Henkilökuva: Taikuri-Turunen haluaa voittaa IFK:ssa

Teemu Turunen on paiskinut hommia suuren unelmansa eteen. Seuraava tavoite uralla on voittaa Suomen mestaruus IFK:n kanssa.

Teemu Turunen pelasi elämänsä kauden 2018-19 HPK:n paidassa. Runkosarjassa syntyi ennätysmäärä maaleja sekä syöttöpisteitä, ja piste-ennätys parani jopa 22:lla. Tehot 20+34=54 oikeuttivat runkosarjan pistepörssissä sijalle kolme.

Lähes läpi kauden joukkueensa kultaista kypärää kantanut hyökkääjä oli pudotuspelien toiseksi tehokkain 14:llä pisteellään (5+9). Kausi huipentui sensaatiomaisesti Suomen mestaruuteen finaalien seitsemännen ottelun jatkoajalla Kärppiä vastaan.

– Reilu viikko tuli mestaruutta juhlittua, Turunen hymyili Nordiksen kahvilassa.

– Sitten alkoi jo tehdä mieli päästä treenaamaan.

Sisäinen palo olla parempi

Kiekko-oppinsa Jokereissa saanut taituri pelasi juoniorivuotensa Helsingissä. Jokereiden lähdettyä KHL:aan siirtyi nuori Turunen Mestikseen ja Jukureihin.

Mikkelissä päävalmentajana toimi tuolloin Suomen ja maailman mestaruuden tänä vuonna valmentajana voittanut Antti Pennanen. Kaudelle 2016-17 Pennanen nimettiin HPK:n päävalmentajaksi ja Turunen seurasi Mikkelistä Hämeenlinnaan.

– Kyllä ”Pendo” on yksi niistä ihmisistä, kenellä on ollut suurin vaikutus siihen, että olen nyt tässä pisteessä. Hän koutsasi minua viisi vuotta ja olen saanut urallani häneltä paljon apua, Turunen sanoi.

Koutsi-Pennanen ei kuitenkaan suostu ottamaan kunniaa Turusen kehittymisestä Liigan yhdeksi parhaista hyökkääjistä.

– Olen pyrkinyt luomaan olosuhteet ja mahdollisuudet, mutta ”Teme” on kuitenkin kantanut itse itseään, Pennanen kertoi puhelimitse.

Turunen liittyi Pennasen valmentamaan Jukureihin 19-vuotiaana.

– Olihan hän Mestiksessä vielä fyysisesti raakile. Hyvä ja taitava pelaaja hän on aina ollut. Tärkeimmän opin, minkä ”Temeltä” voi ottaa, on nöyryys valita oikea paikka kehittää itseään. Häntä ei ole ikinä status ajanut, vaan sisäinen palo olla parempi pelaaja.

– ”Temessä” minut on yllätänyt se, kuinka hän on aina pystynyt vastaamaan siihen rooliin, mitä häneltä on vaadittu. Joskus pelaajalle tapahtuu niin, että kun rooli kasvaa, niin taso tippuu. ”Temen” kohdalla tällainen on ollut äärimmäisen vähäistä. On ollut vaikuttavaa seurata, kuinka hän kehittää itseään. Turusen tämän päivän taso on pitkän työn tulos. Myös itseluottamuksen kasvu on auttanut, minkä myötä hän on löytänyt itsestään lisää voimavaroja – sellaisia, mitä hän ei ole edes tiennyt omaavansa.

Ensimmäisellä Liigakaudellaan ”Teme” teki 30 pistettä ja seuraavalla syntyi kaksi enemmän. Viime kausi oli Hämeenlinnassa taikurinakin tunnetulle Turuselle läpimurtokausi Pennasen alaisuudessa.

– Hän on nuorille pelaajille loistava esikuva. ”Teme” on hyvä esimerkki siitä, kun kärsivällisyys palkitaan. Mitään ei ole tapahtunut yhtäkkiä, vaan hänen tasonsa on pitkän ajan tulos.

Luova taiteilija

Nousu Mestiksestä Liigan eliittiin oli Turusen kohdalla vääjäämätön. Kahden Jukureissa pelatun kauden aikana Turunen oli joukkueensa kuudenneksi ja seitsemänneksi paras pistemies, mutta ensimmäisellä Liigakaudellaan 2016-17 Turunen väläytti potentiaaliaan ja oli HPK:n toiseksi tehokkain Sakari Mannisen jälkeen.

Mutta minkälaiseksi pelaajaksi Turunen sitten on kehittynyt?

– Eniten saan kiksejä siitä, että pystyn tuottamaan tilanteita hyökkäyspäässä. En varsinaisesti ole mikään ”snaiperi”, mutta käytän luovuutta hyökkäyspäässä. Viime kaudella sattui laukauksetkin uppoamaan – tuli hyviä syöttöjä, 20 osumaa runkosarjassa ampunut ja viisi pudotuspeleissä viimeistellyt Turunen nauraa.

Kauden aikana 42:ssä runkosarjaottelussa kultaista kypärää kantanut hyökkääjä otti valtaisan harppauksen eteenpäin pelaajana. Turunen ei osaa itse pukea sanoiksi sitä, mikä hänet sellaiseen lentoon siivitti.

– En minä sitä miettinyt. Siinä tuli vaan sellainen flow päälle. Oli hyvä ja kiva pelata ja hyvät pelikaverit ympärillä. Kausi meni henkilökohtaisesti ihan hyvin ja joukkueena voitettiin vielä mestaruus – mikäs sen hienompaa! Ei sitä parempaa päätöstä kaudelle voi saada.

Tuttu tehokaksikko

Helsingissä syntyneen hyökkääjän uralle kirjoitettiin keväällä uusi luku, kun Turunen allekirjoitti 1+1-vuotisen sopimuksen IFK:n kanssa. Niin ikään IFK:hon tulleen Otto Paajasen kanssa Suomen mestaruuden voittanut kaksikko liittyi uuden joukkueensa harjoitusvahvuuteen kaksi viikkoa ennen omatoimisen harjoituskauden alkua.

– Pari viikkoa ehdin olemaan joukkueen mukana ja hyvältä maistuu. Alan pääsemään jengiin sisään ja jätkät ovat ottaneet todella hyvin vastaan heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Joka päivä on ollut siistiä tulla tekemään hommia.

Vaikka seura on Turuselle uusi, niin kaupunki ja muutama pelikaveri on ennestään tuttuja. Läheisin on epäilemättä viime kauden pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Paajanen. Miehet ovat pelanneet viimeiset kaksi kautta ketjukavereina.

– ”Patti” on hyvä tyyppi. Hän on kaikkien kaveri. Hyvä johtaja, joka näyttää esimerkkiä jäällä ja sen ulkopuolella. Läppä lentää ja ihan viimeisen päälle hieno ihminen.

– Pelaajana hän on monipuolinen ja tekee hommia todella paljon. Hänen kanssaan olemme löytäneet hyvän kemian pelaamiseen.

Kohti mestaruutta

Turunen on pelannut nuorisomaajoukkueissa kaikissa ikäluokissa. Viime kaudella mies teki debyyttinsä myös A-maajoukkueessa.

– Tein päivittäin kovasti töitä ja maajoukkuekutsu tuli siitä bonuksena. Olen unelmoinut pikkupojasta lähtien, että jonain päivänä pääsisin jonkun pelin maajoukkueessa pelaamaan. Kyllä se toi lisämotivaatiota tekemiseen ja haluan vielä joskus päästä sinne uudestaan.

Kaudelle 2019-20 IFK:hon tuli uusia pelaajia kaikkiaan kahdeksan ja tähän joukkoon mahtuu Suomen ja Ruotsin sarjojen tehokkaimpia pelaajia, muutama kovan tason IFK:n oma kasvatti sekä viime kaudella oman joukkueensa kapteenistoon kuuluneita liidereitä.

– Meillä on paljon johtavia pelaajia joukkueessa. Moni on voittanut jotain urallaan, mikä tuo arvokasta kokemusta joukkueeseen. Syvyyttä rosterista löytyy runsaasti – jokaiselle pelipaikalle löytyy useita todella hyviä pelaajia.

Marraskuussa 24 vuotta täyttävä hyökkääjä herätti kiinnostusta myös NHL-joukkueissa viime kauden päätteeksi. Turunen pelaa alkavan kauden Liigaa IFK:ssa ja haluaa onnistua Stadissa.

– Unelmat ja tavoitteet ovat ulkomaisissa sarjoissa. Ja tietysti maajoukkueessa pelaaminen on yksi tavoite. Nyt haluan voittaa Suomen mestaruuden IFK:n kanssa ja teen kaikkeni sen eteen, että se toteutuu.

 

Näe Teemu Turunen ja muu IFK-joukkue koko kauden ajan Nordiksella ja varmista kausikorttisi nyt!

Teemu Turunen

Näytä kaikki uutiset