logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

PINNALLA – Vincent Marleau “Jäi fiilis, että fanit haluavat kuumeisesti voittaa jokaisen ottelun”

Pinnalla-sarja saa vieraaksi HIFK:n tuoreen kanadalaisvahvistuksen Vincent Marleaun.

Vincent Marleaun vuodenvaihde oli varmasti ikimuistoinen. Kanadalaishyökkääjä saapui kesken kauden Yhdysvalloista vahvistamaan HIFK:ta loppukauden sopimuksella ja lensi Suomeen tapaninpäivänä. 24-vuotias joutui hetken aikaa odottamaan pelilupaa liigajäille, mutta irti päästyään debyytti kotiyleisön edessä oli unohtumaton. Marleau teki kaksi tärkeää maalia ja pelasi itsensä kertaheitolla IFK-kannattajien huulille. Nyt ensimmäistä kertaa Euroopassa oleva hyökkääjä kertoo, minkälainen alku on Suomessa ollut ja mitä hän itse odottaa tulevasta ajastaan HIFK:ssa.

Uusi vuosi tuo Vincent Marleaulle täysin uudenlaiseen arkeen tottumisen, sillä tähän asti koko kiekkouransa Pohjois-Amerikassa pelannut raamikas hyökkääjä ei ole ennen siirtoa HIFK:hon käynyt Euroopassa. Hänen puheistaan kuitenkin paistaa se, että ulkomaalaisvahvistuksen alku uudessa ympäristössä pyritään tekemään mahdollisimman helpoksi sekä IFK:n henkilökunnan että joukkuekavereiden osalta.

– Hyvää uuttavuotta vaan! Olen päässyt nyt hyvin arkeen kiinni ja hiljalleen eroon aikaerorasituksesta. Uudenvuodenaattona olin syömässä ja viettämässä iltaa joukkuekavereiden kanssa, mikä oli erittäin mukavaa, Marleau kertoo.

Ja kun joukkuekaverit tulevat puheeksi, on heti pakko kysyä myös siitä, tunteeko Marleau aikaisemmalta uraltaan IFK-puolustaja Luke Martinin, sillä kaksikko on kiekkoillut samaan aikaan ECHL:ssä.

– Emme itseasiassa ole henkilökohtaisesti tunteneet, mutta tiesin hänet kyllä. En myöskään ollut häneen yhteydessä, kun siirto tänne toteutui, mutta minulla on pelikavereita, jotka ovat pelanneet esimerkiksi Raumalla ja kaikki kehuivat, että minun kannattaa käyttää mahdollisuus ja tulla tänne pelaamaan. Kun sopimustarjous tuli vielä Helsingistä ja HIFK:sta, ei sitä tarvinnut hetkeäkään miettiä, Marleau paljastaa ja jatkaa.

– Mutta Martin on todella mukava ja hän auttanut minua paljon sen jälkeen, kun pääsin Suomeen. Hän vei minut saunomaankin ja avantouimaan, mikä oli itselleni ensimmäinen kerta. Tykkään paljon suomalaisesta kulttuurista ja saunominen on siinä oma hieno asiansa. Seuraavaksi pitää varmaan ottaa Martinista mallia ja opetella myös suomen kieltä, Marleau nauraa.

Jori neuvoi olemaan valmiina laukomaan

Ensimmäisessä ottelussaan Marleau otti Martinista myös mallia siinä mielessä, että alku IFK-paidassa oli loistava. Hyökkääjä räjäytti lauantaina Sportia vastaan ylivoimalla Nordiksen yleisön lataamalla Jori Lehterän syötöstä liigauransa avausmaalinsa heti avausottelunsa toisessa erässä, jonka lopussa Marleau huudatti yleisöä toistamiseen tekemällä maalin myös tasaviisikoin.

– Oli sääli, että jouduin viime viikolla skippaamaan ottelun Raumalla, kun peliluvan saaminen ei onnistunut vielä silloin, mutta toisaalta oli upea tehdä debyytti kotiyleisön edessä ja nautin kyllä joka hetkestä. Olin kuullut myös etukäteen paljon hyvää IFK-kannattajista ja siitä millainen tunnelma täällä on ja se kaikki piti kyllä paikkansa. Avausottelusta jäi kokonaisuutena hyvä fiilis. Alkuun huomasin heti, että minulla on paljon oppimista siinä, miten Euroopassa pelataan, mutta sitten tuo avausmaali helpotti paljon ja sen jälkeen pelasin mielestäni hyvin ja pystyin parantamaan vaihto vaihdolta, Marleau sanoo ja antaa kehunsa myös ensimmäisen maalin syöttäneelle Lehterälle.

– Hän on mieletön pelinrakentaja ja on kunnia saada pelata hänen kaltaisten pelaajien kanssa. Hauskaa oli myös se, että Jori sanoi minulle käytännössä ainoastaan ylivoimasta sen, että minun pitää vain olla valmiina laukomaan, koska kiekko kyllä tulee sinne. Niin siinä myös kävi ja oli upea tunne, kun kiekko meni maaliin. Olen myös kiitollinen siitä, että sain mahdollisuuden pelata ylivoiman lisäksi pelata heti kärkiketjussa todella taitavien pelaajien kanssa, seitsemän laukausta avausottelussaan tilastoinut Marleau kertoo.

Aikanaan junioreissa samalla kaudella sekä QMJHL:n sekä CHL:n Memorial Cupin mestaruuksia juhlinut Marleau kuitenkin muistuttaa, ettei jääkiekko ole pelkästään nappisyöttöjen odottamista.

– Haluan auttaa IFK:ta voittamaan ja se on se, mikä täytyy pitää kirkkaana mielessä. Joka ilta ei voi onnistua tekemään kahta maalia, niin se vain on, mutta pitää pystyä antamaan kaikkensa. Erityisesti haluan olla apuna myös puolustuspäässä. Voittoja kertyy silloin, kun pystymme joukkueena olemaan vahvoja molemmissa päissä kaukaloa, hän linjaa.

”Late bloomer”

Marleau on tosiaan vasta 24-vuotias ja ammattilaisuraakin on takana vasta muutama kausi. HIFK:hon hän siirtyi ECHL-joukkue Savannah Ghost Piratesista, jossa hän teki viime kaudella 20 maalia ja 40 tehopistettä. Tällä kaudella vauhti vain kiihtyi ja ennen siirtoa HIFK:hon Marleau tehtaili 14 maalia ja 28 pistettä 25 otteluun, mikä herätti seurojen kiinnostuksen.

– Täytyy kyllä olla kiitollinen Savannahin suuntaan, koska sielläkin minua kohdeltiin upeasti ja sain hienossa organisaatiossa ottaa isoja askeleita urallani. Olin itseasiassa kaksi ensimmäistä kauttani ammattilaisena sekä ECHL:ssä että AHL:ssä selvästi puolustavamassa roolissa ja kuvailisin itseäni ”late bloomeriksi”, eli olen hiljalleen kehittynyt ja kasvanut kiekolliseen rooliin ja löytänyt itseluottamuksen. Siitä olen isosti kiitollinen Savannahin suuntaan ja vietin siellä upeita hetkiä jääkiekon parissa. Lähtö ei ollut helppo, mutta tämän mahdollisuuden saaminen oli pakko hyödyntää, Marleau kuvailee.

Hän kertookin, että kysyntä Euroopassa kasvoi selvästi, kun alkukauden näytöt ECHL-jäillä olivat kovaa luokkaa kauden alussa.

– Kyttäsin ensimmäisenä paikkaa AHL:ssä, mutta sitten agentilta tuli puhelu, että Euroopassa oli useampia kiinnostuneita seuroja. Kun IFK:n sopimustarjous tuli, ei minun kauaa tarvinnut miettiä, hän sanoo.

Tuoreessa sopimuksessa on tämän kauden lisäksi optio myös ensi kaudesta.

– Kaikki tapahtui nopeassa ajassa ja kerkesin nähdä perhettäni ennen joulua, minkä jälkeen lensinkin jo Suomeen. Kaikki on tosiaan uutta minulle, mutta olen innoissani ja kaikki on mennyt hienosti. Olen todella iloinen siitä, että päädyin lopulta Helsinkiin.

”Haluan päästä kokemaan isot pelit nyt IFK:ssa”

Marleau sanookin jämäkästi, että saatuaan uudenlaisia kehitysaskeleita, hän pyrkii monipuolisesti auttamaan myös IFK:ta keräämään voittoja.

– Pudotuspelit ovat ne, joissa tähtäin tietysti on tässä vaiheessa kautta ja haluan päästä kokemaan isot pelit nyt IFK:ssa ja auttaa joukkuetta voittamaan. Voin vain kuvitella, mikä meininki meidänkin kotihallissamme on tosipelien alkaessa, ja ne ovat ehdottomasti isoin tavoitteeni tässä kaudessa. Nyt vain pitää edetä niitä kohti ottelu kerrallaan.

Marleau kertoo hengittäneensä jääkiekkoa pienestä pitäen, sillä hän on kotoisin Montrealin liepeiltä.

– Minulla oli mieletön lapsuus ja olen ikuisesti kiitollinen vanhemmilleni siitä, että he ovat tukeneet minua kaikilla tavoin myös jääkiekon parissa. Aloitin luistelemaan heti, kun osasin kävellä ja minulla on perheessä muillakin jääkiekkotaustaa. Olen juniorivuosinakin askel askeleelta mennyt eteenpäin. Alkuun oli ehkä hieman tahmeampaa, mutta se mestaruusvuosi QMJHL:ssä ja CHL:n Memorial Cupissa (2018–19) Rouyn-Noranda Huskiesin riveissä työnsi minut selvästi urallani eteenpäin ja silloin myös aloitin yhteistyön agenttini kanssa. Sillä tiellä olen nyt.

Pikahälytyksellä Suomeen lähtenyt Marleau kertoo, että hän saa läheisiään myös Suomessa käymään kauden aikana.

– Vanhempani sekä isoisäni aikovat tulla käymään täällä maaliskuun puolivälin aikoihin. Odotan innolla, että pääsen esittelemään myös heille uutta elämänvaihettani, hyökkääjä tunnelmoi.

Nyt arki jatkuu tiivisti joukkueen kanssa.

– Kaikki ovat tehneet alkuni helpoksi täällä. Meillä on koppi täynnä loistavia joukkuekavereita, minkä lisäksi valmennusryhmä on minulle reilu. Hekin tiesivät, kuinka nopeasti tulin tänne ja neuvoivat ennen ensimmäistä peliä, etten stressaisi liikaa ja antaisin mennä vaan omilla vahvuuksillani. Uskon, että sillä oli iso vaikutus tuohon ensimmäisen ottelun onnistumiseen.

Marleaulla on selvät suunnitelmat siihen, miten arki sujuu seuraavien viikkojen aikana.

– Nyt ihan ensimmäisenä pyrin saamaan arjen kuntoon unirytmistä lähtien ja sen jälkeen keskityn siihen, että pelit kulkevat mahdollisimman hyvin ja oppisin koko ajan lisää sarjasta ja pelaamisesta Suomessa. Otteluruuhkat eivät ole minulle uusi asia, joten sen kanssa ei tule ongelmaa. Meillä on nytkin kolmen ottelun viikko ja kaikkein eniten odotan niistä lauantain kotiottelua, Marleau tiivistää.

HIFK kohtaa keskiviikkona SaiPan Lappeenrannassa ja perjantaina KooKoon Kouvolassa. Lauantaina ohjelmassa on viikon ainoa himamatsi Jukureita vastaan Nordiksella.

– Kuten sanoin olen tottunut pelaamaan, joten nyt vain hienoa päästä kunnolla pelaamaan. Minulla jäi tuosta ensimmäisestä kotiottelusta sellainen fiilis, että täällä fanit haluavat kuumeisesti voittaa jokaisen ottelun, joten on kunnia päästä pelaamaan heidän edessään ja taistella voitosta, Marleau sanoo.

 

Teksti Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset