logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

PINNALLA – Julius Nättinen: ”Rentous on tullut joukkueen pelaamiseen”

Pinnalla-juttusarjassa tällä viikolla haastattelussa on hyökkääjä Julius Nättinen.  

Täksi kaudeksi kahden vuoden sopimuksella HIFK:hon siirtynyt Julius Nättinen on viime aikoina löytänyt kaukalossa hyvän vireen ja ollut joukkueen kantavia voimia, kun HIFK on kääntänyt kurssinsa neljän ottelun voittoputkeksi. Nättinen voitti kaudella 2019–20 kasvattajaseuransa JYPin paidassa Liigan maalikuninkuuden huimalla 33 osumallaan. Nyt hän kertoo Pinnalla-sarjassa, mistä syistä hän halusi saapua Stadiin sekä siitä, minkälainen rikkaus 25-vuotiaalle hyökkääjälle on ollut nähdä jo tässä vaiheessa uraa jääkiekkoa monessa eri huippusarjassa.

HIFK:lla on takanaan onnistunut viikko, kun se nappasi voitot molemmista viime viikon kahdesta kotiotteluistaan Ilvestä ja KalPaa vastaan. Lisäksi joukkue on nyt voittanut neljä edellistä liigaotteluaan.

Joukkueen kultaista kypärää kantava hyökkääjä Julius Nättinen on joukkueen tavoin löytänyt hyvän vireen. Edelliseen viiteen otteluun Nättinen on iskenyt tehot 3+5, minkä lisäksi hän upotti Nordiksella kaksi osumaa voittolaukauskilpailussa Ilvestä vastaan torstaina.

– Hyvin lähti vuosi liikkeelle kahdella voitolla ja tällaisia otteita olemmekin kaivanneet. Tietynlainen rentous on tullut joukkueen pelaamiseen. Pelaamme mielestäni myös nopeampaa kiekkoa nyt. Olemme nopeuttaneet peliä ja nyt kun voittoja on tullut, se antaa itseluottamusta ja vapauttaa kaikkien pelaamista, Nättinen summaa joukkueen viimeaikaisia otteita.

Nättinen oli sen verran kova kaappaus pelaajamarkkinoilta viime kauden päätteeksi, että moni varmasti mietti, mikä toi hänet kahden vuoden sopimuksella HIFK:hon, kun ottajia olisi varmasti ollut useammasta suunnasta. Viime kaudella hän edusti Ruotsissa SHL-seura Växjö Lakersia ja sitä edellisellä kaudella Sveitsin pääsarjassa Ambrì-Piottaa. Ennen ulkomaanreissua Nättinen takoi JYPissä 54 ottelussa 55 tehopistettä ja 33 maalia, jolla irtosi myös Liigan maalikuninkuus.

– Kaksi vuotta olin tässä välissä ulkomailla ja molemmat kaudet menivät aika samalla tavalla. Aloitin molemmat hyvin, mutta sen jälkeen kuvaan astuivat loukkaantumiset, eikä sen jälkeen oma pelaaminen oikein lähtenyt. Ne olivat rikkonaiset kaudet, eikä parastaan päässyt näyttämään. Lisäksi Venäjän tilanne muutti pelaajamarkkinoita, eikä itselleni tullut ulkomailta sellaisia tarjouksia, joihin olisin tässä vaiheessa uraa halunnut tarttua. Näin paremmaksi vaihtoehdoksi tulla Suomeen pelaamaan.

Nättinen kertoo, että HIFK on ollut aina kiinnostava seura.

– Kun täältä sopimusta tarjottiin, aika nopeasti tein päätöksen, että tänne tullaan. Olen kyllä nauttinut ihan täysillä olostani täällä.

Vaikka kaksi kautta ulkomailla olivat rikkonaisia, teki Nättinen viime kaudella SHL:ssä 30 otteluun 20 tehopistettä ja Sveitsissäkin syntyi 32 otteluun 17 maalia. Hän halusi kuitenkin tässä kohtaa uraa itselleen vakaamman tilanteen ja paikan, jossa viihtyä pidempään.

– Nimenomaan näin. Aikaisemmat sopimukseni olivat vuoden mittaisia ja oli sellainen olo, että olisi mukava siirtyä suoraan kahden vuoden sopimuksella, jotta ei tarvitsisi heti jouluna miettiä seuraavan kauden pelipaikkaa. Halusin varmistaa pari seuraavaa vuotta ja saada itselleni rauhan keskittyä yhteen paikkaan täysillä, Nättinen sanoo.

Nyt hyvä vire on alkanut löytyä. Myös tällä kaudella Nättisellä oli epäonnea, kun hän kärsi vammasta juuri ennen liigakauden alkua, minkä lisäksi syyskuun lopussa tuli toinen loukkaantuminen, joka piti hänet sivussa peleistä hetken aikaa. Nyt kasassa on 26 pelattuun otteluun 20 tehopistettä.

– Varsinkin se ennen kautta tullut vamma harmitti itseäni, kun en todellakaan olisi halunnut olla siinä kohtaa sivussa. Pääsin pelaamaan yhden harkkapelin ja muutenkin kauden alku meni itselläni siihen, että joutui tavallaan pelaamalla saada itsensä kuntoon sarjan alussa. Nyt vammat ovat takana ja viime aikoina on tuntunut siltä, että olen alkanut olemaan hyvässä pelikunnossa. Se tuntuu hyvältä, mutta samalla on paljon asioita, joissa pystyn parantamaan ja tiedän itse, mitä ne asiat ovat. Vielä mitään varsinaisia huippupelejä itselläni ei ole ollut. Uskon pelini paranevan kevättä kohti.

Monipuolinen hyökkääjä jyväskyläläisestä kiekkoperheestä

Nättinen on monipuolinen hyökkääjä, jonka pelaamisessa silmiinpistävää on kiekollisten taitojen lisäksi luistelu. Lähes 190-senttinen hyökkääjä luistelee isokokoiseksi pelaajaksi sulavasti, mikä tekee hänestä kaukalossa vaarallisen pelaajan vastustajan päässä.

Jyväskylästä kotoisin olevan Nättisen kaksi vanhempaa veljeä Jussi ja Joonas ovat myös pelanneet kiekkoa koko ikänsä. 32-vuotias Joonas Nättinen on pelannut myös loistavan ammattilaisuran ja pelaa tällä hetkellä Ruotsin pääsarjassa HV71 riveissä. Vielä veljeskaksikko ei ole pelannut samassa joukkueessa.

– Kyllä se itseasiassa olisi todella hienoa pelata joskus samassa jengissä. Sitä olen muutaman vuoden salaa toivonut, että osuisi se tilanne kohdilleen. Olisi iso juttu itselleni ja varmasti myös Joonakselle. Olemme kauden aikana paljon yhteyksissä muuten vain, mutta jääkiekosta emme niin paljon käy asioita läpi. Toki, jos tulee onnistumisia, niin niistä kehutaan, Nättinen sanoo.

Veljillä on ollut iso merkitys myös hänen kiekkouran alkutaipaleeseen Jyväskylässä.

– Kyllä siinä veljien perässä mentiin. Asuimme lähellä jäähallia, jossa tuli aikaa vietettyä pienestä pitäen ja tykästyin kyllä lajiin todella nopeasti. En paljoa muista ensimmäisistä kiekkovuosistani, mutta kyllä se arki ja vapaa-aika meni siihen, että hallilla oltiin myöhään ja seuraavana päivänä takaisin.

Nättinen pelasi JYPissä junioreista edustukseen saakka. Hän kuului oman ikäluokkansa lahjakkaimpiin pelaajiin edustaen myös juniorimaajoukkueita aina Pohjolaleiriltä U20 MM-joukkueeseen asti. Palkintokaapista löytyykin U18 MM-hopea sekä historiallinen U20 MM-kulta kotikisoista 2016. Anaheim Ducks varasi Nättisen toisella kierroksella kesän 2015 varaustilaisuudessa.

– Kun pääsin ensimmäistä kertaa JYPin liigajoukkueen mukaan, siinä tuli varmaan ensimmäistä kertaa sellainen olo, että on mahdollisuus päästä kiinni ammattilaiskiekkoiluun kiinni ja pelata pitkään.

Kohti Pohjois-Amerikkaa

Nättinen sai kosketuksen liigakiekkoon kahdella kaudella vuosina 2013–15, mutta NHL:ään varattu nuorukainen teki tämän jälkeen rohkean valinnan ja lähti Kanadaan pelaamaan kahdeksi kaudeksi juniorikiekkoa OHL:ään, jossa hän teki 103 ottelussa yhteensä 109 tehopistettä.

– Ne olivat isoja vuosia itselleni. Muutin suoraan kotoa sinne, mikä oli henkisesti iso muutos, kun joutui täysin uuteen tilanteeseen ja uuteen maahan. En varsinaisesti ollut mikään englannin puhuja, mutta siihen pääsin mukaan ja sieltä sain paljon ystäviäkin. Kasvoin siellä todella paljon ja ne olivat jälkeenpäin mietittynä hienoja vuosia. Pelasin kahdessa eri seurassa siellä, niin näkikin vähän laajemmin sitä touhua.

Tämän jälkeen Nättinen lähti tosissaan tavoittelemaan NHL-unelmaa ja seuraavalla kaudella hän pelasi Anaheim Ducksin AHL-seurassa San Diego Gullsissa. Tässä kohti on pakko kysyä, miltä Jyväskylässä kasvaneesta nuorukaisesta tuntui yhtäkkiä pelata jääkiekkoa San Diegossa, joka on vielä Anaheimistakin katsottuna etelämmässä aivan Meksikon rajan tuntumassa oleva rantakaupunki.

– Olihan se vähän erikoinen tilanne ja sitä alkuun katseli ympärilleen, että voiko täällä pelata jääkiekkoa, kun ihmiset surffaavat ja on koko ajan lämmin. Kyllä kuitenkin kaikkeen tottuu ja loppupeleissä arki oli sielläkin ihan normaalia. Hieno paikka se oli kuitenkin asua ja pelata jääkiekkoa. Varmasti yksi hienoimmista kaupungeista, joissa ikinä olen käynyt.

Jääkiekko kuitenkin näytti nuorelle NHL-paikkaa tavoitelleelle hyökkääjälle nurjan puolen. Kausi AHL:ssä ei mennyt odotusten mukaan ja täysin yllättäen ennen toisen kauden alkua Anaheim Ducks päätti purkaa Nättisen sopimuksen.

– Ei tosiaan ollut nappikausi. Toinen kausi OHL:ssä ei ollut niin hyvä kuin ensimmäinen, ja se loi ehkä pientä epävarmuutta itselleni. Jälkeenpäin ajateltuna en varmaan ollut valmis AHL-kiekkoon ja olisi ollut fiksumpaa valita vielä jokin toinen sarja. Seurassa toivottiin, että olisin pystynyt olla AHL:ssä heti kärkiketjuissa ja tekemässä tulosta, mutta rahkeet eivät vielä riittäneet.

– Ja Anaheim Ducksin seurajohdon sopimuksen purkaminen tuli kyllä täytenä shokkina. Se oli erikoinen tilanne, kun en harjoitusleirillä päässyt oikein pelaamaan ja harjoittelin jossain kolmosryhmässä ja ymmärsin, että nyt on jotain meneillään. Lopulta minulle ilmoitettiin, että sopimus halutaan purkaa, eikä siinä pelaajalla ole paljoa sanottavaa. Aika nopeassa aikataulussa piti katsoa uusi seura ja nopeasti syntyi päätös, että haluan palata JYPiin, joka tarjosi sopimusta. Tarvitsin paikan, jossa voi rauhassa työskennellä ja päästä tasolleni.

Uuteen nousuun liigajäillä

Nättinen pelasikin ensimmäisen täyden liigakautensa JYPissä kaudella 2018–19. Eurooppalaiseen kaukaloon ja liigakiekkoon tottuminen otti aikansa ja ensimmäisellä kaudella syntyi 23 pistettä 41 ottelussa. Seuraavalla kaudella Nättinen nousi uudelle tasolle ja vuorossa oli tykkikausi. 33 maalia, runkosarjan maalikuninkuus ja 55 tehopistettä. Mitä kahden kauden välissä tapahtui?

– Jälkeenpäin sitä itsekin mietin, mitä siinä tapahtui. Hyvin pääsin silloin harjoittelemaan Jyväskylässä ja sain jo sillä ensimmäisellä kaudella onnistumisia runkosarjan lopussa. Se antoi sellaisen boostin seuraavaan kesään, että pystyn olemaan tehokas pelaaja Liigassa. Kesä meni hyvin ja olin valmis pelaamaan. Sitten sain hyviä onnistumisia ja ne alkoivat ruokkimaan itseluottamusta. En oikein edes osaa selittää sitä, mutta se on tässä lajissa mielenkiintoista, mikä merkitys itseluottamuksella on. Kaikki osui kohdilleen ja sain hyvät ketjukaverit ympärille.

Kyseisellä kaudella myös puhetta riitti Nättisen silmiinpistävästä luistelusta. Hyökkääjä kertoo, että siihen on rakennettu pohjat jo junioriaikoina.

