logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

IFK-Ässät tiistaina Nordiksella – lue matsiennakko

Ässät saapuu tiistaina Nordikselle. Osta liput Ticketmasterista.

IFK ja Ässät kohtaavat tiistaina Nordiksella. Osta liput kello 18:30 alkavaan matsiin Ticketmasterista.

IFK:n alkukausi on ollut tuloksellisesti todella heikko. Kahdeksan matsin jälkeen tilillä on vain yksi voitto ja peräti seitsemän tappiota. Tappioista neljä on tullut varsinaisella peliajalla ja kolme jatkoajan tai voittomaalikilpailun jälkeen. Lauantaina IFK kärsi Lappeenrannassa viidennen peräkkäisen maalin tappionsa, kun SaiPa venyi jatkoajalla 2-1-voittoon.

Vaikka tulokset eivät ole vastanneet odotuksia niin pelin sisällä on näkynyt ajoittain myös hyviä asioita. IFK:n selkeästi isoimmaksi haasteeksi voidaan nimetä alkukauden matsien perusteella maalinteko. Kahdeksassa pelatussa ottelussa IFK on onnistunut vain kahdesti tekemään yli kaksi maalia. Tällä tilastolla harvemmin voitetaan otteluita. Maalivahtipelaamisesta homma ei ole ollut kiinni, sillä kahta vaille kaikissa liigapeleissä torjunut Atte Engren on antanut joukkueelle jokaisena iltana mahdollisuuden voittoon.

IFK:n tehokkaimmat pelaajat ovat Thomas Nykopp, Teemu Eronen sekä Juhani Tyrväinen. Kaikilla on kasassa viisi tehopistettä ja kultakypärää pitää hallussaan tehot 3+2 tehnyt Nykopp. Nykoppin ohella Juha-Pekka Haatajalla on kasassa kolme maalia. Joukkueen sisäisen syöttöpörssin kärkinimi on Ryan O’Connor neljällä syöttöpisteellä.

Valmennusjohto sai viime viikolla hyviä uutisia, kun sekä Joe Finley että Teemu Laakso pelasivat perjantaina Nordiksella Jukureita vastaan kauden ensimmäiset ottelunsa.

Ässillä vahva alkukausi

Suoraviivaiseen pelitapaan luottavan Jyrki Ahon luotsaama Ässät on sarjataulukossa seitsemän pelatun matsin jälkeen neljäntenä. Saldona on kaksi tappiota ja viisi voittoa, joista edellisen porilaiset nappasivat lauantaina kotikaukalossaan KalPaa vastaan 3-1 lukemin.

Ässien riveissä pelaa tällä kaudella yksitoista pelaajaa, jotka eivät edustaneet seuraa viime kaudella. Viime kauden avainhyökkääjistä Jarno Kärki sekä Niko Ojamäki siirtyivät Tapparaan ja Charles Bertrand Kärppiin. Puolustuksen luottomiehistä Jyri Marttisen peliura jatkuu tällä kaudella Lukossa.

Viime kaudella Ässät oli IFK:lle hankala vastustaja runkosarjassa, sillä Ässät voitti neljästä kohtaamisesta kolme. Ainoan voittonsa IFK otti Ässistä joukkueiden edellisessä kohtaamisessa maaliskuussa. Silloin IFK liiteli loppuunmyydyllä Nordiksella tyrmäävään 6-0-voittoon Roope Hintzin hattutempun johdolla.

Ässien huippulupaava liigadebytantti on vastannut odotuksiin – ykkösketju aloittanut tehokkaasti

Ässien kultakypärää kantaa vasta 17-vuotias Jesperi Kotkaniemi, joka pelaa ensimmäistä kauttaan Liigassa. Kotkaniemeä pidetään Pohjois-Amerikassa nykyisin Winnipeg Jetsiä edustavan Joel Armian jälkeen Ässien juniorituotannon kirkkaimpana helmenä. Hyvällä laukauksella ja pelikäsityksellä varustettu laitahyökkääjä on tehnyt seitsemässä ensimmäisessä liigaottelussaan tehot 2+4. Kotkaniemi pelasi viime kaudella alaikäisenä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa seitsemän ottelua tehoin 1+5 ja oli saavuttamassa MM-hopeaa.

Porilaisten tehokkain ase alkukauden otteluissa on ollut yhdysvaltalaishyökkääjä Philip McRaen johtama ykkösketju.

Viime kaudella AHL:ssä pelannut ja aikaisemmin Liigassa Tapparaa sekä Bluesia edustanut McRae on nakuttanut seitsemään otteluun tehot 1+4. Tulitukea hänen laidoillaan ovat antaneet Sami Lähteenmäki (4+1) sekä yli 600 liigaottelua pelannut Ville Korhonen (2+3). Lähteenmäki on tehnyt kaikki maalinsa ylivoimalla ja hän on joukkueensa paras maalintekijä yhdessä italialaishyökkääjä Marco Insamin kanssa.

Ässien kapteeni Matti Kuparinen on kärsinyt edelliset kaudet loukkaantumisista, mutta on terveenä pysyessään joukkueen tärkeimpiä pelaajia. IFK:ta kaudet 2013-2015 edustanut Kuparinen pelasi lauantaina KalPaa vastaan Kotkaniemen ja Insamin kanssa kakkosketjussa, sillä tehot 3+2 tehnyt Antoine Laganière oli lauantaina väliaikaisessa pelikiellossa kurinpitokäsittelyn ajan. Laganière asetettiin tiistaina Liigan toimesta kolmen ottelun pelikieltoon päähän kohdistuneen taklauksen takia.

Ässät sai viime viikolla myös jobinpostia, kun joukkueen viime kauden paras pistemies ja maalintekijä Simon Suoranta joutui sairastuvalle kolmeksi kuukaudeksi.

Puolustuksessa selkeät johtajat ja ylivoimaosaamista

Kesken viime kauden Ässiin siirtynyt hyvin luisteleva ruotsalaispuolustaja Maksim Matushkin on tehtaillut Kotkaniemen tavoin kuusi tehopistettä. Valko-Venäjällä syntynyt Matushkin on taitava kiekonkäsittelijä ja Ässien johtavia kiekollisia puolustajia. Kiekollista osaamista löytyy myös Niko Peltolalta, joka on kellottanut selvästi eniten peliaikaa alkukauden otteluissa. Sekä Matushkinilla että Peltolalla on iso rooli Ässien ylivoimapelaamisessa.

Toista kauttaan Ässissä pelaavalla Jere Seppälällä on takana liigauran tähän asti paras kausi tehopisteiden valossa. Sulavasti liikkuvalta ja hurjasti töitä paiskivalta Seppälältä odotetaan tälläkin kaudella onnistumisia hyökkäyspäässä. Seppälän pakkiparina on alkukauden otteluissa pelannut 27-vuotias IFK-kasvatti Kristian Tuohilampi.

Peruspakkeihin ja oman maalin varjelijoihin voidaan laskea Pelicansista hankittu Ben Blood, joka tuo porilaisten puolustukseen kokoa ja kovuutta. Viime kaudella yhdysvaltalaispuolustaja keräsi rangaistuksia peräti 306 minuutin edestä. Hanskojen tiputtaminen ei ole Bloodille vieras asia. Kyseessä on silti mainettaan parempi jääkiekkoilija, joka osaa lukea hyvin peliä.

Maalivahdeista Andreas Bernard ja Henri Kiviaho ovat jakaneet torjuntavastuun alkukauden otteluissa. Ykkösvahdin roolia kantava Bernard on torjunut neljässä ottelussa kolme voittoa torjuntaprosentilla 92,16%. Italian maajoukkuemaalivahti kuuluu Liigan parhaimpiin maalivahteihin.

IFK-Ässät tiistaina kello 18.30 Nordiksella. Saavu hallille ajoissa ja varaudu turvatarkastuksiin. Jäähallin lipunmyyntipiste aukeaa kaksi tuntia ennen ottelua.

Osta liput matsiin

Näytä kaikki uutiset