logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

PINNALLA – Kevin Roy: ”Tykkään rakentaa peliä ja tuon joukkueeseen luovuutta”

Pinnalla-sarjassa vieraana on tänään HIFK:n tuore kanadalaisvahvistus Kevin Roy.

HIFK julkaisi viime viikolla uuden pelaajasopimuksen, kun joukkuetta saapuu vahvistamaan hyökkääjä Kevin Roy. 29-vuotias kanadalaishyökkääjä kiekkoilee ensimmäistä kauttaan Euroopassa ja saapui Stadiin sen jälkeen, kun lyhyt sopimus ruotsalaisseura Brynäsin kanssa tuli päätökseensä. Kiekon kanssa taitava ja luova hyökkääjä kertoo tuovansa HIFK:n hyökkäykseen lisää juonikkuutta. Tähän asti urallaan Roy on pelannut tehokkaasti AHL:ssä, päässyt testaamaan siipiään NHL:ssä sekä pelannut nuorena tehokkaat vuodet yliopistosarjassa.

Pelattuaan seitsemän kautta AHL:ssä, Roy halusi siirtyä pelaamaan Eurooppaan. Ensiaskeleet isoon kaukaloon hän otti Ruotsissa Brynäsissä, kun ruotsalaisseura halusi hänet paikkaamaan nuoria pelaajia, jotka olivat pelaamassa nuorten MM-kilpailuissa vuodenvaihteessa. Roy pelasi SHL:ssä kuusi ottelua, minkä jälkeen edessä oli uuden pelipaikan löytäminen. Nopealla aikataululla syntyi loppukauden sopimus HIFK:n kanssa.

– Hyvää kuuluu, kiitos vain kysymästä. Perjantaina saavuimme Suomeen ja tänään oli ensimmäinen päiväni joukkueen mukana. Meillä oli hyvät harjoitukset ja kaikki oli muutenkin hoidettu hienosti seuran puolesta. Kaikesta huokuu, että HIFK on huippuseura. Matkustamisesta lähtien kaikki oli järjestetty helpoksi, joten tällä hetkellä itselläni on sellainen olo, että tästä on hyvä lähteä pelaamaan jääkiekkoa, Roy kertoo.

Myös kaukalon ulkopuolella startti on ollut mieluisa.

– Muutimme tänne kihlattuni sekä koiramme kanssa. Olemme kaikki viihtyneet heti alusta asti. Helsinki vaikuttaa kivalta ja isolta kaupungilta. Olemme ehtineet tutustumaan alueeseen hieman ja käymään kävelyillä. Olemme kaikki kiitollisia siitä, että olemme nyt täällä, hyökkääjä kertoo.

Kiekon kanssa taitava Roy on pelannut AHL:ssä 280 ottelua ja tehnyt niissä 186 tehopistettä. Anaheim Ducks varasi Royn neljännellä kierroksella vuonna 2012 ja myös NHL:ssä hän on pelannut 28 ottelua. Brynäsin visiitin jälkeen ottajia olisi ollut muuallakin.

– Siirto HIFK:hon tapahtui nopealla aikataululla ja minulla oli pöydällä useita vaihtoehtoja. Sitten kuulin paljon hyvää tästä seurasta ja siitä, miten hienoa täällä on pelata kotiotteluissa ja kuinka pelaajista huolehditaan. Sen jälkeen tein nopealla aikataululla päätöksen tulla tänne. Olen tästä mahdollisuudesta erittäin innoissani ja iloinen siitä, että päätin tulla Helsinkiin, Roy summaa.

Hän on myös kiitollinen Brynäsin suuntaan, joka tarjosi hyökkääjälle mahdollisuuden ensiaskeleisiin Euroopan huippusarjoissa.

– Sain siellä arvokasta kokemusta millaista on pelata Euroopassa. Myös Brynäs on huippuseura ja minusta pidettiin sielläkin hyvää huolta. Ottelut menivät siellä hyvin ja se varmasti avasi minulle ovia jatkoa varten.

Odotettavissa on, että HIFK saa hyökkäykseensä pelaajan, joka pystyy pelaamaan vahvasti kiekon kanssa.

– Vahvuuteni ovat hyökkäyssuuntaan ja tykkään rakentaa peliä ja tuoda joukkueeseen lisää luovuutta. Pyrin luomaan aikaa, tilaa ja maalipaikkoja ketjukavereilleni. Urani aikana vastuullani on vahvasti ollut ylivoimapelaaminen ja siinä tuloksen tekeminen, hän tiivistää.

Roy ehti Ruotsissa huomata erot pohjoisamerikkalaiseen kiekkoon. Brynäsissä hyökkääjää olivat valmentamassa Mikko Manner, Kalle Kaskinen ja Ari-Pekka Pajuluoma.

– Onhan Euroopassa jääkiekko erilaista. Kiekkoa pyritään pitämään enemmän hallussa. Koen, että se tukee kuitenkin omia vahvuuksiani paljon. Euroopassa selvästi halutaan olla maltillisia kiekon kanssa ilman roiskimista ja siihen olen kyllä valmis ja se sopii minulle. Visiitti Ruotsissa varmasti auttaa minua paljon varsinkin itseluottamuksen suhteen. Brynäsissä oli myös suomalaiset valmentajat, joten varmasti sieltäkin olen jo saanut hyviä vinkkejä eurooppalaiseen pelitapaan, joten kaikki asiat eivät tule täälläkään uutena.

Viime kaudella Roy teki AHL:ssä Laval Rocketsissa 62 ottelussa tehot 13+20. Ennen Ruotsiin siirtymistä Roylla ei ollut alkukaudesta sopimusta mihinkään. Miksi näin?

– Mietin vaihtoehtoja ja sitä, että jatkanko Pohjois-Amerikassa, mutta minua kiinnosti löytää Euroopasta pelipaikka ja sopivaa paikka etsittiin hetken aikaa. En halunnut lähteä minne tahansa, vaan odotimme sopivan vaihtoehdon avautuvan, jotta voin saada mahdollisimman hyvän startin uralleni Euroopassa. Kun Brynäsistä oltiin yhteydessä, ajattelin lyhyen sopimuksen avaavan hyvin ovia ja se osoittautuikin hyväksi siirroksi omalla kohdallani. Kauden aloittaminen sujui hitaasti, mutta olen tyytyväinen kuitenkin siihen, ettei asioiden kanssa kiirehditty turhaan, Roy sanoo.

NHL, AHL ja yliopistosarja

AHL on varsinkin tänä päivänä kovatasoinen kiekkosarja, jossa Roy viihtyi seitsemän kauden ajan. Hienoimmat hetket Royn uralla sijoittuvat kauteen 2017-18, jolloin hän pelasi NHL:ssä Anaheim Ducksin paidassa 25 ottelua tehoilla 6+1.

– Minulla on ollut hienoja vuosia Pohjois-Amerikassa pelatessa ja olen siellä pystynyt tuomaan vahvuuksiani esille. Olen myös päässyt pelaamaan NHL:ssä, mikä oli unelmani lapsesta saakka. Harmikseni minulla oli joitain loukkaantumisia niinä Anaheimin vuosina, kun pääsin ylhäällä pelaamaan ja varmasti se rajoitti näyttöjen antamista NHL:n suuntaan, mutta sille ei voi mitään. Pohjois-Amerikassa on niin paljon hyviä pelaajia ja myös AHL:n taso on vuosi vuodelta vain kasvanut, joten NHL-paikan lunastaminen uudestaan ja uudestaan on hankalaa, kun samoista paikoista kamppailevat niin laadukkaat pelaajat, hän kertoo.

Yksi tuttukin pelaaja HIFK:n kopista löytyy, sillä Roy ja Julius Nättinen olivat joukkuekavereita kaudella 2017–18 AHL:ssä San Diego Gullsissa.

– Kyllä, pelasimme samassa joukkueessa yhden kauden ja Julius oli silloin nuori pelaaja. Muistan, että hän on kyllä taitava ja isokokoinen pelaaja. Onhan se hauskaa, että pukukopissa on valmiiksi yksi tuttu pelaaja. Siirtoni HIFK:hon tapahtui sen verran nopealla aikataululla, ettemme ehtineet Juliuksen kanssa jutella ennen siirtymistäni tänne. Olin kuullut muilta ihmisiltä ympärilläni niin paljon positiivisia asioita seurasta, ettei minulla ollut tarvettakaan olla yhteydessä muihin, Roy kertoo.

Viime viikolla Pinnalla-sarjassa Nättinen kertoi San Diegon olevan eksoottinen kaupunki pelata jääkiekkoa. Roy on pelannut siellä kolmen kauden ajan.

– Se on yksi maailman hienoimmista kaupungeista ja varmasti yksi mielenkiintoisimmista paikoista pelata kiekkoa, kun sää pysyy siellä koko ajan samana ja ruskettumiselta ei voi välttyä. Olen ollut mielestäni onnekas, että olen saanut pelata siellä useamman kauden ajan.

Lisäksi Roylla on takanaan menestyksekkäät vuoden yliopistosarja NCAA:sta, josta on vuosien aikana siirtynyt myös Liigaan useampi ulkomaalaisvahvistus. Roy opiskeli ja kiekkoili Northeasternin yliopistossa. Neljän kauden aikana hän takoi 130 ottelussa komeat 150 tehopistettä. Samalla nuori hyökkääjä hankki koulutuksen itselleen.

– Se oli myös erityinen kokemus ja yliopisto on Bostonissa, joka on myös yksi hienoimmista paikoista, joissa olen saanut viettää aikaa elämästäni. Niiltä vuosiltani sain myös parhaat ystäväni ja suoritin psykologian tutkinnon, josta olen iloinen, koska nyt takataskussani on valmiiksi jotain pelaajauran jälkeiseen elämään, hän kertoo.

Viimeisenä vuotenaan yliopistossa Roy toimi myös joukkueen kapteenina.

– Se oli etuoikeus ja opin siitä paljon. Meillä oli silloin vaikea kauden alku, mutta loppujen lopuksi voitimme oman sarjamme kauden päätteeksi.  Opin paljon johtajuudesta sen kauden aikana ja siitä, että kaudet ovat pitkiä ja jääkiekossa pitää olla pitkäjänteinen, jos haluaa menestyä.

”Toivottavasti pystyn tuomaan parhaan oman itseni HIFK:hon”

Nyt Roy valmistautuu edustamaan HIFK:ta kaukalossa ja ensivaikutelma joukkuekavereista on hyvä.

– Joukkue on täynnä hyviä pelaajia ja pystymme varmasti olemaan kaukalossa vahvoja yhdessä. Olen innoissani päästessäni pelaamaan täällä ja taistelemaan voitoista ja sitä kautta tekemään nousua sarjataulukossa.

Roy kertoo myös kuulleensa paljon hyvää valmennuksesta ja päävalmentaja Ville Peltosesta.

– Tiedän, että hänellä on mittava oma pelaajaura takanaan ja hänellä on ollut iso vaikutus tähän seuraan, mikä näkyy myös kopissa. Hän vaikuttaa huippuvalmentajalta ja se näkyi tänään jo ensimmäisissä harjoituksissa, Roy kehuu.

HIFK:lla on edessään kolmen ottelun viikko: keskiviikkona JYP saapuu vieraaksi Nordikselle, minkä lisäksi myös perjantaina joukkue pelaa kotiottelun HPK:ta vastaan. Lauantaina HIFK matkaa Ouluun Kärppien vieraaksi.

– Nyt pitää tehdä kovasti hommia ja samalla minun pitää pystyä olemaan oma itseni täällä. Mielestäni itseluottamus on iso asia jokaiselle pelaajalle. Jos pystyn pelaamaan itsevarmasti, se auttaa joukkuetta voittamaan, mikä on ykköstavoitteeni HIFK:ssa. Toivottavasti pystyn tuomaan parhaan oman itseni joukkueeseen. Se auttaa meitä voittamaan mahdollisimman paljon pelejä ja menemään vielä keväälläkin pitkälle.

Pelaako Roy jo keskiviikon kotiottelussa?

– Uskon niin, mutta en halua luvata mitään, mihin en voi itse vaikuttaa. Olen kyllä valmis pelaamaan ja keskiviikkona näemme, olenko heti kokoonpanossa mukana, hän sanoo.

 

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset