Ensimmäisen kolmanneksen tilastokärjet aloitusympyrästä blokattuihin laukauksiin

Katsaus syyskauden tilastoihin.

Maajoukkuetauolle siirryttäessä joukkueet ovat pelanneet eri määrän otteluita runkosarjassa. Ensimmäisen kolmanneksen kohdalla tutkaillaan HIFK:n pelaajien tilastoja laajemmin.

Ensimmäisenä otetaan katsaus perinteisiin pistetilastoihin.

HIFK:n paras pistemies syyskaudella on ollut hyökkääjä Kristian Vesalainen. 24-vuotias ”Vessi” on tämän viikon ansaitusti maajoukkueen mukana Tampereen EHT-turnauksessa.

Vesalainen aloitti kautensa sähköisesti tekemällä kolmeen ensimmäiseen otteluun viisi tehopistettä (3+2). Seuraaviin seitsemään matsiin tuulen nopea laitahyökkääjä onnistui vain kertaalleen maalinteossa (1+0), mutta lokakuun puolivälin taituttua kultainen kypärä on pysynyt numero kympin päässä ottelusta toiseen. Vesalainen on viettänyt kauden 19 ottelusta kuudesti useamman tehopisteen iltaa.

HIFK on ollut syyskaudella Liigan paras erikoistilannejoukkue. Alivoimaprosentti on sarjan korkein ja ylivoimallakin joukkue on ollut Liigan kuudenneksi tehokkain.

Tehokkuuden lisäksi stadilaiset ovat onnistuneet pysymään poissa rangaistujen aitiosta kiitettävän hyvin. HIFK on joutunut alivoimalle 52 kertaa kauden 19 ottelussa, mikä on neljänneksi vähiten koko sarjassa. Toisaalta, joukkueelle on kertynyt kaikista Liiga-joukkueista vähiten ylivoimamahdollisuuksia (49).

HIFK:n kauden 12 ylivoimamaalista enemmän kuin puolet on syntynyt kahden miehen lavoista. Amerikkalaispuolustaja Luke Martin on merkkauttanut ylivoimalla neljä maalia ja on ollut joukkueensa tehokkain ylivoimalla pisteiden valossa. Kristian Vesalainen on osunut kolmesti ylivoimalla. Neljä ylivoimaosumaa tällä kaudella syöttänyt Joni Ikonen on ollut joukkueen toiseksi tehokkain, mitä tulee henkilökohtaiseen ylivoimaprosenttiin.

Aloitus- ja maskitilastoja hallitsevat luonnollisesti hyökkääjät. Jori Lehterä on koko sarjan paras aloittaja voitettujen aloitusten määrässä – jälleen kerran. HIFK on ollut läpi syyskauden kokonaisuudessaan paras joukkue aloitusympyröissä.

Edellisiin kausiin poiketen, tehotilastoa hallitsee niin ikään hyökkääjät. Debyyttikauttaan Liigassa kiekkoileva Martin on ainoana puolustajana joukkueen kärkiviisikossa. Pelitilanteissa eniten plussalla on maajoukkueeseen valittu hyökkääjä Juha Jääskä, joka sijoittuu lukemalla +8 koko sarjan tilastossa sijalle 15.

Osaltaan puolustajien tehotilastoa selittää HIFK:n pakkien vähäiset pelimäärät. Esimerkiksi Tony Sund on loukkaantumisensa vuoksi ennättänyt pelata ainoastaan viisi runkosarjaottelua syyskaudella (+3).

Koko sarjan puolustajien pistepörssissä 50 tehokkaimman joukosta löytyy kaksi HIFK-pakkia. Tykkikautta pelaava Martin on syyskauden viidenneksi tehokkain Liiga-puolustaja. Petteri Lindbohm on puolustajien maalipörssissä jaetulla viidennellä sijalla viidellä osumallaan. Huomion arvoista on, että Lindbohmin tekemistä maaleista kolme on ollut voittomaaleja. Se on Vesalaisen (4) jälkeen toiseksi eniten koko sarjassa kaikki pelipaikat mukaan lukien.

Pelaajien peliaikoja tarkastellessa voi huomata puolustajien erikoisosaamisen. Lindbohm on joukkueen peliaikakunkku ottelua kohti kellotetun ajan perusteella. ”Spede” on pelannut tällä kaudella lähes 52 minuuttia alivoimaa. Martin on puolestaan pelannut yli 54 minuuttia ylivoimaa.

HIFK:n maalinsuulla päävastuun tällä kaudella on kantanut 22-vuotias Roope Taponen. ”Tapsa” on pelannut 14 runkosarjaottelua ja syyskauden otteet poikivat myös Taposelle maajoukkuekutsun kauden ensimmäiseen EHT-turnaukseen.

Niko Hovinen on pelannut kuudessa matsissa huipputilastoin. Kahdessa viimeisessä ottelussa ennen maajoukkuetaukoa, 35-vuotias veskari torjui kummassakin nollapelin.

Ekstrana otetaan vielä Liigan edistyneet-tilastoista löytyvä corsi-tilasto. Corsi-tilastossa lasketaan vastustajan päähän ja omiin tulleiden laukaisumäärien välistä eroa ja tilasto määrittää siten, paljonko pelaaja pystyy luomaan tilanteita ja paljonko hän antaa niitä. Mitä enemmän corsi-prosentti on 50 yli, sitä enemmän pelaaja tilaston valossa luo tilanteita vastustajan päätyyn verrattuna omiin tulevaan paineeseen.

Näytä kaikki uutiset