Henkilökuva: Otto Paajanen on älykäs ja tunnollinen joukkuepelaaja

Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Otto Paajanen kirjoitti keväällä IFK:n kanssa 1+1-vuotisen sopimuksen. Monipuolinen keskushyökkääjä haluaa ottaa Stadissa seuraavan askeleen urallaan.

Keväällä 2019 Kanada-malja kohosi kohti Raksilan kattoa luotettavissa käsissä. HPK:n kapteeni, Lopen Lätkän kasvatti, Otto Paajanen, pääsi nostamaan Suomen mestarina himoitun pokaalin ilmaan.

Mestaruusjuhlien tauottua, liittyi Paajanen uuden joukkueensa vahvuuteen kesken harjoituskauden.

– Mestaruudesta nautiskeltiin aikansa ja nyt on ollut kiva päästä taas treenaamaan ja takaisin arkeen kiinni.

Pudotuspelien arvokkain

HPK ei ennen kauden alkua kuulunut Liigan mestarisuosikkeihin. Kerhon pelaajabudjetti oli viime kaudella Liigan pienimpiä, eikä rosterissa lähtökohtaisesti ollut supertähtiä. Paajanen kertoo, että mestaruus pääsi tietyllä tapaa yllättämään koko joukkueen.

– Uskoimme, että jos teemme asiat oikein, niin mahdollisuudet on mihin vaan. Itseluottamuksemme kasvoi mitä pidemmälle kausi eteni ja aloimme uskomaan, että voimme voittaa kenet tahansa. Pudotuspeleissä menimme hetki hetkeltä eteenpäin ja lopulta onnistuimme aivan kaikessa.

Paajaselle mennyt kausi oli kahdeksas Liigassa ja seitsemäs täysi kausi edustusjoukkueen mukana. Vakiinnutettuaan paikkansa HPK:n liigamiehistössä, on 26-vuotias teräsmies katsonut sivusta ainoastaan kahdeksan runkosarjaottelua. Takana on peräti viisi 60:n pelatun runkosarjamatsin kautta. Viime kausi oli jo neljäs peräkkäinen.

Mennyt kausi Kerhon kapteenina oli sanalla sanoen menestys. Paajanen pelasi itsensä sarjan parhaiden senttereiden joukkoon ja Suomen mestaruuden lisäksi tuli valinta pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi.

– Olihan se suuri kunnia. Siinä hetkessä valinta tuli aika puskista. Henkilökohtaisista saavutuksista Jari Kurri -palkinto on kyllä ylivoimasesti suurin kunnianosoitus, mitä olen saanut. Kanada-malja on kuitenkin niin iso juttu, että henkilökohtainen palkinto jäi vähän sen varjoon. Isoja nimiä on palkinnon aiemmin voittanut, niin onhan se todella suuri kunnia olla siinä porukassa mukana.

Älykäs ja tunnollinen joukkuepelaaja

Paajanen on pieneltä paikkakunnalta kotoisin ja aina harrastuksen ja koulun yhdistäminen ei ollut helppoa. Lähin jäähalli oli kymmenien kilometrien päässä ja suurin kiitos tämän päivän menestyksestä menee omille vanhemmille.

– Kyllä heillä on ollut suurin vaikutus uraani. Nuorempana meitä veljeksiä kuskattiin Hämeenlinnaan, Riihimäelle ja Hyvinkäälle treeneihin sekä peleihin.

– Sitten täytyy nostaa Antti Pennanen.

”Pendo” valmensi Paajasta aina B- ja A-junioreista saakka ja yhteinen matka huipentui viime keväänä voitettuun Suomen mestaruuteen.

– Se oli kova koulu nuorena, kun treenejä oli paljon ja vaatimustaso oli korkea. Pennanen osasi kuitenkin vaatia oikeita asioita, mitkä kehittivät minua. Alkuun se oli aikamoista palautteen vastaanottamista, mutta hiljalleen luottamus minua kohtaan kasvoi. Pennanen on tähänastisista valmentajistani se isoin yksittäinen vaikuttaja urallani.

Pennanen allekirjoittaa Paajasen kertoman.

– Olen vaativa valmentaja. Toki oman kehittymisen ja kypsyyden kautta siihen on tullut keinoja lisää, ”Pendo” kertoi puhelimitse.

– ”Patti” oli junnuna hyvin samanlainen, mitä hän on tänäpäivänä. Älykäs ja tunnollinen, ennen kaikkea joukkuepelaaja. Hänellä on myös hieno tarina pelaajana, ei se kaikista helpoin. Mutta se älykkyys oli se, mihin hänessä jo nuorena tykästyin.

”Pyrin olemaan esimerkkinä”

Paajanen aloittaa syyskuussa yhdeksännen Liiga-kautensa ja ensimmäisen muualla kuin HPK:ssa. IFK:n kanssa tehty sopimus kattaa ensi kauden 2019-20 ja siihen sisältyy optio seuraavasta kaudesta.

– Koin, että maisemanmuutos tekee hyvää. Saan muutosta arkeen ja rutiineihin. Olin niin kauan samassa seurassa ja mestaruuden jälkeen koin, että nyt on sopiva aika vaihtaa maisemaa. IFK on mielenkiintoinen haaste ja huippupaikka pelaajalle.

Kerho-kasvatti kuului HPK:n liigajoukkueen kapteenistoon jo 21-vuotiaana ja ”C” komeili rinnassa kaksi edellistä kautta.

– Olen aina pyrkinyt olemaan esimerkkinä ja rehellinen. Haluan olla luotettava kentällä ja sen ulkopuolella. Kapteenina täytyy olla hieman enemmän äänessä, mutta oli sitten hiljainen tai äänekäs, niin tärkeintä on olla oma itsensä.

Paajasella on mahdollisuus saada puolituhatta Liiga-ottelua täyteen tulevalla kaudella, sillä runkosarjamatseja on nyt kasassa 445. Kokemuksen puolesta voidaan puhua jo konkarista, vaikka ikää ei ole vielä kolmeakymmentä.

– HPK:n rosterissa olin kokenut pelaaja. Täällä on huomattavasti kokeneempi joukkue, joten en oikein tiedä miten itseni kategorioisin sen suhteen. Pyrin kuitenkin aina olemaan tekemiselläni esimerkkinä muille.

”IFK tulee aina kovaa päälle”

IFK aloitti joukkueharjoitukset uudella kaudella toukokuun 20. päivä. Suomen mestari Paajanen liittyi joukkueen mukaan ansaitun lomansa jälkeen ja ehti tutustua uusiin pelikavereihinsa parin viikon ajan, ennen kuin joukkue siirtyi omatoimiselle harjoituskaudelle kesäkuun puolivälissä.

– Joukkue vaikuttaa todella hyvältä. Nimilista on vaikuttava, kuten täällä on aina.

– Arki vaikuttaa muutenkin mieluisalta. Tuntuu, että täällä on ammattilaisia joka puolella, niin fysiikkapuolella kuin pelaajistossa ja valmennuksessakin. On ollut todella positiivinen ensikosketus organisaatioon.

– Tiesin, että täällä hommat hoidetaan ammattimaisesti ja hyvin. Toisaalta ehkä se on yllättänyt, kuinka helppoa tänne oli tulla. Toki se on auttanut, kun täällä on tuttuja vanhasta seurasta, intistä, vastustajajoukkueista ja nuorisomaajoukkueista.

Paajasen lisäksi IFK hankki HPK:sta laitahyökkääjä Teemu Turusen. Kaksikko on pelannut samassa ketjussa jo kaksi kautta ja miehet ovat löytäneet yhteisen sävelen tekemiseen.

– Teemu on huikea pelaaja. Kutsuttiin Hämeenlinnassa häntä nimellä taikuri-Turunen. Välillä tuntuu, että hän pystyy loihtimaan ihan tyhjästä maalipaikkoja. Sen lisäksi ”Teme” on taistelija, blokkaa kiekkoja, pelaa alivoimaa ja on hyvä puolustamaan.

– Hän on myös todella vaativa itselleen. Saattoi olla ottelu, missä hän teki kaksi maalia, mutta hävisimme 2–3. Matsin jälkeen ”Teme” sätti itseään, että miksi ei tehnyt lopussa tasoitusta, kun paikka oli.

– On ollut hienoa pelata hänen kanssaan ja nähdä se kasvu ja kehitys, mitä on tapahtunut. Hän saattaa vaikuttaa rauhalliselta siviilissä, mutta kun kypärän laittaa päähänsä, niin tulisuutta löytyy. Olin innoissani, kun kuulin, että hänkin tulee tänne.

Paajanen on kohdannut uransa aikana IFK:n vastustajana lukuisia kertoja ja mielikuva seurasta ja sen kotihallista on selkeä.

– IFK sytyttää vieraana aina eri tavalla kuin mikään muu joukkue. Ja Nordis on ollut mielestäni vaikein paikka pelata. IFK on joukkue, joka tulee aina kovaa päälle – on hienoa kuulua itse nyt siihen.

Näe Otto Paajanen ja koko IFK:n joukkue Nordiksella koko kauden ajan ja varmista kausikorttisi nyt!

 

Otto Paajanen

Näytä kaikki uutiset