logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

PINNALLA – Aleksanteri Kaskimäki: ”Haluan laittaa parasta pöytään”

Pinnalla-sarjan vieraaksi saapuu vahvan startin kaudelleen saanut hyökkääjälupaus Aleksanteri Kaskimäki.

Hienolla ohjausmaalillaan KalPaa lauantaina kurittanut 19-vuotias Aleksanteri Kaskimäki on loistava esimerkki siitä, kuinka lahjakkaat nuoret pelaajat ottavat lyhyessä ajassa kehitysaskeleita eteenpäin. Viime keväänä runkosarjan lopussa Pinnalla-sarjassa vieraillut Kaskimäki pelasi itsensä pudotuspeleissä vahvasti esille tekemällä muun muassa Tapparaa vastaan välieräsarjassa tärkeitä maaleja. Edes kesällä sattunut loukkaantuminen ei ole hidastanut nuoren NHL-varauksen kehitystä. Liigajäillä on alkukaudesta nähty entistä itsevarmempi Kaskimäki, joka on mennyt monella osa-alueella eteenpäin. HIFK:n nimivahvassa hyökkäyksessä paikkansa lunastanut hyökkääjä on heiluttanut maaliverkkoja jo kolmesti.

Viime viikonloppu varmasti maistui Aleksanteri Kaskimäelle. HIFK nappasi 6–3-lukemin viikon kolmannen voittonsa Kuopiossa KalPaa vastaan, Kaskimäki itse onnistui maalinteossa ylivoiman päätteeksi ja poistui kaukalosta teholukeman näyttäessä mukavaa +2 lukemaa. Tämän lisäksi joensuulaislähtöisellä hyökkääjällä oli harvinainen mahdollisuus jäädä suoraan vierasottelusta kotikulmille lataamaan akkuja, kun HIFK:n pelaajilla oli sunnuntain lisäksi maanantaina ansaittu vapaapäivä.

– Nyt vapautui hyvä paikka tähän ja aika harvinaista herkkua, kun normaalisti runkosarjan aikana ei ole niin paljon vapaata. Latailin akkuja näkemällä perhettä, sukulaisia ja kavereita. Normi hommia, tiistaina takaisin Helsinkiin saapunut Kaskimäki kertoo.

HIFK pelasi vahvan viikon voittamalla kaikki viime viikon matsiaan HPK:ta, Kärppiä ja KalPaa vastaan. Joukkue on noussut sarjataulukossa kolmannelle sijalle ja sarjapisteitä on kertynyt 11 ottelussa putkeen.

– Viime viikko oli hyvä suoritus meiltä ja mielestäni energia pysyi korkealla ihan lauantaihin saakka, mikä on hyvä merkki, Kaskimäki summaa.

Viime kaudella Kaskimäki pelasi HIFK:n liigajoukkueessa ensimmäisen lähes täyden kautensa, mikä huipentui hyökkääjän osalta pudotuspeleihin ja erityisesti Tapparaa vastaan pelattuun välieräsarjaan. Vaikka HIFK:lla tuo sarja ei mennyt toivotusti, oli Kaskimäki ehdottomasti yksi välieräsarjan isoista onnistujista ja kauden aikana tullut kehitys näkyi kaukalossa muun muassa kolmen pudotuspelimaalin muodossa.

Nyt runkosarjan alkuun kaukaloon on luistellut entistäkin vahvempi ja kokemusta peleistä saanut taitava pelaaja. Kaskimäki on yhdeksään otteluun tehnyt kolme maalia, joka on yhtä paljon kuin runkosarjan 41 ottelussa viime kaudella yhteensä.

Niistä viimeisin syntyi lauantaina, kun Kaskimäki ohjasi taidokkaasti ilmiliekeissä pelaavan Kristian Vesalaisen maalille toimittaman kiekon KalPa-maalin. Hidastusten perusteella olisi voinut kuvitella, että kaksikko olisi enemmänkin juoninut tuota kuviota.

– Ei se nyt ihan niin suunniteltua ollut. Se vain tietää, että lapa kannattaa laittaa esille ja valmiiksi, kun ”Vessillä” on kiekko. Häneltä se aika hyvin tulee lapaan, Kaskimäki kiittelee Vesalaista, joka on tehnyt edelliseen kahteen otteluun kahdeksan tehopistettä.

Loukkaantuminen ei hidastanut

Kaskimäen kesästä kantautui huolestuttavia uutisia, kun kauden kynnyksellä hän loukkaantui nuorten maajoukkueleirillä, minkä takia hän ei pystynyt osallistumaan HIFK:n kauden valmistaviin matseihin. Siihen peilaten on huojentavaa, kuinka vahvasti Kaskimäki on palannut heti alkukaudesta kaukaloihin, eikä loukkaantuminen hidastanut kehitystä, jopa päinvastoin, kun häneltä itseltään kysyy.

– Ehkä alkuun pelirytmin ja tatsin hakeminen otti hetken, mutta koko ajan tuntuu paremmalta. Pystyin siitä loukkaantumisesta huolimatta jaloilla harjoittelemaan ja siinä tehtiinkin aikaa kovaa hommia punttisalilla ja luistelussa keskityttiin kestävyyteen. Sain käytettyä senkin ajan hyvin hyödyksi ja sain itseni jopa aiempaa parempaan kuntoon. Nyt olen pystynyt pelaamaan vahvuuksillani. Onnistumisia haluan vain lisää, kun niitäkin on nyt muutama tullut, Kaskimäki kertoo.

Hän kertoo, että viime kevään pudotuspelien onnistumiset tekivät nuorukaiselle erityisesti henkisellä tasolla hyvää siitä huolimatta, että HIFK:n finaalihaaveet katkesivat Tapparaa vastaan välieräsarjassa, jossa Kaskimäki teki kolme maalia.

– Pääsin siinä sarjassa pelaamaan ja ne matsit menivät itseltäni ihan hyvin. Sain arvokasta kokemusta kovista peleistä. Huomasin, että pystyn tällä tasolla auttamaan joukkuetta ja se kyllä antoi hyvän boostin kesään. Varsinkin itseluottamukselle teki hyvää tietää, että pystyn pelaamaan Liigassa hyvällä tasolla. Samalla sain kokemusta pudotuspeleistä ja varmasti olen niihin jatkossa vielä valmiimpi.

Kesä oli kuitenkin todella kiireinen Kaskimäelle, joka kuuluu myös alle 20-vuotiaiden maajoukkueryhmään. HIFK harjoitteli alkukesän joukkueena, minkä jälkeen siirryttiin omatoimiselle jaksolle. Maajoukkuehyökkääjällä omatoimisuus oli kuitenkin kaukana.

– Se oli vähän kiireisempää aikaa. Ensin oli Pohjois-Amerikassa kymmenen päivän leiri. Sieltä kun pääsi takaisin, alkoi aika nopeasti maajoukkueleiri täällä. Siellä tuli sitten se loukkaantuminen, että kaiken kaikkiaan aika kiireinen kesä on ollut ja paljon on oltu jäällä. Hyviä kokemuksia tuli Pohjois-Amerikan päästä. Ehti kesällä ottamaan onneksi vähän iisistikin, Kaskimäki kertoo.

Pelipaikka vahvasta hyökkäyksestä

Kaikkien onneksi Kaskimäki on päässyt terveenä pelaamaan runkosarjan alun HIFK:n paidassa ja on vankistanut paikkaansa joukkueessa siitä huolimatta, että HIFK on kesän aikana vahvistanut hyökkäystään.

– Hyviä pelaajia meille on tullut ja aika nopeasti olemme löytäneet sellaisen yhteisen sapluunan, jonka mukaan yhdessä pelataan omalla tyylillä. Koitan omilla peliesityksilläni ansaita paikan joukkueessa ja saamaan tulostakin aikaiseksi. Haluan laittaa parasta pöytään ja sitten nähdään, mihin se riittää. Itseluottamus tuntuu hyvältä tällä hetkellä ja uskallan tehdä kiekollisena asioita. Jatkan hommien tekemistä, niin sillä se kehittyminenkin jatkuu oikeanlaisena.

Viime viikolla maanantaina Petteri Lindbohm kertoi Pinnalla-sarjan haastattelussa, että HIFK:n kopissa joukkue kävi yhdessä läpi niitä asioita, joissa HIFK haluaa olla parempi. Löytyikö niitä asioita peleissä, kun joukkue voitti seuraavat kolme otteluaan?

– No kyllä mielestäni. Löysimme niitä juttuja peliimme, joita kävimmekin läpi ja se näkyi sitten heti tuloksessa.  Me olemme alkukaudesta puolustaneet laadukkaasti joukkueena ja nyt hyökkäyspäähänkin alkaa löytymään oikeita asioita, Kaskimäki pohtii.

Kaskimäeltä on nähty vapautuneita tuuletuksia maaliensa jälkeen kauden alussa.

– Hyvältä se tietysti tuntuu, kun maalinteossa onnistuu. Jos tuossa pitkään vetelisi ilman maaleja, niin varmasti jossain vaiheessa alkaisi pipoa kiristämään. Paljon voin saada vielä onnistumisia lisääkin ja siihen pyritään.  Paljon on kokeneita pelaajia meidän hyökkäyksessä ja heiltä voi oppia koko ajan lisää. Tuntuu hyvältä olla osa tätä joukkuetta ja hienoa pelata pelaajien kanssa, joiden otteita on seurannut nuorempana. Se tuntuu hienolta.

Yksi näistä pelaajista on varmasti Jori Lehterä, jolta on nuoremman hyökkääjän hyvä ottaa esimerkkiä.

– Hieno se on katsoa, kun amatimies painaa hommia päivästä toiseen. Hieno sitä on seurata, ja jos vaikka itsekin oppisi siinä samalla, Kaskimäki tuumaa.

Tavoite myös nuorissa Leijonissa

Kaskimäen taidot alkavat näkyä koko ajan enemmän liigakaukaloissa.  Miten Kaskimäki vertaa itseään vuotta nuorempaan Kaskimäkeen, joka oli aloittamassa ensimmäistä kokonaista liigakauttaan?

– Fysiikka on kehittynyt ja voimaa on tullut lisää. Lisäksi on kasvanut rohkeus pelata omilla vahvuuksilla kokemusten kautta. Ne ovat varmasti isoimmat asiat. Olen pyrkinyt peleissä paljon siihen, että pysyisin pidempiä aikoja kiekossa kiinni, enkä luopuisi siitä liian nopeasti.

Jos kesä oli kiireistä aikaa, näyttää kauden aikanakin kalenteri täydeltä. HIFK:n runkosarjaurakan lisäksi Kaskimäen tavoitteet ovat myös alle 20-vuotiaiden maajoukkueen peleissä. Vuodenvaihteessa pelataan Nuorten MM-kilpailut.

– Totta kai ne kisat ovat iso tavoite. Haluan pukea Suomi-paidan päälle ja menestyä arvokilpailuissa. Sitä kohti tehdään myös hommia ja annetaan näyttöjä. Niitäkin kisoja kohti tässä mennään koko ajan. Liigassa on paljon nuoria hyviä pelaajia ja varmasti Suomi saa taas kovan joukkueen kasaan, St. Louis Bluesin kolmannen kierroksen varaus linjaa.

HIFK jatkaa tällä viikolla kiertuettaan Böndellä, eikä himassa pelata kuin vasta ensi viikolla. Torstaina HIFK kohtaa Ässät Porissa ja heti perjantaina TPS:n Turussa.

– Porissa on varmasti kova meininki, kun he haluavat varmasti meidät voittaa kotiyleisön edessä. Sama juttu Turussa, joten varmasti kovia pelejä tulossa. Lähdetään pelaamaan tylyä vieraspelaamista ja sillä otetaan voitot himaan.

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset