logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

PINNALLA: Christian Kåsastul: ”Haluan olla pelaaja, joka antaa kaikkensa joukkueelle”

Pinnalla-sarjassa vierailee tänään HIFK:n norjalaispuolustaja Christian Kåsastul.

Kova taistelija ja loppuun asti pelaava puolustaja, joka ei anna periksi missään tilanteessa. Näillä sanoilla voi hyvin luonnehtia HIFK:n edustusjoukkueen kautta aikain ensimmäistä norjalaispelaajaa Christian Kåsastulia, joka liittyi joulukuussa joukkueeseen. Ensimmäistä kauttaan Suomessa pelaavalla Norjan maajoukkuepuolustajalla otti hänen omien sanojensa mukaan hetken päästä sisälle liigakiekon saloihin. Ottelu ottelulta Kåsastul on parantanut otteitaan ja osoittanut luotettavuutensa HIFK:n takalinjoilla. Nyt terrierimäinen puolustaja kertoo, millaista on ollut ponnistaa reilun 50 tuhannen asukkaan Skienistä MM-kaukaloihin ja Pohjois-Amerikan kautta HIFK:hon.

HIFK:n taistelu tärkeistä sarjapisteistä jatkuu tällä viikolla kolmella ottelulla. Viime viikolla joukkue otti tiukan taistelun jälkeen voiton HPK:sta Hämeenlinnassa voittolaukauskilpailun päätteeksi. Perjantaina KalPa katkaisi HIFK:n 16 ottelun pisteputken 3–2-voitolla.

Tällä viikolla HIFK pelaa keskiviikkona Ilvestä vastaan Tampereella, perjantaina SaiPaa vastaan Nordkisella ja lauantaina Jukureita vastaan Mikkelissä.

– Tämä on jääkiekkoa ja urheilua parhaimmillaan, kun jokaisella ottelulla ja sarjapisteellä on iso merkitys. Mielestäni me olemme joukkueena erittäin valmiita tähän tilanteeseen ja olemme pelanneet vahvasti jo pidemmän aikaa. Olemme valmiita olemaan parhaimmillamme kauden ratkaisuhetkillä, kertoo HIFK-puolustaja Christian Kåsastul.

25-vuotias norjalaispuolustaja liittyi joukkueen mukaan joulukuussa, kun HIFK halusi vahvistusta takalinjoilleen. Kåsastul pelasi viime kauden ja tämän kauden alun Pohjois-Amerikassa ECHL:ssä ja AHL:ssä.

– Minulle on ammattilaisurani aikana aina ollut tavoite pelata Liigassa. Kun tein päätöksen lähteä Pohjois-Amerikasta, sanoin agentilleni, että Suomi on se paikka, josta haluan löytää pelipaikan ja onnekseni HIFK halusi tarjota mahdollisuuden pelata täällä. Olin ehtinyt palata Norjaan ja pidin pelituntumaa yllä pelaamalla tutussa Frisk Askerin joukkueessa Norjan pääsarjassa. Sitten asiat saatiinkin nopeasti sovittua ja edessä oli muutto Helsinkiin, puolustaja kertoo.

Ei ole yksinkertainen asia saapua täysin uuteen sarjaan kauden ollessa täydessä vauhdissa, eikä varsinkaan pelaajalle, joka saapuu Pohjois-Amerikan pienestä kaukalosta ja erilaisesta kiekkokulttuurista. Kåsastulilla ottikin hänen omien sanojensa mukaan aikansa päästä pelaamaan HIFK:ssa vahvuuksillaan. Kovaluonteinen puolustaja on kuitenkin kovalla työn ja hyvän asenteensa ansiosta parantanut otteitaan koko ajan ja on ollut erittäin luotettava puolustaja viime aikoina HIFK:n puolustuksessa.

– Olen viihtynyt joukkueessa erittäin hyvin koko tämän ajan HIFK:ssa ja joukkuekaverit ovat olleet loistavia, kuten myös kaikki työntekijät seurassa. Minulla varmasti otti aikaa päästä sisälle liigakiekkoon ja kaikkiin niihin pelitaktisiin asioihin, jotka täällä pitää pystyä hallitsemaan. Liigassa on hyvin tärkeää pystyä puolustamaan vahvasti koko viisikon voimalla ja lisäksi täällä pitää pystyä pelaamaan todella kärsivällistä peliä. Ne olivat ehkä kaksi asiaa, joihin minun piti alussa keskittyä enemmän. Nyt minusta tuntuu, että olen löytänyt pelini ihan eri tavalla, mitä se ensimmäisissä peleissä oli, puolustaja summaa.

Kaukalossa hyvin liikkuva Kåsastul on vastustajille ikävä pelaaja, sillä norjalainen pelaa kaikki tilanteet loppuun asti ja on jatkuvasti vastustajien iholla, eikä epäröi taklata kovaa, kun paikka siihen aukeaa. Tilastoissa komeilee teholukema +6, kun otteluita on takana 21. Viimeiseen 17 pelaamaansa otteluun hän on ollut yhden kerran kentällä, kun vastustaja on tehnyt HIFK:lle maalin tasaviisikoin, edelliseen 11 otteluun ei kertaakaan.

– Kamppaileminen on se, mitä haluan tuoda omalla panoksellani joukkueeseen. Puolustan kovaa, taklaan oikeissa paikoissa ja yritän hankaloittaa vastustajan parhaiden pelaajien tekemistä kaukalossa. Olen todella kilpailuhenkinen ja haluankin olla se pelaaja, joka antaa kaikkensa joukkueelle. Fyysinen pelaaminen on aina ollut osa peliäni jo niistä ajoista asti, kun aloitin pelaamaan miesten pelejä. Ymmärsin nopeasti, että se on osa-alue, jossa pystyn olemaan hyvä.

Nuorena miesten peleihin

25-vuotiaan puolustajan urapolku on mielenkiintoinen. Siinä missä Suomessa huipulle tähtääville pelaajille on rakennettu selkeät polut edetä, on Norjassa mahdollisuuksia selvästi vähemmän. Kåsastul on rakentanut oman uransa raivaamalla tiensä jo 17-vuotiaana Norjan pääsarjaan. Juniorina hän kuitenkin kiekkoili kotikaupungissaan Skienissä. Puolustaja vähän hymähtää, kun häneltä kysyy millainen paikka Skien on aloittaa kiekkoura.

– Aloitin jääkiekon kuusivuotiaana ja tiesin jo hyvin varhain, että haluan pelata tätä ammatikseni. Skien on hieno paikka asua, mutta jääkiekko ei ole iso juttu siellä. Skien IHK:n edustusjoukkue pelaa vasta neljänneksi korkeimmalla sarjatasolla. Minulle itselleni oli varmasti hyvä asia, ettei pelaajia ollut niin paljoa, koska sain nuoresta asti pelata itseäni vanhempien pelaajien kanssa. Se kehitti minua paljon ja 16-vuotiaana muutin Askeriin pelaamaan ja suorittamaan lukiota.

Frisk Askerissa Kåsastul myös debytoi Norjan pääsarjassa vain 17-vuotiaana. Puolustajan kypsässä pelaamisessa varmasti näkyy tänäkin päivänä se, että on 25 vuoden iässä pelannut pelkästään Norjassa pääsarjatasolla seitsemän kauden aikana.

– Kehityin paljon päästessäni nuorena pelaamaan miesten pelejä. Onnekseni meillä oli Frisk Askerissa valmentaja, joka uskoi minuun alusta saakka ja halusi tarjota minulle mahdollisuuden edetä urallani.

Kåsastul pelasi kolme kautta Norjan pääsarjassa, minkä jälkeen Allsvenskanissa pelaava Vita Hästen tarjosi sopimusta puolustajalle, joka oli noussut myös mukaan Norjan miesten maajoukkueeseen.

– Se oli hyvä kokemus ja sain siellä paljon vastuuta. Harmikseni runkosarjan loppupuolella loukkasin polveni, emmekä edenneet pudotuspeleihin Allsvenskanissa. Päätin palata takaisin Frisk Askeriin.

Seuraava kausi 2018–19 olikin Kåsastulille ja seuralle iso kausi, kun joukkue voitti Norjan mestaruuden.

– Se oli itselleni varmaan paras kausi tähän asti urallani ja sain pelata isossa roolissa mestaruuden voittaneessa joukkueessa, ja samalla se kausi on lämpimin muistoni Norjan pääsarjasta. Se oli mielenkiintoinen kausi muutenkin, kun aloitimme huonosti, seura vaihtoi päävalmentajaa ja päädyimmekin juhlimaan vielä mestaruutta. Kausi oli minulle siinäkin mielessä onnistunut, että pelasin ensimmäiset MM-kilpailut Norjan paidassa, Kåsastul kertoo.

Puolustajalla onkin ikäänsä nähden mittava maajoukkueura takanaan ja varmasti paljon maajoukkuepelejä myös edessään. Kåsastul on pelannut urallaan jo kolmet MM-kilpailut.

– Taisin olla 18-vuotias, kun debytoin miesten maajoukkueessa. Kun saa mahdollisuuden edustaa omaa maataan, se on itselleni suuri kunnia ja joka kausi minulla on tavoitteena päästä edustamaan Norjaa erityisesti MM-kilpailuissa.

Kåsastul on päässyt pelaamaan kovia otteluita maajoukkueen kanssa, jotka ovat myös kehittäneet häntä pelaajana paljon.

– Lämpimiä muistoja ovat kaikki MM-ottelut sekä se, että ansaitsimme karsintojen kautta paikan seuraaviin talviolympialaisiin. Erityisen hyvä muisto on myös ensimmäinen esiintymiseni MM-kisoissa ja peli oli vielä Ruotsia vastaan. Hävisimme selvin lukemin, mutta pelasin henkilökohtaisesti hyvin siinä ottelussa todella kovaa joukkuetta vastaan. Muutenkin maajoukkueen kanssa on tullut paljon kovia otteluita, kuten Suomea ja Venäjää vastaan. Noissa peleissä pääsee mittamaan itseään maailman huippuja vastaan, Kåsastul kertoo.

Siipiä testaamaan Pohjois-Amerikkaan

Puolustajalla oli kova halu edetä urallaan ja kaudeksi 2020–21 hänelle aukesi toistamiseen mahdollisuus pelata Ruotsissa Allsvenskanissa, tällä kertaa perinteisessä tukholmalaisseura AIK:ssa.

– Sillä kaudella kehityin pelaajana paljon ja sain varmuutta kiekolliseen pelaamiseeni, koska AIK:ssa pelitapa oli sellainen, että kiekon kanssa piti pystyä rohkeasti pelaamaan.

Lisäksi Kåsastul pelasi samalla kaudella toiset MM-kilpailunsa Norjan paidassa. Puolustajalla ei ole pelkästään kova asenne kaukalossa, vaan myös oman uransa valinnoissa. Hän halusi seuraavaksi kaudeksi lähteä kehittymään ja kokeilemaan siipiään Pohjois-Amerikkaan viime kaudeksi. Lopulta pelipaikka löytyi ECHL-seura Greenville Swamp Rabbitsista, mutta samalla kaudella Kåsastul pääsi pelaamaan ison osan kaudesta myös AHL:ssä Ontario Reignin riveissä.

– Sanoin agentilleni, että haluan mahdollisuuden pelata Pohjois-Amerikassa. Erityisesti AHL kiinnosti minua ja sain kutsun Ontario Reignin harjoitusleirille, jonka päätteeksi sain sopimuksen ECHL:ään, mutta pääsin myös kauden aikana pelaamaan paljon AHL:ssä, jossa pystyin pitämään pelipaikkani. Päätös osoittautui oikeaksi ja se oli todella hyvä ja opettavainen kausi itselleni. AHL on kova sarja, jossa joutuu kamppailemaan todella paljon. Ero eurooppalaiseen kiekkoon on valtava, mutta nautin olostani siellä kaikin puolin. Tämän kauden alussa pelipaikkani oli ECHL:n puolella, enkä niin paljoa tykännyt kiekosta siinä sarjassa. Sen takia halusin palata Eurooppaan ja tulin pelaamaan HIFK:hon. Nyt keskityn pelaamiseen täällä ja yritän joka päivä olla parhaimmillani.

”Jatketaan hyvää työtä”

Kåsastul on viihtynyt HIFK:ssa ja pelipaikan vakiinnuttaminen Stadissa on puolustajan toivelistalla.

– Sataprosenttisesti. Kuten sanoin, olen viihtynyt täällä erinomaisesti. Seura on hoitanut kaiken viimeisen päälle, kannattajat ovat olleet loistavia ja kaikin puolin tämä on ollut loistava paikka itselleni.

Myös Helsinki on tuntunut kodilta alusta asti.

– Helsinki muistuttaa itseäni monella tapaa Oslosta, joten tunnen oloni kotoisaksi täällä. Se on rehellisesti sanottuna ollut vähän yllättävääkin itselleni. Olen vieraillut Suomessa aikaisemmin Norjan maajoukkueen kanssa, mutta en osannut kuvitella, että täällä on näin kotoisaa asua.

Toinen koti on löytynyt myös HIFK:n pukukopista.

– Joukkue on erittäin tiivis ja kaikki tulevat toimeen keskenään. Kokeneemmat pelaajat antavat joukkueelle hyvää esimerkkiä kaikessa ja on hienoa olla osa tätä porukkaa, Kåsastul kehuu.

Myös valmennus kerää kehut Kåsastulilta ja hän onkin kokenut ottaneensa kehitysaskeleita HIFK:ssa.

– Valmennus on todella ammattimainen ja jatkuvasti tulee neuvoja siihen, miten pelaajat pystyvät olemaan päivittäin parempia. Pelaaja oppii tällaisessa ympäristössä paljon ja sen takia arvostan meidän valmentajia paljon. Cory Murphy työskentelee tiiviisti meidän puolustajien kanssa ja katsomme suorituksia videolta ihan kahden keskenkin. Hän on ollut hyvä puolustaja itsekin ja ymmärtää pelistä paljon. On hyvä olla tuollainen apu meillä puolustajilla joukkueessa. Olen ottanut pelaajana askelia eteenpäin sen jälkeen, kun saavuin tänne.

HIFK:lla on tärkeä viikko edessään ja Kåsastulilla on selkeä näkemys siitä, miten HIFK lähtee ansaitsemaan tärkeitä sarjapisteitä.

– Mielestäni meidän pitää jatkaa sitä hyvää työtä, jota olemme tehneet viime aikoina ja pitää kiinni hyvistä asioista pelaamisessamme. Odotan taas paljon myös viikon ainoaa kotiottelua, sillä fanimme ovat olleet ihan loistavia ja me pelaajat tunnemme kaukalossa sen, kun katsomo o täynnä porukkaa meidän tukenamme. En ole itseasiassa urallani paljoa päässyt pelaamaan joukkueissa, joilla on näin iso kotiyleisö ja sekin tuntuu täällä pelatessa upealta, Kåsastul sanoo.

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset