Liiga: Kauden 2024–25 sarjamuotoon merkittäviä uudistuksia

HIFK kohtaa Kärpät kuudesti runkosarjassa.

Liiga tiedotti torstaina 2.5.2024 tulevan kauden muutoksista sarjamuotoon.

Liigan tiedote

Jääkiekon SM-liiga Oy päätti ensi kauden sarjamuodosta ylimääräisessä yhtiökokouksessa tiistaina 30.4.2024.

Liigan joukkuemäärä kasvaa yhdellä, kun Kiekko-Espoosta tulee sarjan 16. seura. Tämä muutos vaikuttaa osaltaan koko sarjarakenteeseen, mutta vielä merkittävämpi ohjaava tekijä on keväästä 2025 alkaen pelattava karsintasarja Liigassa viimeiseksi jääneen joukkueen ja Mestiksen mestarin välillä.

Keskeinen muutos sarjamallissa on myös se, että Liigan playoffsit laajenevat kattamaan 12 joukkuetta. Myös playoffsien 1. kierros kasvaa ja sen ottelusarjat pitenevät.

Uutta jännitettä playoffsien 1. kierrokselle

Runkosarjan neljä parasta joukkuetta jatkavat suoraan neljännesfinaaleihin. Sijoille 5–12 sijoittuneet pelaavat playoffsien 1. kierroksella neljän otteluparin voimin: vastakkain ovat sijat 5–12, 6–11, 7–10 ja 8–9.

Playoffsien 1. kierroksen formaatti on jatkossa paras viidestä, kun tähän saakka on pelattu paras kolmesta –järjestelmällä. 1. kierroksen sarjojen voittajat etenevät neljännesfinaaleihin.

Neljännesfinaaleissa, semifinaaleissa ja finaaleissa pelataan perinteisesti paras seitsemästä –järjestelmällä aina mestaruuteen saakka.

Karsinta ja playout tuovat lisää sähköä

Lokakuussa 2023 Liigan yhtiökokous päätti, että karsinnat Mestiksen voittajan ja Liigassa viimeiseksi jääneen joukkueen välillä palaavat osaksi sarjamuotoa. Nyt Liigan yhtiökokous on tarkentanut karsinnan mallin – ja tuonut siihen uusia elementtejä.

Ennen varsinaista karsintasarjaa pelataan Liigan runkosarjassa sijoille 15 ja 16 sijoittuneiden joukkueiden välinen playout-sarja. Formaatti on paras seitsemästä. Playout-sarjan voittajan kausi päättyy, häviäjä jatkaa karsintasarjaan Mestiksen mestaria vastaan.

Karsintasarja pelataan niin ikään paras seitsemästä –järjestelmällä.

Liiga-lisenssiä voi hakea karsintasarjan voiton jälkeen

Liigassa pelaamiseen tarvitaan jatkossakin Liiga-lisenssi. Normaali lisenssiprosessi sijoittuu syyskaudelle, mutta karsinnan kautta mahdollisesti Liigaan nousevalle joukkueelle avataan nyt toinen hakuaika keväälle.

On myös mahdollista, että karsintasarjan voittaa Mestis-joukkue, jonka lisenssihakemus meni jo syksyn hakujakson aikana läpi.

1. Mikäli karsintasarjan voittaa Mestis-seura, jonka lisenssihakemus on hyväksytty normaalin lisenssiprosessin puitteissa syksyllä, kyseinen joukkue nousee Liigaan ja karsinnat hävinnyt putoaa Mestikseen.

2. Mikäli karsintasarjan voittaa Mestis-seura, jonka lisenssihakemus ei ole mennyt läpi lisenssiprosessissa tai hakemusta ei ole tehty lainkaan, seuralla on 30.4. asti aikaa tehdä hakemus tai täydentää sitä.

Hakemuksen täydentäminen / jättäminen karsinnan voiton jälkeen:

  • Aikaa hakemuksen jättämiselle tai täydentämiselle on 30.4. saakka
  • Liigan lisenssikomitea arvioi hakemuksen Liigan yhtiökokoukselle
  • Mikäli kriteerit täyttyvät ja yhtiökokous myöntää lisenssin, karsinnat voittanut joukkue nousee Liigaan ja hävinnyt putoaa Mestikseen
  • Mikäli lisenssikriteerit eivät täyty, Liiga-seura jatkaa Liigassa ja karsintojen voittaja Mestiksessä

HUOM! Liigalla on mahdollisuus myöntää nousijajoukkueelle esimerkiksi halliolosuhteisiin liittyvä poikkeuslupa kahdeksi vuodeksi.

Runkosarjan pohjalla nelinkertainen sarjamalli

Liigan 60 ottelun runkosarjan pohjana on nelinkertainen sarjamalli, jossa mukana on lohkojen kautta pelattavat välisarjat – viime vuosilta totuttuun tapaan. Sarjataulukossa lohkojako ei jatkossakaan näy: joukkueet järjestetään yhteen sarjataulukkoon pistemäärän mukaan.

Aiemmin kolmen joukkueen lohkoja oli viisi, mutta ensi kaudella pelataan neljässä neljän joukkueen lohkossa.

Välisarjat ovat seuraavat:

HIFK, Kärpät, Sport ja TPS
HIFK–Kärpät ja Sport–TPS pelataan kuudesti
HIFK–TPS ja Kärpät–Sport pelataan neljästi
HIFK–Sport ja Kärpät–TPS pelataan kahdesti

JYP, KalPa, Lukko ja Ässät
Lukko­–Ässät ja JYP–KalPa pelataan kuudesti
JYP–Lukko ja KalPa–Ässät pelataan neljästi
KalPa–Lukko ja JYP–Ässät pelataan kahdesti

Ilves, KooKoo, SaiPa ja Tappara
Ilves–Tappara ja KooKoo–SaiPa pelataan kuudesti
Ilves–KooKoo ja SaiPa–Tappara pelataan neljästi
Ilves–SaiPa ja KooKoo–Tappara pelataan kahdesti

HPK, Jukurit, Kiekko-Espoo ja Pelicans
HPK–Pelicans ja Jukurit–Kiekko-Espoo pelataan kuudesti
Jukurit–Pelicans ja HPK–K-Espoo pelataan neljästi
Kiekko-Espoo–Pelicans ja HPK–Jukurit pelataan kahdesti

Kaikkia muita joukkueita vastaan pelataan runkosarjassa neljästi.

Näytä kaikki uutiset