PINNALLA – Stadilaistunut Johan Motin: ” Ainoa suunnitelma on edustaa HIFK:ta”

Pinnalla-juttusarjassa vieraana ruotsalaispuolustaja Johan Motin

Johan Motin on HIFK:n puolustuksen yksi kulmakivistä ja varmasti yksi koko Liigan luotettavimmista puolustajista, joka antaa aina kaikkensa ja harvoin sortuu virheisiin. Lisäksi teräsmies on harvemmin loukkaantumisen takia pois töistä. Nyt varmaotteinen puolustaja kertoo polustaan Ruotsin ja Edmontonin kautta Suomeen sekä avaa Pinnalla-sarjassa sitä, mikä on saanut Motinin viihtymään Stadissa näin hyvin, että käynnissä on jo viides kausi HIFK:n riveissä.

– Aloitin lätkän myöhemmin kuin suurin osa, sillä olin aloittaessani jo kymmenen vuoden ikäinen. Taitoni olivat heikolla tasolla ja olin todella huono luistelija tietysti aluksi. Päätin kuitenkin jo silloin, että teen kaikkeni päästäkseni ammattikiekkoilijaksi ja sillä mentaliteetilla olen pelannut ja tehnyt töitä tähän päivään asti.

Näin kertoo kiekkouransa alkutaipaleesta 33-vuotias Johan Motin. Kova asenne ja työmoraali alkoivat nuorena tuottamaan tulosta nopeasti. Motin pelasi jo 16-vuotiaana junioreiden maajoukkueessa ja kehitys oli tästä eteenpäinkin huimaa. Ruotsissa on kova kilpailu paikoista maajoukkueissa, mutta Motin raivasi tiensä sekä alle 18- että alle 20-vuotiaiden MM-joukkueisiin. Molemmista arvokilpailuista tuliaisina olivat mitalit, pronssi ja hopea.

– Maajoukkueeseen päästyäni ymmärsin, että tässä on nyt mahdollisuus ja tulevaisuuteni. Aikaisessa vaiheessa olin junioreissa enemmänkin kahden suunnan puolustaja, mutta hiljalleen huomasin vahvuuksieni olevan enemmän puolustuspäässä ja aloin profiloitumaan nopeasti puolustavaksi puolustajaksi. Se ei silti poista sitä, ettenkö vielä tänä päivänäkin yrittäisi kehittää itseäni myös hyökkäyssuuntaan, Liigassa 295 ottelussa 71 tehopistettä tehnyt Motin kertoo.

Färjestadin junioreista hän nousi seuran edustusjoukkueeseen nuorena mukaan. Raamikkaan puolustajan kypsät otteet huomattiin myös Pohjois-Amerikassa. Nuori puolustaja varattiin Edmonton Oilersiin neljännellä kierroksella vuonna 2008. Vuotta myöhemmin Färjestad juhli Ruotsin mestaruutta Motinin ollessa vain 19-vuotias. Jo tuolla kaudella hän pelasi 52 runkosarjan ottelua sekä 13 ottelua pudotuspelejä, minkä päätteeksi nuorukainen pääsi juhlimaan mestaruutta. Samassa mestaruusjengissä pelasivat muuten myös Eero Somervuori, Ari Vallin ja Arto Laatikainen.

– Olin sillä mestaruuskaudella vielä erittäin nuori, mutta siinä oli se opettavainen hyvä asia, että ymmärsin heti sen, mistä tässä ammattilaisuudessa on kyse. Siitä asti ainoa tavoite on jokaisessa joukkueessa ollut vain voittaa jokainen ottelu ja tavoitella mestaruutta. Nuo olivat minulle hyviä vuosia Färjestadissa ennen kuin siirryin Edmontoniin.

Pohjois-Amerikka opetti kovaa puolustuspelaamista

Edmonton Oilers solmi tulokassopimuksen Motinin kanssa ja nuorukainen lähti tavoittelemaan unelmaansa NHL:ssä. Lopulta maailman parhaassa kiekkosarjassa otteluita kertyi vain yksi, mutta vajaat kolme kautta pienessä kaukalossa ja uudessa ympäristössä kehittivät Motinista varman omanpään puolustajan.

– Se reissu oli täynnä ylä- ja alamäkiä uudessa ympäristössä. Olin vielä erittäin nuori ja jälkeenpäin ajateltuna minun olisi pitänyt olla siellä itsekkäämpi. Pohjoisamerikkalaiset pelaajat ovat jo nuorena omaksuneet sen mentaliteetin, että joukkueesta raivataan paikka itselleen hinnalla millä hyvänsä, mutta itselleni se oli uutta. En tuossa iässä ollut vielä tarpeeksi itsevarma omista kyvyistäni. Muistan edelleen hyvin sen ainoan NHL-ottelun Chicagoa vastaan ja siitä pelistä on kyllä jäänyt upeat muistot itselleni.

Motinin omien sanojen mukaan hän otti kolmen kauden aikana paljon oppia itselleen sekä isoja kehitysaskeleita pelaajana.

– Pienessä kaukalossa opin pelaamaan lähellä vastustajia ja kamppailemaan paremmin sekä riistämään kiekkoja. Nyt kun mietin asiaa, opin tuolla reissulla myös avaamaan peliä paljon nopeammin ylöspäin ja siitä on minulle iso hyöty myös tällä hetkellä liigajäillä.

Uudet haasteet Suomesta ja liigajäiltä

Motin palasi Ruotsiin kesken viimeisen kautensa Edmontonin sopimuspelaajana. Aluksi tie vei loppukaudeksi 2011-12 Timrån riveihin. Seuraavalla kaudella edessä oli mielenkiintoinen kausi, sillä Motin lähti nostamaan Örebrota toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Allsvenskanista SHL:ään. Nousu onnistui heti ensimmäisen kauden päätteeksi.

Motin edusti Örebrota Ruotsin pääsarjassa muutaman kauden ajan, kunnes toukokuussa 2017 Lukko tiedotti Motinin siirtyvän Suomeen ja Raumalle.

– Halusin uusia haasteita itselleni ja minua kiehtoi tulla Suomeen itselleni täysin uuteen sarjaan. Näin Liigassa hyvän mahdollisuuden myös kehittää itseäni vielä lisää pelaajana, Motin kertoo.

Ensimmäinen kausi Suomessa Lukon riveissä oli onnistunut. HIFK sai houkuteltua ruotsalaispuolustajan seuraavaksi kaudeksi Stadiin ja sillä reissulla Motin on edelleen. Menossa on viides kausi ja otteluita HIFK:n paidassa on kertynyt runkosarjassa jo 236.

Motin perheineen on stadilaistunut vahvasti näiden vuosien aikana ja kysyttäessä HIFK:n ja Helsingin merkityksestä heille, puolustaja vetää hetken happea ennen kuin vastaa merkitsevällä äänellä.

– Tällä seuralla ja Helsingillä on iso paikka sydämessäni. Meidän poikamme on viettänyt elämästään täällä isomman osan kuin Ruotsissa. Rakastamme olla Helsingissä ja minulle on suuri kunnia pelata HIFK:ssa sekä olla osa joukkuetta. Uraani ajatellen ainoa suunnitelmani on tällä hetkellä edustaa HIFK:ta.

Motin allekirjoitti kesällä kahden vuoden jatkosopimuksen, joten HIFK-kannattajat saavat nauttia 33-vuotiaan puolustajan otteista vähintään kevääseen 2024 saakka.

– Halusin tehdä jatkosopimuksen tänne ja on hienoa, että seurassa haluttiin myös pitää minut.

Luotettavuus on varmasti yksittäinen sana, joka kuvastaa parhaiten Motinin antia omalle joukkueelleen. HIFK:ssa puolustajan teholukema on upea: neljällä edellisellä kaudella oman pelinumeron verran, eli +57.

– Mielestäni oma vahvuuteni on pelinluku ja pyrin aina kentällä pitämään pään ylhäällä ja pysymään kärryillä siitä, mitä ympärillä tapahtuu. Yritän aina sijoittua pelitilanteissa siten, että tiedän missä omat pelaajat sekä vastustajat ovat. Kun tuossa asiassa onnistuu, yleensä kiekonriiston jälkeen on sitten valmis edistämään peliä oikein.

Yleensä Motinin merkityksen joukkueelle huomaa parhaiten silloin harvoin, kun hän ei ole pelaamassa, mutta erittäin harvoin hän onkin pois HIFK:n alakerrasta. Neljällä edellisellä kaudella Motinilla on jäänyt runkosarjassa 7 ottelua väliin. Miten hän pysyy kovasta pelityylistään huolimatta niin hyvin terveenä?

–  Se on kyllä hyvä kysymys. En usko siinä olevan mitään suurta salaisuutta. Pyrin pitämään kehostani huolta mahdollisimman hyvin. Lisäksi pyrin menemään aina harjoituksiin ja peleihin hyvin keskittyneenä. Sanoisin ihan yleisenäkin vinkkinä, että loukkaantumiset pystyy välttämään hyvin sillä, ettei päästä keskittymistä herpaantumaan, Motin linjaa.

Kova halu voittaa Stadissa

Kun vuorossa on kysymys siitä, kuinka kovaa Motin haluaa voittaa Suomen mestaruuden HIFK:n paidassa, ei kysymystä ehdi melkein edes kysymään loppuun.

– Se on ainoa tavoite itselleni pelaajana tällä hetkellä ja iso syy siihen, miksi tein jatkosopimuksen. Meillä on nyt todella hyvä joukkue kasassa ja kaikki kopissa tietävät, mitä pelaamisestamme on puuttunut alkukaudesta. Tauolla seuralta oli hyvä siirto hankkia Kristian Vesalainen hyökkäykseen, sillä hän varmasti auttaa meitä tekemään lisää maaleja ja voittamaan. Minulla on vahva usko siihen, että tämän tauon jälkeen olemme vaarallisempi joukkue, eikä mikään ole vielä ohi. Tässä on vielä paljon kautta jäljellä.

Motin näkee HIFK:n alkukaudessa paljon hyviäkin asioita, mutta ailahtelevuus on ollut hänen mielestään liian suurta.

– Puolustuspäässä olemme olleet alkukaudesta ihan hyviä. Olemme päästäneet melko vähän maaleja ja olemme laittaneet vastustajat koville, mutta joukkueena meillä on ollut liikaa vaihtelevuutta. Nyt pelasimme mielestäni kolme hyvää ottelua ennen taukoa, mutta viimeisin peli Ässiä vastaan ennen huilia oli sitten taas meiltä heikko esitys. Olemme työskennelleet paljon sen eteen, että olisimme tehokkaampia myös hyökkäysalueella.

Motinilla on myös yksinkertainen resepti siihen, miten tehoja syntyy tasaisemmin hyökkäysalueella.

– Meidän pitää olla selvästi kovempia vastustajan maalilla ja saada luotua enemmän kaaosta sinne. Sitä kautta syntyy irtokiekkoja ja hyviä maalipaikkoja. Kun teemme vähän likaisemmin töitä hyökkäysalueella, saamme myös luotua enemmän pitkiä hyökkäyksiä, Motin sanoo.

Keskiviikkona Nordiksella on tiedossa kova kamppailu sarjapisteistä, kun runkosarjaa johtava Rauman Lukko saapuu HIFK:n vieraaksi.

– Meillä oli maanantaina hyvät harjoitukset ja tiistaina laitetaan koko joukkueena kropat ja mieli siihen tilaan, että ollaan keskiviikkona taas valmiita pelaamaan kovaa.

 

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset