PINNALLA – Teemu Tallberg: ”Tavoite on kirkkaana kaikilla”

Pinnalla-sarja saa vieraakseen HIFK:n liigajoukkuetta kymmenettä kauttaan edustavan Teemu Tallbergin.

Aina HIFK-logolle pelaava hyökkääjä Teemu Tallberg on jälleen tällä kaudella esiintynyt kaukalossa vahvuuksillaan. Työteliäs luottopelaaja ”Tale” on tehnyt lujasti töitä HIFK:n alemmissa ketjuissa ja ollut myös isossa roolissa HIFK:n alivoimassa, joka on tällä hetkellä prosenteissa mitattuna Liigan paras. 32-vuotias Tallberg katkaisi viime viikolla pitkän maalittoman putkensa ja näkee HIFK:n menevän joukkueena oikeaan suuntaan.

HIFK jatkoi vahvaa tekemistään viime viikolla, kun joukkue keräsi kolmesta ottelustaan seitsemän sarjapistettä. Viikko päättyi Nordiksella kärkikamppailussa jatkoaikatappioon Tapparaa vastaan, mihin päättyi samalla HIFK:n neljän ottelun voittoputki.

HIFK on sarjataulukossa kolmannella sijalla ja tällä viikolla se kohtaa perjantaina kotimatsissa TPS:n ja lauantaina Pelicansin Lahdessa.

Viime keskiviikkona HIFK nappasi jännittävien vaiheiden jälkeen 5–4-voiton JYPistä. Samassa ottelussa tärkeän ja samalla kauden ensimmäisen maalinsa teki Teemu Tallberg, joka tuuletti pitkän maalittoman putkensa päättymistä vapautuneesti. Jotain tilanteessa taisi vapautuakin, sillä heti seuraavassa otellussa SaiPaa vastaan Tallberg onnistui toistamiseen.

– Kyllä se kauden avausmaali hyvältä tuntui, ei siitä mihinkään pääse. Varmaan sen näki siinäkin, että ei paljoa tarvinnut miettiä, minkä tuuletuksen tekisi, vaan se tuli ihan extemporena siinä tilanteessa. Tunteenpurkaus siinä tuli. Onnistumisia haluaa joukkueen lisäksi myös itselleen ja kun siinä onnistuu, tulee sellainen olo, että tästä tämä taas lähtee, Tallberg kuvailee.

Ja siitä se tosiaan lähti, kun maaliverkko heilui toistamiseen heti ottelun alussa SaiPaa vastaan ja muutenkin HIFK:n nelosketju pelasi vahvan viikon, mikä ehdottomasti ansaitsee erityismaininnan. Tallbergin ja Jesse Seppälän lisäksi ketjussa sentterinä pelasi viikonlopun otteluissa Joni Ikonen.

– Kyllä onnistumisten myötä näkyi myös sellaista vapautuneisuutta, joka mielestäni heijastui meidän koko ketjun pelaamiseen. Mielestäni pelasimme hyvän matsin SaiPaa vastaan, teimme siinä kaksi maalia ja se sama tekeminen jatkui mielestäni myös Tapparaa vastaan. Harmi, että emme siinä ottelussa saaneet joukkueena lopussa ihan sellaista viimeistä voittoon tarvittavaa puristusta. Pelasimme mielestäni hyvää kiekkoa myös lauantaina, Tallberg huokaa ja jatkaa.

– On se kyllä jännä juttu, miten onnistumisten myötä tulee sellainen olo, että kentällä on yhtäkkiä enemmän aikaa ja varmuus kaikkeen tekemiseen on erilainen. Jotenkin onnistumisista tulee yksi steppi lisää omaan pelaamiseen, hyökkääjä pohtii.

Tallbergin arvoa joukkueelle ei kuitenkaan mitata pelkästään lasketuissa maalipaikoissa. Kokenut laitahyökkääjä pelaa joka solullaan illasta toiseen ja tuo kauhallisen asennetta HIFK:n koneistoon jokaiseen otteluun. HIFK:n laajassa tämän kauden kokoonpanossa Tallberg on jälleen vain ja ainoastaan omalla työskentelyllään ansainnut paikkansa joukkueessa.

– Laajuus on voimavara meidän joukkueessa ja se, että on myös reservissä sitä vahvuutta. Kun alkukautta miettii, niin mielestäni nousujohteista on oma pelaamiseni ollut. Vaikka onnistumisia maalien muodossa ei aikaisemmin ole tullut, niin on siellä pelaamisessa ollut oikeita asioita, joita haluan tuoda peliin ja joita minulta myös odotetaan. Niiden kautta olen saanut tuota pelaamistani parempaan suuntaan. Yksi niistä asioista on alivoimapelaaminen, Tallberg sanoo.

Tallberg on varmasti oikeassa, sillä HIFK:n alivoimapelaaminen on ollut vahvalla tasolla koko alkukauden ja tällä hetkellä se on myös koko sarjan tehokkain: 89,47 prosenttista. 57 alivoiman aikana HIFK on päästänyt kuusi maalia.

– Siinä on ollut koko joukkueella ja itsellänikin sellainen varmuus ja hyvä rytmi. Tiedetään mitä tehdään, kun joudutaan alivoimaille. Alivoimalla onnistumiset ovat olleet itselleni voimavarana sellaisissakin otteluissa, joissa tasaviisikoin ei tullut onnistumisia. Meidän alivoimassa on paljon samoja hyviä asioita kuin viime kaudella. Nyt niitä on jalostettu entisestään, minkä lisäksi meillä on selvät roolit siinä. Valmennus tekee tosi paljon töitä toimivan alivoiman eteen ja ohjeistaa meitä pelaajia, Tallberg avaa.

Parannettavaa joukkueena löytyy

Kun Tallberg puhuu kauden etenemisestä, kaikesta paistaa vilpittömästi joukkueen etu. Tämä tukee sitä mielikuvaa, että Tallberg on henkeen ja vereen joukkuepelaaja. Viime kaudella HIFK:n kapteenina pelannut Tallberg näkee, että HIFK:lla on vielä paljon potentiaalia lunastamatta joukkueena. Ei pidä tuudittautua, vaikka kausi onkin alkanut huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi viime kaudella.

-Kävimme tosi paljon ja kokonaisvaltaisesti maajoukkuetauolla sellaisia asioita läpi, joissa pystymme parantamaan. Jos yhden esimerkin annan, niin kävimme muun muassa läpi, miten aloitusten jälkeen pystymme olemaan parempia ja se sitten heti tauon jälkeen näkyi JYPiä vastaan Melartin tekemässä voittomaalissa ja SaiPaa vastaan Lindbohmin maalissa. Ilahduttaa nähdä, että saamme sovittuja asioita heti näkymään peleissämme, Tallberg avaa ja lisää.

– Laajasti pystymme parantamaan peliämme lähes kaikessa. Ja kun puhuttiin hyvästä alivoimasta, niin meidän treeneissämme meidän ylivoimapelaajat saavat alivoimapelaajilta kovan haasteen, mikä sitten kehittää ylivoimaamme, eli asiat tukevat toisiaan ja voimme niiden kautta ottaa askeleita eteenpäin.

Pitkään HIFK:ta edustanut Tallberg tykkää siitä, miten joukkue tälle kaudelle on rakentunut.

– Kyllä tykkään paljon. Tässä on paljon ollut jatkuvuutta ja samalla uudet pelaajat ovat tulleet pirun hyvin sisään. Ja kuten sanoin, se on meidän vahvuus, kun laajuutta löytyy. Itsellänikin on ollut niitä tilanteita, joissa olen ollut huilivuorossa. Niihin pitää vain suhtautua oikein, ja kun niin toimii, se vie koko joukkuetta eteenpäin, kun on terve kilpailutilanne. Sen näkee myös meidän treeneissä ja kun siellä tekeminen on oikealla tasolla, se kehittää meidän peliä eteenpäin. Meillä on hyvät rakennuspalikat tässä koko ajan, Tallberg kuvailee.

Hyökkääjä kertoo myös kokevansa, että kilpailu pelipaikoista kehittää häntä itseänsäkin.

– Haluan koko ajan kehittyä sekä pelaajana että ihmisenä ja tämä meidän tilanne antaa siihen mahdollisuuden.  Mitä pidemmälle kautta mennään, sitä tärkeämpää on olla laajuutta kokoonpanossa. Kun näytönpaikan saa, niin sitten on oikeasti halu näyttää, että ansaitsee paikkansa, Tallberg linjaa.

”Laukaukset blokataan”

Kymmenettä kauttaan HIFK:n liigamiehistöä edustavalta Tallbergilta ei tarvitse erikseen kysyä, miten kova on halu menestyä tällä kaudella tämän joukkueen kanssa.

– On se kova. Uskon, että pystyn myös meidän kopissamme välittämään muille sen, kuinka kova se halu voittaa myös on. Koen myös samalla, että tässä vaiheessa uraa mulla on tietoa, minkälaista työmäärää siihen vaaditaan ja myös sen, että mitä keinoja otetaan käyttöön myöhemmin, kun kauden tärkeimmät pelit alkavat.

Tätä on Tallbergin sanomana turha epäillä. Viime kaudella pudotuspeleissä nähtiin pelästyttävä tilanne puolivälierissä Lukkoa vastaan, kun viidennessä kohtaamisessa Tallberg heittäytyi uhrautuvasti vastustajan laukaukseen eteen. Lähietäisyydeltä lähtenyt lämäri osui Tallbergin kypärään ja veto oli niin kova, että kypärästä kiekko kimposi toiselle puolelle kenttää. Varuste onneksi suojasi ja Tallberg selvisi pahimmalta, mutta tälli oli kova.

– Tallberg jos joku on pelaaja, josta en yllättyisi, vaikka pelaisi seuraavassa pelissä, päävalmentaja Ville Peltonen lausui tuolloin ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Seuraavassa ottelussa Tallberg syötti jatkoajalla maalin, jolla HIFK eteni välieriin.

– Onneksi siinä ei pahemmin käynyt. Videolta näin sen tilanteen myöhemmin ja kiekko kimposi lähestulkoon Lukon siniviivalle asti, joten se laukaus oli aika kova. Uhrautuminen kuuluu meidän joukkueen arvoihin ja vastustajan laukaukset blokataan, koska kun eteen pääsee, niin sen tietää, että kiekko päätyy siinä kohtaa pienellä todennäköisyydellä omaan maaliin.

”Tavoite kirkkaana kaikilla”

HIFK pyrkii nousujohteiseen kauteen, jossa kovin vire mitataan ulos kauden tärkeimmillä hetkillä. Tällä hetkellä joukkue on runkosarjassa kolmannella sijalle. Miten tekemisen taso pidetään siinä, että HIFK pysyy runkosarjan kärkikahinoissa kevättä kohden?

– Uskon, että se tulee sillä, miten me teemme töitä joka päivä hallilla. Toisena asiana on peleihin latautuminen. Sen pitää olla niin, että ihan sama pelataanko kotona vai vieraissa, niin aina ollaan hyvin ja oikein latauduttu pelaamaan. Siihen kun lisätään se, että tuodaan pitkin kautta pieniä oikeita asioita lisää pelaamiseen, niin hyvillä raiteilla mielestäni ollaan. Joukkueena pitää ymmärtää se kokonaisuus, mihin tässä tähdätään. Mielestäni tavoite tässä on kirkkaana kaikilla ja myös itselläni ihan viikoittain, Tallberg sanoo.

Johtajuutta HIFK:n kopissa on myös laajasti, mikä Tallbergin mukaan näkyy ja näyttäytyy peleissä.

– Meillä on tuossa kokeneita pelaajia, joilla kaikilla on kokemuksia erilaisista tilanteista. Oli kyse sitten ennen peliä latautumisesta tai erätauoista, niin aina löytyy se yksi tai useampi pelaaja, jotka osaavat oikealla tavalla psyykata muita ja liidata porukkaa. Se sitten tarttuu hyvin koko jengiin ja tuolla tavalla päästään haasteista hyvin yli, Tallberg kertoo.

Kokenut hyökkääjä haluaa kaukalossa antaa kaikkensa pitkän kauden aikana.

– Haluaisin pystyä olla eturivissä näyttämässä suuntaa niissä tilanteissa, jos joukkueella on hankalampi peli ja haasteita. Ne voivat olla pieniä asioita, kuten vaikka kiekon saaminen vastustajan alueelle tiukassa paikassa. Lisäksi toivon, että pystyisin tuomaan fyysisyyttä ja tunnetta meidän pelaamiseen. Nuo asiat ovat iso osa omaa pelaamistani, Tallberg sanoo.

Ja jos IFK:n kopissa on johtajuutta runsaasti, niin samalla tavalla paljon on myös IFK-taustaa sekä pelaajilla että valmennuksella.

– No se taas näkyy ihan jo puhetavassa, että Stadista on porukkaa. Ei tule paljoa sellaista, että jengi ei ymmärtäisi, mitä kopissa puhutaan, Tallberg naurahtaa.

Jääkiekkoa isommat tuulet puhaltavat Tallbergin kotona, jossa odotetaan esikoislasta. Laskettu aika on pian vuodenvaihteen jälkeen.

– Onnellisuutta ja iloisuutta se asia tuo tällä hetkellä arkeen sekä uuden opettelua. Kaikki on mennyt hyvin ja eniten tässä tietysti toivoo ja odottaa tällä hetkellä tervettä lasta. Meillä on kotona mennyt asiat hyvin ja olemme entisestään myös lähentyneet puolisoni kanssa, kun rakennamme yhteistä tulevaisuutta. Molempia myös jännittää, kun olemme uuden asian edessä, mutta se on samalla hieno asia, Tallberg sanoo hymyillen.

HIFK:n seuraava ottelu pelataan himassa perjantaina, kun TPS saapuu Nordikselle!

 

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset