logologo
HIFKPelicans
pe 22.03.2024 klo 18:30

Vastuullisuus

HIFK:n vastuullisuustyö koostuu kolmesta näkökulmasta: ympäristövastuullisuus, tasa-arvo ja yhdenvertaisuus sekä yritysvastuullisuus. Tavoitteena on olla mahdollisimman hiilineutraali, ympäristöönsä hyvää sekä euroja tuova, työntekijöilleen ja yhteisölleen hyvä yritys. HIFK Hockey:n alle kuuluvat miesten ja naisten Liiga-joukkue, juniorijoukkueet sekä hRedsin esports-joukkueet.

Ympäristövastuullisuus

Tavoitteena on olla mahdollisimman hiilineutraali yritys ja jääkiekkojoukkue. Pyrimme löytämään yhdessä kumppaneidemme kanssa tapoja, joilla pienentää hiilijalanjälkeämme. Haluamme olla lisäämässä keskustelua sekä tehdä konkreettisia, merkityksellisiä tekoja, joilla voidaan muuttaa myös yhteisön suhtautumista ympäristövastuullisemmaksi.

Konkreettisia tekoja

  • HIFK tarjoaa Bättre Folk -jäsenilleen HSL:n AB-vyöhykkeen lipun peliin ja pelistä pois jokaisena Liiga-pelipäivänä. Tutustu Bättre Folk -palveluun täältä
  • HIFK ja WWF puolustavat itämerta yhdessä. Yhteistyön avulla rakennetaan kosteikko Länsi-uudellemaalle. Lue lisää yhteistyöstä. Voit tukea hanketta ja ostaa Itämeren puolustaja -diplomin täältä.
  • HIFK ja Ravintoloitsija ovat vaihtaneet Helsingin Jäähallin tuopit Sinebrychoffin kanssa yhdessä uusiokäyttöisiin tuoppeihin.
  • HIFK ja Lehtimäki ovat yhdessä sopineet, että joukkueiden kuljetuksissa käytetään Neste My -polttoainetta, jonka avulla pyritään edelleen pienentämään tulevaa kulutusta.
  • Helsingin Jäähalli, Helen ja HIFK ovat toteuttaneet autojen sähkölatauspisteitä hallille yleisön sekä henkilökunnan käyttöön.
  • HIFK pyrkii edistämään sähkö-ja hybridiautojen hyödyntämistä henkilökunnan käytössä yhdessä autokumppani Lexuksen kanssa.

Vastuullisuusryhmä koostuu HIFK:n yhteistyöyrityksistä ja toimikausi jokaisella henkilöllä/yrityksellä kestää kaksi vuotta. Tavoitteena on tehdä kerran kaudessa vähintään yksi konkreettinen iso teko yhdessä, jolla edistetään vastuullisuusteemoja stadilaisessa yhteisössä.

HIFK kompensoi Compensaten kautta joukkueen kuljetuspäästöt vuodesta 2019 vuoteen 2023. Compensaten kanssa yhdessä ideoitiin ja kehitettiin tapoja pienentää HIFK:n hiilijalanjälkeä.

Juniorijoukkueiden huomiointi. Myös kaudella HIFK:n juniorijoukkueille on luotu peli, joka kiinnittää huomiota kulkemisen valintoihin. Kysymme saapumistapaa harjoituksiin ja peleihin. Joukkueet voivat voittaa kauden aikana lippuja Liiga-otteluihin ja pääpalkintona voittaa joukkueelleen ilmaiset kuukauden jäät.

Energiankulutus. Tulevaisuudessa tulemme kiinnittämään huomiota myös jäähallin lämmitys- ja viilennysratkaisuihin. HIFK on hallissa vuokralaisena ja siten ei pysty vaikuttamaan kaikkiin kotihallinsa ratkaisuihin. Yhdessä ekokompassi-toimijan, Helsingin Jäähallin kanssa, kuitenkin pyritään tekemään mahdollisimman vähäenergisiä ratkaisuita – sekä pienennämme hallin lämpötilaa Helsingin kaupungin ohjeiden mukaisesti ja pidämme mainospinnat pimeinä yöaikaan.

Ruoka. Yhdessä Naturlin kanssa tuotamme Liigajoukkueelle kasvispohjaisia välipaloja.

Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus

Tavoitteena on edelleen vahvistaa ja edistää jääkiekon yhdenvertaisuutta. HIFK on tasa-arvoinen yritys ja yhteisö. Uskomme, että jääkiekko, sen pelaaminen, harrastaminen ja katsominen kuuluvat kaikille sukupuoleen, ihonväriin tai seksuaalisuuteen katsomatta.

Haluamme edistää sitä, että harrastus on mahdollinen kaikille. HIFK pyrkii toteuttamaan joukkueita eri- ikäisille, eri sukupuolen edustajille sekä eritasoisille pelaajille.

Taloudellinen tasa-arvo. Pyrimme edistämään sitä, että mahdollisimman moni pystyy harrastamaan lajia niin korkealla tasolla kuin mahdollista. HIFK ja Sinebrychoff toteuttavat yhdessä joka vuosi stipendihaun, jolla mahdollistetaan lajin harrastaminen vähävaraisemmille perheille. Lisäksi HIFK tukee entisten kapteenien Kippareiden Klubia.

Turvallinen paikka harrastaa, pelata ja työskennellä. HIFK on turvallinen, syrjinnästä vapaa työpaikka sekä harrastuspaikka. HIFK tulee luomaan tulevalla kaudella syrjintä-, kiusaamis- ja esimerkiksi seksuaalisen häirinnän tilanteissa toimintatavan ja ohjeistuksen, miten toimia näissä vaikeissa tilanteissa. Tulemme nojaamaan urheiluyhteisön jo tekemään työhön. Väestöliiton ja suomalaisen urheilukentän Et ole yksin – hanke tarjoaa apua ja palveluita epäasiallista käytöstä urheilun piirissä kohdanneille. Yhteyden voi ottaa myös sivun alalaidassa olevaan seuran yhteyshenkilöön tai jättää yhteydenottosi nimettömänä. Lisäksi HIFK on mukana Ihmisoikeusliiton Älä riko urheilua -kampanjassa.

Koulutusmahdollisuuksia. Koulutamme ja jaamme henkilöstölle tietoa tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyen. Tuemme myös henkilökohtaista kouluttautumista erityisesti oheisista linkeistä.

  • Et ole yksin -verkkokoulutus tarjoaa valmentajille ja muille urheiluseuroissa toimiville välineitä puuttua epäasialliseen käytökseen, häirintään ja väkivaltaan. Koulutuksessa käydään läpi aiheita kuten henkinen ja fyysinen väkivalta ja kiusaaminen, seksuaalinen häirintä, lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset, lastensuojelu ja itsemääräämisoikeutta vahvistava valmennus. Kurssi sisältää erilaisia harjoituksia ja tehtäviä. Tutustu koulutukseen täältä.
  • Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista. Koulutuksen sisältö perustuu Maailman antidopingsäännöstöön, joka tuli voimaan 1.1.2021.  Tästä pääset tutustumaan Puhtaasti Paras -materiaaleihin.
  • Reilusti paras on verkkokoulutus, joka auttaa niin urheilijoita kuin muita urheilutoimijoita tunnistamaan kilpailumanipulaation ilmiönä sekä antaa työkaluja sen kohtaamiseen. Tutustu Reilusti Paras -koulutukseen tästä.

Stadilainen Naisurheilupäivä. Kaudella 2022-2023 järjestettiin HIFK:n perinteinen Stadilainen naisurheilupäivä. Kutsuimme eri stadilaisten joukkuelajien naisurheilijoita hallille ja esittelemään toimintaansa. Tavoitteena oli naisten ja tyttöjen harrastaminen sekä liikuttaminen. Lisäksi päivän yhteydessä järjestettiin  Tasa-arvo urheilussa -seminaari  Helsingin jäähallissa yhdessä Olympiakomitean sekä naisjärjestöjen keskusliiton kanssa. Seuraava Stadilainen Naisurheilupäivä järjestetään 24.1.2024.

Special Hockey. Kaudella 2021-2022 HIFK aloitti ”Jääkiekko kuuluu kaikille” -jääkiekkojoukkueen 8–18-vuotiaille lapsille ja nuorille, joiden on vamman, sairauden tai muun toimintakyvyn heikentymisen tai sosiaalisen tilanteen vuoksi vaikea osallistua tavanomaiseen joukkueurheiluun. Toiminnan tavoite on hauska yhdessäolo liitettynä urheiluharrastukseen ja liikunnallisten taitojen oppiseen.

Yritys- ja yhteisövastuullisuus

Taklataan yhdessä lasten ja perheiden liikkumattomuus. HIFK haluaa vaikuttaa positiivisesti ihmisten liikkumiseen. Uskomme, että jokaiselle tekee hyvää liikkua. Vastuullisuusryhmä rakensi kaudella 2022-2023 stadilaisten liikkumista edistävän konseptin lapsille, nuorille ja perheille. Kauden tapahtuma oli Tillsammans-päivä helatorstaina. Päivässä liikutettiin yli 1.100 lasta ja perhettä. Perinteeksi muodostuvan päivän tavoitteena on taklata yhdessä lasten ja nuorten liikkumattomuus. Leirin kumpppanit (vastuullisuusryhmä) mahdollistivat myös Tillsammans-liikuntaleirin kesäkuun toisella viikolla.

Koulu- ja päiväkotivierailut. HIFK:n pelaajat vierailevat kauden alussa aina HIFK:n sekä sen yhteistyöseurojen treeneissä avaamassa jääkiekkokauden. Kouluvierailuissa keskitytään liikkumisen innostamiseen ja yhteiseen urheiluun. Lisäksi päiväkotivierailut järjestetään hallissa liikkumista ja yhdessä tekemistä huomioiden.

Taloustaidot. Yhdessä OP Uusimaan kanssa juniori-ikäisille jääkiekkoilijoille tarjotaan taloustaitokoulutusta. Keskustellaan pelaajien kanssa rahasta, sen käytöstä ja tulevaisuuden ratkaisuista.

Talous. HIFK hoitaa talouttaan terveellä ja vastuullisella tavalla. Tavoitteena on mahdollistaa työpaikat. Haluamme myös edistää Helsingin alueen elinvoimaisuutta. Olemme suomalainen työnantaja ja hoidamme velvoitteet sekä vastuut Suomeen.

Päätöksenteko. Haluamme, että kaikkien ääni kuullaan. Pyrimme siihen, että tulevaisuudessa päätöksenteossa ja vaikuttamisessa kuullaan eri-ikäisiä, eri sukupuolta olevia ja eri taustoista tulevia ihmisiä yhteisössämme.

Tasa-arvo. HIFK haluaa maksaa samasta positiosta saman palkan riippumatta sukupuolesta. Palkkaus- ja palkitsemisjärjestelmät ovat samanlaiset eri sukupuolille. Paikkoja täytettäessä huomioidaan haastateltavien moninaisuus.

Hyvinvointi. HIFK haluaa, että työntekijät voivat hyvin. Tätä edistetään vähintään vuosittaisilla kehityskeskusteluilla. Tulemme kehittämään yhteistyössä työterveyden kanssa varhaisen puuttumisen mallin ennaltaehkäisevästi mahdollisiin uupumis- tai työpahoinvointitilanteisiin.

HIFK:N VASTUULLISUUSTYÖ

HIFK:n vastuullisuustyötä johtaa Raakel Koittola raakel.koittola@hifk.fi 0443584522

Voit ottaa myös yhteyttä nimettömästi alla olevalla lomakkeella. Anonyymia yhteydenottoa varten laita vain nimeen anonyymi nimi sekä sähköposti.