MATSIENNAKKO: IFK ja Kärpät taistelevat finaalipaikasta

IFK kohtaa semifinaaleissa Oulun Kärpät. Liput semifinaalisarjan kotiotteluihin ovat nyt myynnissä Ticketmasterin verkkosivuilla.

Neljännesfinaaleissa JYPin otteluvoitoin 4-2 selättänyt IFK saa vastaansa semifinaaleissa runkosarjan voittaneen Oulun Kärpät, joka kaatoi neljännesfinaaleissa Porin Ässät otteluvoitoin 4-1.

Odotettavissa on mielenkiintoinen ja jännittävä ottelusarja, kun IFK ja Kärpät taistelevat paikasta finaaliin. Finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa. Finaalivastustaja on joko TPS tai Tappara.

Kärpillä on ottelusarjaan lähdettäessä kotietu. Ensimmäinen semifinaali pelataan Oulussa tiistaina 3.4. ja ensimmäisen kerran joukkueet kohtaavat Nordiksella torstaina 5.4. kello 18:30. Liput matsiin ovat myynnissä Ticketmasterin verkkosivuilla.

IFK:n ja JYPin välisessä odotetun tasaisessa neljännesfinaalisarjassa nähtiin laadukasta jääkiekkoa, jossa pienet yksityiskohdat ratkaisivat voiton IFK:lle. IFK paransi pelaamistaan jatkuvasti ottelusarjan edetessä ja sai myös paljon kaivatun ylivoimapelinsä rullaamaan. Varsinkin IFK:n maalivahtipelaaminen päihitti JYPin vastaavan.

Kevin Lankinen ja Atte Engren muodostavat tällä hetkellä kaikilla värilaseilla katsottuna Liigan parhaan maalivahtikaksikon. Kärppien ykkösmaalivahti on Veini Vehviläinen, jonka torjuntaprosentti on neljän pelatun ottelun jälkeen 96,67 ja päästettyjen maalien keskiarvo 0,82. Kakkosvahdin roolissa on kokenut Jussi Rynnäs.

Kärpät varmisti runkosarjavoittonsa viisi kierrosta ennen runkosarjan päättymistä. Kärpät oli Ässiä vastaan pelatussa neljännesfinaalisarjassa ylivoimainen ennakkosuosikki ja jyräsi semifinaaleihin otteluvoitoin 4-1. Kärppien maaliero oli viidessä ottelussa 17-7.

Runkosarjakohtaamisilla ei ole tässä vaiheessa mitään merkitystä

IFK ja Kärpät kohtasivat runkosarjassa yhteensä kuusi kertaa. Oululaiset voittivat keskinäisistä kohtaamisista neljä ensimmäistä, jonka jälkeen IFK vei molemmat maaliskuun alussa pelatut back-to-back -ottelut.

Yksi kuluvan kauden isoimmista kohokohdista oli molemmille joukkueille Kaisaniemen puistossa pelattu ulkoilmaottelu, jolla kunnioitettiin IFK:n 120-vuotisen seurahistorian lisäksi 100-vuotiasta itsenäistä Suomea.

Kärpät johti ulkoilmaottelua jo 3-0, mutta IFK nousi viimeisellä minuutilla tasoihin. Kärpät voitti lopulta 16 000 katsojan edessä pelatun trillerin jatkoajan jälkeen lukemin 4-3. Ottelutunnelma oli koko ottelun ajan mahtava, kun molempien joukkueiden kannattajat pitivät katsomossa tunnelmaa yllä.

Pääkaupunkiseudulla asuu paljon Kärppien etäkannattajia, joten samanlaisesta tunnelmasta päästään varmasti nauttimaan myös Nordiksella pelattavissa otteluissa. Myös IFK-kannattajat ovat matkustamassa runsaslukuisena Oulussa pelattaviin matseihin.

Kannattaa olla nopea, ettei jää ilman lippua!

IFK ja Kärpät ovat kohdanneet edellisen kerran pudotuspeleissä viime kaudella, jolloin IFK eteni pudotuspelien ensimmäiseltä kierrokselta neljännesfinaaleihin otteluvoitoin 2-0. IFK voitti molemmat ottelut jatkoajalla maalein 4-3.

Runkosarjan voittanut ja eniten maaleja runkosarjassa tehnyt Kärpät lähtee tiistaina starttaavaan semifinaalisarjaan ennakkosuosikkina. IFK päästi vähiten maaleja runkosarjassa ja on parantanut puolustuspelaamistaan jatkuvasti kauden edetessä. Näillä lähtökohdilla odotettavissa on jälleen tasainen ottelusarja, jossa erikoistilannepelaamisella on valtava merkitys.

IFK teki JYP-sarjassa vain kolme ylivoimamaalia. Ylivoimatilaisuuksia tarjoutui yhteensä 24, joten tämän osa-alueen on ehdottomasti parannuttava. Kärpät on tehnyt pudotuspeleissä yhtä monella ylivoimakerralla kaksi maalia IFK:ta enemmän.

Isoin ero playoffs-otteluiden joukkuetilastoissa on alivoimapelaamisessa. Kärpät ei joutunut juuri minkäänlaiseen testiin Ässiä vastaan, jonka ansiosta oululaisten alivoimaprosentti on huikea 95,24. Kärpät on päästänyt tähän mennessä vain yhden maalin alivoimalla, kun JYP rokotti IFK:ta kuudesti ylivoimalla.

Mikael Ruohomaan johtama Kärppien ykkösketju on yksi Liigan parhaista. Julius Junttila palkittiin runkosarjan parhaana pelaajana ja ranskalainen Charles Bertrand voitti maalipörssin 32 osumalla. Ruohomaa ja Junttila johtavat Kärppien sisäistä playoffs-pistepörssiä tehoilla 2+3. Bertrand on puolestaan tehnyt viidessä ottelussa tehot 1+2. Kärppien paras maalintekijä Ässät-neljännesfinaalisarjassa oli neljä maalia tehnyt Saku Mäenalanen.

On selvää, että IFK:n täytyy saada kuriin oululaisten tehokas ykkösnyrkki. Vastaavasti Kärppien valmennusjohdon tulee miettiä, miten se pimentää Patrik Carlssonin johtaman IFK:n kakkosketjun, joka on ollut suorastaan pysäyttämättömällä pelituulella pudotuspeleissä. Carlsson johtaa playoffsien pistepörssiä tehopisteillä 5+4. Joonas Rask on iskenyt tehot 2+4 ja IFK:n runkosarjan paras pistemies Erik Thorell tehot 1+5.

Maalinedustapelaaminen nousi isoon roolin JYPiä vastaan pelatuissa otteluissa ja samaa voidaan odottaa myös Kärppiä vastaan. Sekä IFK:lla että Kärpillä on selkeät puolustuksen johtajat.

Kärpiltä löytyy Lasse Kukkosen, Jani Hakanpään, Shaun Heshkan ja Miika Koiviston kaltaisia puolustuksen erikoismiehiä. IFK:n puolustajista Miro Heiskanen, Teemu Eronen ja Markus Kankaanperä saivat eniten jääaikaa JYP-sarjassa.

Erityismaininnan IFK-puolustajista ansaitsee hieman vähemmälle peliajalle jäänyt Oliwer Kaski, joka on tehnyt viidessä ottelussa tehot 2+2. Kaski tuo valmennusjohdolle rightin puolen pelaajana erilaisen vaihtoehdon erityisesti ylivoimapelaamiseen.

IFK lähtee Kärppiä vastaan pelattavaan semifinaalisarjaan parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Sivussa on varmuudella ainoastaan Saku Salmela, joka on pelikiellossa neljässä seuraavassa pudotuspeliottelussa.

TOP5 pistemiehet playoffseissa

HIFK
1. Patrik Carlsson 5+4=9
2. Joonas Rask 2+4=6
3. Erik Thorell 1+5=6
4. Juha-Pekka Haataja 2+3=5
5. Miro Heiskanen 1+4=5

Kärpät
1. Julius Junttila 2+3=5
2. Mikael Ruohomaa 2+3=5
3. Shaun Heshka 1+4=5
4. Saku Mäenalanen 4+0=4
5. Lasse Kukkonen 2+1=3

TOP5 peliajat

HIFK
1. Miro Heiskanen 26:18
2. Juhani Tyrväinen 23:14
3. Teemu Eronen 20:55
4. Jarkko Malinen 20:28
5. Patrik Carlsson 20:07

Kärpät
1. Shaun Heshka 24:48
2. Jani Hakanpää 23:00
3. Lasse Kukkonen 22:19
4. Mikael Ruohomaa 20:35
5. Julius Junttila 20:16

IFK ja Kärpät pudotuspeleissä

1980    välierät             IFK-Kärpät   3-1 (4-3 ja, 1-3, 6-3, 4-2)
1987    välierät             Kärpät-IFK   3-1 (3-2 ja, 1-6, 8-4, 4-2)
2004   välierät             Kärpät-IFK   3-2 (3-2 ja, 2-4, 0-5, 3-2 ja, 3-2 ja)
2006   pronssiottelu    Kärpät-IFK   6-2
2017    1. kierros          Kärpät-IFK   0-2 (3-4 ja, 3-4 ja)

IFK:n ensimmäinen kotimatsi Kärppiä vastaan pelataan torstaina. Osta liput Ticketmasterista!

Semifinaalit: Kärpät-IFK
Ti 3.4. klo 18:30 Kärpät-IFK
To 5.4. klo 18:30 IFK-Kärpät – Osta liput toiseen semifinaaliin tästä
La 7.4. klo 17:00 Kärpät-IFK
Ma 9.4. klo 18:30 IFK-Kärpät – Osta liput neljänteen semifinaaliin tästä
Ke 11.4. klo 18:30 Kärpät-IFK (tarvittaessa)
To 12.4. klo 18:30 IFK-Kärpät (tarvittaessa)
La 14.4. klo 17:00 Kärpät-IFK (tarvittaessa)

Lisätiedot lipunmyynnistä löydät Liput-sivustolta.

Liigan neljännesfinaalit, välierät ja finaalit pelataan paras seitsemästä -menetelmällä. Playoffs-otteluiden otteluohjelman löydät kokonaisuudessaan Liigan verkkosivuilta.

Näytä kaikki uutiset