– Kyllä sen muistan, kuinka ne maanantain luistelutreenit Jyväskylässä oli niitä tylsimpiä tuolla tekojääradalla, joka oli sellainen iso jääpallokenttä. Me vedettiin siellä isolla porukalla päästä päähän ja uskon, että se on työntänyt tuota luistelua paljon eteenpäin. Kiitollinen pitää olla niille valmentajille, jotka niitä treenejä vetivät ja pakottivat luistelemaan ilman kiekkoja. Luistelu on sellainen asia, jota pitää joka päivä kehittää ja on siinä edelleen juttuja, joihin haluan kehitystä.

Kokemukset ulkomailla iso rikkaus

Tykkikauden jälkeen Nättinen suuntasi Sveitsin pääsarjaan ja mielenkiintoiseen seuraan Ambrì-Piottaan, joka tunnetaan kovista kannattajistaan ja siitä, että seuran kotihallin ympärillä on kaksi kylää, joissa asuu noin tuhat ihmistä. Kotihalli kuitenkin vetää 6500 katsojaa ja kotipelit ovat loppuunmyytyjä.

–  Sanotaan näin, että se oli erilainen kokemus. Halli on sellainen, etten ole toista nähnyt. Sen molemmat päädyt ovat auki. Toinen pääty on peitetty pressulla ja toinen on auki vuoren rinteen puolella. Talvella sieltä tuli lunta sisälle ja sitä oli puolessa välissä hallin portaita. Se oli oma kokemuksena ja ensimmäisen kerran hallia katsellessa sitä mietti, että voiko täällä pelata. Hyvin se meitä palveli, eikä sitä pelatessa mieti, mitä ympärillä on. Hieno paikka Sveitsi on pelata ja se oli hieno kausi. Koronarajoitusten takia halliin sai ottaa 50 prosenttia kapasiteetista sisään, mutta siitä huolimatta en ole sellaisessa metelissä aikaisemmin sarjapelejä pelannut.

Seuraavaksi kaudeksi Nättinen pääsi pelaamaan kovatasoiseen Ruotsin pääsarjaan ja huippujoukkue Växjö Lakersin riveihin, joten hyökkääjä on nähnyt ja kokenut urallaan jo paljon eri huippusarjoja sekä erilaisia kiekkokaupunkeja, vaikka hän on vasta 25-vuotias. Millainen rikkaus se on hänelle itselleen?

– Tosi iso. Olen kiitollinen, että olen noin moneen paikkaan päässyt pelaamaan ja nähnyt erilaisia sarjoja ja pelaajia. Tiedän myös, mitä vaaditaan huipputasolla ja se täytyy pitää mielessä jokapäiväisessä tekemisessä. Tulevaisuutta ajatellen on iso apu, että olen päässyt pelaamaan ulkomailla. Kyllä oma tavoite on vielä joskus ulkomailla pelata ja tavoite on myös, että pääsisin uudelleen kokeilemaan Pohjois-Amerikkaan, koska tuo ensimmäinen reissu ja se AHL-vuosi jäi kaivamaan mieltä. Se vaatii kuitenkin paljon töitä, mutta se on unelma. Nyt ei kuitenkaan tarvitse niihin asioihin keskittyä vaan saan rauhassa tehdä parasta työtäni HIFK:ssa.

Nättinen on omien sanojensa mukaan viihtynyt äärimmäisen hyvin HIFK:ssa. Tämä on hyökkääjän ensimmäinen kerta, kun hän edustaa Suomessa muuta seuraa kuin JYPiä.

– Todella hyvin on mennyt ja jos vertaa muihin paikkoihin, joita olen urallani nähnyt, niin kaikki hoidetaan täällä todella hyvin. HIFK:ssa on selvästi panostettu siihen, että pelaajat viihtyvät täällä. Meidän joukkue on todella urheilullinen. En ole aikaisemmin ollut porukassa, jossa kaikki ovat näin tunnollisia painamaan hommia ja töitä tehdään kyllä niska limassa. Senkin takia toivon kovasti, että me saisimme tällä kaudella mahdollisimman paljon onnistumisia, koska sen kyllä soisin jokaiselle pelaajalle meidän kopissamme.

Entä mistä Nättinen tuntee ystävänsä, NBA-tähti Lauri Markkasen, jonka seurassa hän oli harjoituskaudella katsomassa HIFK:n ottelua Jukureita vastaan?

– Me ollaan itseasiassa pelattu aikoinaan jalkapalloa samassa joukkueessa ja olemme myös olleet samassa koulussa. Mahtava nähdä, miten Laurilla peli kulkee ja harva varmasti ymmärtää, mitä hän on tällä hetkellä tekemässä NBA:ssa. Hänelläkin on ollut vaikeampaa urallaan, joten hieno nähdä, millä tasolla hän pystyy nyt pelaamaan noin kovassa sarjassa.

 

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset