Tobias Salmelainen: Epäonnistuimme tuloksen puolesta

play

HIFK TV:n haastattelussa HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen.

HIFK:n taival Liigan playoffseissa kaudella 2021-2022 päättyi puolivälieriin. TPS oli ottelusarjassa vahvempi voitoin 4–3.

Nyt reilu viikko seiskapelin tappion jälkeen HIFK:n urheilijohtaja Tobias Salmelainen istui alas kameran eteen. HIFK TV:n haastattelussa Salmelainen summaa suorasanaisesti mennyttä kautta ja paljastaa tulevaisuuden suunnitelmia seuran ja joukkueen näkökulmasta.

”Valtava pettymys”

Kauteen 2021-2022 lähdettäessä HIFK kuului jälleen mestarisuosikkeihin. Syksyn edetessä ensimmäistä kautta Ville Peltosen alaisuudessa pelannut joukkue ylsi huippuvireeseen ja kipusi vuoden taitteessa sarjan piikkipaikalle.

Odotukset olivat korkealla niin joukkueella kuin yhteisöllä.

Vire katosi kevään lähetessä.

Mikä meni pieleen, Tobias Salmelainen?

– Joukkuepelaamisen tasaisuus. Emme päässeet siihen, mitä vuoden 2021 loppupuolella olimme. Tuli covid ja pääsimme hyvin vähän harjoittelemaan ja pelaamaan yhdessä tammikuussa. Niiden vastoinkäymisten kautta emme enää koskaan päässeet takaisin siihen, mitä olimme syksyllä. Se vire näkyi playoffseissa. Siihen olemme pettyneitä.

– Nyt on päällimmäinen tunne on tyhjä, pettynyt. Valtava pettymys. Tunne kertoo siitä, että kaikilla oli se fiilis, että meillä oli kaikki edellytykset mennä päätyyn saakka. Silloin se pettymyksen tunne on hyvin voimakas. Puolivälierät ei todellakaan ole se mihin me tähdätään. Epäonnistuimme tuloksen puolesta.

Ei selityksiä

HIFK pelasi sairastelujen vuoksi tammikuussa 2022 vain neljä ottelua, ja niistäkin osan vajaalla kokoonpanolla. Vastoinkäymisten taakse urheilujohtaja ei kuitenkaan halua mennä – niistä opitaan.

– Muuttujia oli paljon, mutta oli niitä muillakin. Me emme päässeet vastoinkäymisistä menestyksen vaatimalla tavalla yli.

– Pitää ottaa huomioon, että meillä oli tällä kaudella uusi valmennus ja paljon uusia pelaajia. Prosessi joukkueen rakentumisen suhteen jäi vähän kesken. Me emme pystyneet siihen mihin olisi pitänyt pystyä, emmekä pystyneet käsittelemään vastoinkäymisiä yhtä hyvin kuin jotkin muut joukkueet. Siinä jäimme jälkeen.

Yksi mukaan tarttunut oppi oli varautuminen poikkeusaikoihin. HIFK:n ja Salmelaisen siirtorajalla tekemän pelaajahankinnat saivat paljon mediahuomiota osakseen. Urheilujohtaja seisoo edelleen tekemiensä päätösten takana ja avaa hankintojen taustoja.

– Siirtorajalla täytyy aina miettiä onko joukkueessa jokin osa-alue, mitä tarvitsee vahvistaa. Meillä tuli loukkaantumisia ja hankittiin JYPistä Reid Gardiner ensimmäisenä niitä paikkaamaan. Katsoimme myös mitä uhkakuvia voi olla. Yksi ihan selkeä uhkakuva oli, että meillä oli vielä 12 sairastamatonta pelaajaa. Jos covid olisi tullut niin meillä ei olisi ollut laittaa joukkuetta jäälle. Siitä johtuen hankimme neljä hyökkääjää. Halusimme poistaa kaikki tekosyyt.

– Meillä ei ole mitään turhia selityksiä sille, miksi hävisimme puolivälieräsarjan. Se on urheilua – me oltiin huonompia ja hävittiin. Mutta me pystyimme laittamaan jokaiseen peliin täyden kokoonpanon ja siirtorajan hankinnat mahdollistivat sen.

Pelaajahankinnat

Keväällä joukkueen kokoonpanossa oli toinen toistaan meritoituneempia pelaajia. Paljon niin sanottuja ykköskorin jätkiä. Aiheuttiko tämä tyytymättömyyttä joukkueen sisällä?

– Ainahan se vaikuttaa ryhmädynamiikkaan ja hierarkiaan. Niin kuin sanoin, niin muuttujia oli paljon ja me epäonnistuimme. Emme saaneet joukkuetta hitsautumaan riittävän tiiviiksi. Jos miettii puolivälieräsarjaakin, niin TPS oli yhtenäisempi joukkue ja ansaitsi mennä jatkoon.

Tällä viikolla Salmelainen ja päävalmentaja Peltonen ovat käyneet omilla tahoillaan niin kutsuttuja exit-keskusteluja pelaajien kanssa.

– Teemme sisäisesti kattavan raportin keskutelujen perusteella, missä analysoimme kokonaisuuden menneestä kaudesta. Käymme läpi asiat missä onnistuimme ja missä epäonnistuimme. Pitää muistaa, että oli myös paljon asioita missä olimme hyviä.

– Pyrimme saamaan ensi kaudelle virtaa tästä nyt koetusta pettymyksestä. Tätä tunnetta ei kannata unohtaa. Ensi kauden runko on taas vuoden viisaampi ja tietää, mille arvoille me haluamme pelata. Arvot näkyivät tällä kaudella peleissä ja fanit pääsivät näkemään sitä, miten me haluamme pelata.

Millaisia pelaajia ensi kauden joukkueeseen nyt kiinnitetään?

– Meille persoona on tärkeä. Kyllä sun täytyy rakastaa urheilua, koska tämä arki on todella vaativaa. Taidot riittää tiettyyn pisteeseen, mutta kyllä pelaajalla täytyy olla se sisäinen motivaatio työn tekemiseen.

Mikä on tulevan joukkueen rakentamisen teema ja milloin sopimusuutisia on odotettavissa? Katso vastaukset tähän videolta.

Näytä kaikki uutiset