HIFK:lle pelaajasopimuksia – Jori Lehterä Stadiin kahden vuoden diilillä

play

Lue tiedote ja katso lehdistötilaisuuden tallenne.

HIFK on solminut kuusi uutta pelaajasopimusta. Joukkueeseen liittyvät hyökkääjät Jori Lehterä ja Joni Ikonen, puolustajat Sami Lepistö, Tony Sund ja Aron Kiviharju sekä maalivahti Tomi Karhunen. Lehterän ja Kiviharjun sopimukset ovat kaksivuotisia, Sundin , Ikosen ja Karhusen yksivuotisia. Sami Lepistön sopimus on mallia 1+1 vuotta.

JORI LEHTERÄ

 

Keskushyökkääjä Jori Lehterä saapuu HIFK:hon kahden vuoden sopimuksella. Espoolaislähtöinen Lehterä juhli keväällä Suomen mestaruutta Tapparan paidassa. Ennen viime kauden paluutaan Liigan 35-vuotias hyökkääjä vietti 12 kautta ulkomailla. Tilille kertyi 307 NHL-ottelua St. Louis Bluesissa ja Philadelphia Flyersissa, 315 ottelua KHL:ssä ja 101 ottelua A-maajoukkueessa, mukaan lukien viidet MM-kisat, World Cup ja olympialaiset vuonna 2014.

Liigassa Lehterä on pelannut viiden kauden aikana yhteensä 254 runkosarjan ottelua tehopistein 58+169=227. Viime kaudella Tapparan paidassa hän iski 57 tehopistettä (11+46) yhtä monessa ottelussa. Lehterä voitti runkosarjan syöttöpörssin ja pudotuspeleissä 14 otteluun syntyi tehopisteet 5+12=17. Huomionarvoista on myös se, että Lehterän aloitusprosentti 60.50% oli Liigan kovin.

– Halusimme vahvistaa keskikaistaa ja erikoistilannepelaamista alkavalle kaudelle. Jori oli viime kaudella Liigan eliittiä molemmissa kategorioissa. Hän tuo joukkueeseen lisäksi haluamaamme kokemusta ja johtajuutta, sanoo HIFK:n urheilujohtaja Tobias Salmelainen.

SAMI LEPISTÖ

Maajoukkueen runkopelaajiin vuosikaudet kuulunut Sami Lepistö siirtyy HIFK:hon 1+1-vuotisella sopimuksella. Alkava kausi on puolustajan 21. kausi ammattilaisena. Lepistö saapuu HIFK:hon Sveitsin liigan SCL Tigersista, jossa hän pelasi viime kaudella täydet 52 runkosarjaottelua tehopistein 5+15=20.

Palkintokaapista Lepistöltä löytyy kaksi olympiapronssia, maailmanmestaruus vuodelta 2011 ja AHL:n mestaruus Hershey Bearsin paidasta kaudelta 2008-2009. NHL:ssä 38-vuotias puolustaja pelasi 176 ottelua, KHL:ssä 466 ottelua ja SHL:ssä 39 ottelua ennen siirtoaan Sveitsiin. SHL-visiitillään Luleåssa kaudella 2021-2022 Lepistö merkkautti 39 otteluun 29 tehopistettä (4+25). Pudotuspelien 17 ottelussa tehopisteitä kertyi 15 (2+13).

– Pelin vaade on koventunut ja muuttunut viime vuosina. Sami osoitti viime vuonna tasonsa yhdessä Euroopan kovimmista sarjoista ja hän oli myös maajoukkueen mukana EHT:lla. ”Leppä” tuo oivan lisän kiekolliseen pelaamiseemme puolustusvelvollisuuksista luistamatta. Pitkään Euroopan huipulla kiekkoillut Lepistö tuo pukukoppiin oman kokemuksensa ja johtajuutensa, sanoo Salmelainen.

JONI IKONEN

Joni Ikonen solmi HIFK:n kanssa yksivuotisen sopimuksen. 24-vuotias hyökkääjä pelasi viime kauden aina finaaleihin yltäneen Pelicansin paidassa. 56 runkosarjaotteluun Ikonen merkkautti 33 tehopistettä (19+14). Pudotuspeleissä pistetili karttui 18 ottelussa 9 pisteen verran (2+7). Ikonen on NHL-seura Montreal Canadiensin toisen kierroksen varaus vuodelta 2017.

Ikonen on edustanut Suomea peräti neljässä ikäkausimaajoukkueessa. Liigan runkosarjaotteluita on vyöllä kaikkiaan 200 KalPan, Ilveksen ja Pelicansin riveistä ja SHL-kokemustakin löytyy Frölundan paidasta 10 ottelun verran. Nuoren hyökkääjän läpimurtoa miesten peleihin hidasti kauden 2018-2019 keskeyttänyt polvivamma, mutta tuosta kuntouduttuaan urakäyrä on ollut vahvasti nousujohteinen, mistä kielii viime myös viime kaudella Lahdessa syntyneet 19 maalia.

– Joni on kova kilpailija, joka omaa erittäin hyvät hyökkäykselliset vaistot ja pystyy pelaamaan sekä keskellä että laidassa. Rightin kätisyys tuo meille myös mahdollisuuksia aloitusympyrään. Hän tarjoaa meille hyvän lisän erikoistilannepelaamiseen ja osoitti jo tasonsa kevään kovissa peleissä juuri päättyneellä sesongilla, sanoo Salmelainen.

TONY SUND

IFK Lepplaxin kasvatti teki HIFK:n kanssa yksivuotisen sopimuksen. Kaksi edellistä kautta 27-vuotias puolustaja vietti SHL-seura Röglessä, jossa hän voitti CHL:n mestaruuden kaudella 2021-2022. Sund debytoi Liigassa Sportin paidassa kaudella 2016-2017 pelaten kuusi ottelua. Kausi 2018-2019 nosti puolustajan parrasvaloihin, kun 60 runkosarjaottelun päätteeksi oli kasassa tehopisteet 8+27=35.

Sund on esiintynyt maajoukkueessa neljällä kaudella ja vyöllä on myös MM-kisat keväältä 2021. 191-senttinen raamikas puolustaja tuo oivan lisän HIFK:n pakistoon monipuolisuudellaan.

– Puolustaja parhaassa iässä. Tony haluaa päästä haastamaan itseään ja maksimoida potentiaalinsa pelaajana. Hän vahvistaa meitä ensi kaudella paljon hyvän liikkeen ja kiekollisen taitonsa ansiosta, sanoo Salmelainen.

TOMI KARHUNEN

33-vuotias Joensuun Jokipoikien kasvatti saapuu HIFK:hon yksivuotisella sopimuksella. Kolminkertainen Suomen mestari päätti edellisen kautensa SC Bernissä. Liiga-otteluita Karhuselle on kertynyt yhteensä 169 torjuntaprosentilla 92,2%. Lisäksi hän on pelannut neljä kautta Sveitsin NL:ssä, kolme KHL:ssä, kaksi SHL:ssä ja yhden kauden Saksan DEL-liigassa. Karhunen kävi viime kaudella pätkäpestillä HIFK:ssa Roope Taposen loukkaannuttua, joten kyseessä on maalivahtivalmentaja Jan Lundellille tuttu mies.

– ”Karhu” on voittanut urallaan Suomen mestaruuden kolmesti. Hän oli meillä mukana lyhyen pätkän jo viime kaudella ja vakuutuimme hänen urheilijan luonteestaan ja persoonastaan. Hän luo hienon kilpailutilanteen meidän maalivahdin pelipaikalle.

ARON KIVIHARJU

Tammikuussa 17 vuotta täyttänyt turkulaislähtöinen puolustaja saapuu Stadiin kahden vuoden sopimuksella. Ikäluokkansa lahjakkaimpiin pelaajiin lukeutuva Kiviharju debytoi Liigassa kuluneella kaudella pelaten 21 ottelua TPS:n paidassa. Ensiesiintyminen miesten peleissä tuli jo ennen kauden alkua Lohjalla pelatussa harjoitusottelussa HIFK:ta vastaan. TPS:n A-nuorissa Kiviharju pelasi 22 ottelua tehopistein 2+18=20.

Nuori puolustaja on oletettavasti NHL:n varaustilaisuuden kuumimpia nimiä vuonna 2024.

– ”Arska” on ikäluokkansa lahjakkaimpia pelaajia koko maailmassa. Erinomainen luonne, ja hän tykkää haastaa itseään päivä päivältä paremmaksi. Omaa loistavat kiekolliset vaistot ja taidot. Hänen tulonsa myötä meillä löytyy hieno tasapaino kokemusta ja nuorta raikkautta ensi kauden puolustuksesta.

 

 

Näytä kaikki uutiset