juttu, ettei tarvinnut himasta muuttaa mihinkään, mikä helpottaa asioita, Halttunen sanoo.

HIFK:ssa on viime vuosina entistä enemmän panostettu nuorien lupausten urapolun helpottamiseen ja joukkueessa on tälläkin hetkellä useita huippulupauksia luomassa ammattilaisuraa.

– Kyllä se näkyy. Itsekin olen koko ajan päässyt edustusjoukkueen mukana treenaamaan ja täällä uskalletaan antaa mahdollisuus, kun huomataan pelaajan olevan valmis siihen. Ei pelätä antaa mahdollisuutta nuorelle pelaajalle, mikä on hieno juttu. Omalla kohdallani näkyy myös se, että hienosti on autettu heti alusta asti eteenpäin, jotta minulla olisi mahdollisuus pelata omaa peliäni omilla vahvuuksillani. Se on ollut tarkoitus, kun tänne on tultu ja siinä on onnistuttu. Nuoria potkitaan täällä tosi hyvin eteenpäin, ja olen tykännyt tosi paljon, Halttunen sanoo.

Entä millainen pelaajaurallaan kaiken nähnyt päävalmentaja Ville Peltonen on nuorelle pelaajalle?

– Ville on hieno valmentaja ja auttaa aina kysyttäessä. Häneltä tulee hyviä vinkkejä pelaamiseen ja vaatimustaso on todella korkealla, kuten pitää ollakin. Samaan aikaan hän on hieno ihminen ja todella auttavainen kaikessa.

Myös HIFK:n pukukoppi on ollut hyvä paikka nuorelle pelaajalle Halttusen omien sanojensa mukaan.

– Jos koppi on täynnä jätkiä, niin siinä voi nuorin pelaaja joutua laittamaan varusteita kylmähuoneeseen, mutta se on ihan perinne täällä, Halttunen virnistää ja jatkaa.

– Huikeita jätkiä koppi täynnä, eikä täällä tarvitse nuorenkaan pelaajan pelätä. Vastaanotto on ollut lämmin ja kokeneemmilta pelaajilta tulee päivittäin vinkkejä ja myös he potkivat nuorempia eteenpäin. Hienoltahan se tuntuu kamppailla harjoituksissa tässä porukassa ja siinä nuori pelaaja myös kehittyy paljon.

HIFK lähtee kääntämään tällä viikolla kurssiaan ja ohjelmassa on kolme ottelua. Keskiviikkona HIFK kohtaa kotiottelussa Vaasan Sportin, perjantaina joukkue matkustaa Hämeenlinnaan HPK:n vieraaksi ja lauantaina TPS saapuu vieraaksi HIFK:n viikon toiseen kotiotteluun.

– Niin kuin sanoin tuossa alussa, ilmapiiri joukkueessa on hyvä tappioista huolimatta. Kopissa luotetaan omaan tekemiseen ja kun pidetään rivit tiiviinä, se hyvä tulos sieltä tulee ja palaamme voittojen tielle. Sitä tältä viikolta haetaan. Tehdään joukkueena asiat niin hyvin kuin pystytään ja harjoitellaan laadukkaasti. Jos pääsen itse pelaamaan tällä viikolla, niin koitan tehdä asiat vähintään yhtä hyvin kuin lauantaina ja auttaa joukkuetta voittamaan, Halttunen sanoo.

 

Teksti: Henri Havusela

 

 

Näytä kaikki uutiset