Vastuullisuusryhmä

HIFK:n vastuullisuusryhmä

HIFK:n vastuullisuustyön kirittäjänä ja kehittäjänä toimii HIFK:n vastuullisuusryhmä.

Vastuullisuusryhmän jäsenet kaudella 2022-2023:

Atte Palomäki, Wärtsilä
Niina Afflecht, OP Helsinki
Niklas Kaskeala, Compensate
Tom Kivimäki, Jääkenttäsäätiö
Henrik Poulsen, SeaGood
Marja-Liisa Weckström, Sinebrychoff
Raakel Koittola, HIFK
Markus Lindström, HIFK

Esittelemme ryhmän myös ensi kaudella jatkavat jäsenet kauden päätteeksi.

 

Esittelyssä | Niklas Kaskeala, vastuullisuusjohtaja Compensate

Vastuullisuus on minulle perusedellytys kaikelle liiketoiminnalle. Kaiken pitäisi olla lähtökohtaisesti vastuullista. On oikeastaan aika jännä ajatus, että vastuullisuus olisi jotenkin erikoista, normaalista poikkeavaa. Onko normi silloin vastuutonta?

Vastuullisuudessa inspiroivat ratkaisut ilmastokriisin ja luontokadon hillitsemiseksi. Jos emme saa näitä ihmiskunnan suurimpia haasteita kuriin, ei muulla ole juuri väliä.

Tee tälläkin hetkellä töitä vapaaehtoisen hiilikompensaatiomarkkinan uudistamiseksi. Kompensaation parissa esiintyy valitettavan paljon viherpesua. Teen töitä sen eteen, että Compensaten lähestymistapa olisi alan vaikuttavin ja vastuullisin, mutta vaikutan myös siihen, että riittävän sääntelyn kautta saadaan kaikille alan toimijoille selkeät pelisäännöt.

Ilmastouutisten seuraamiseen suosittelen Carbon Briefin päivittäistä uutiskirjettä. Luin hiljattain Pariisin sopimuksen pääarkkitehdin Christiana Figueresin kirjan The Future We Choose. Voin suositella sitä lämpimästi. Jo kirjan otsikko kertoo, että olemme koko ihmiskunnan tulevaisuuteen liittyvien valintojen edessä.

Seuraan vastuullisuuteen liittyen urheiluvaatemerkki Patagonia on ollut pitkäaikainen suosikkini. He ovat ulottaneet vastuullisuuden myös firman yhteiskunnalliseen vaikuttamistyöhön. Patagonian mission statement on paljon puhuva: ”We are in business to save our home planet”.

 

Esittelyssä | Henrik Poulsen, Toimitusjohtaja Fortdeli-Orkla

Vastuullisuus on minulle tärkeää, koska omassa työssäni vastuullisuus näyttelee isoa osaa päivittäistä tekemistä. Elintarvikkeiden maahantuonnissa ja valmistuksessa on paljon prosesseja, joissa vastuullisuus on läsnä. Iso osa asiakkaistamme arvostaa vastuullisuuden kanssa tehtyä työtä ja niitä valintoja, joilla pyrimme parantamaan vastuullisuutta ja tekemään kestäviä valintoja

Vastuullisuudessa minua inspiroivat erityisesti pakkausmateriaalit, sillä meidän bisneksessä ne näyttelevät isoa osaa. Näiden parantaminen ja jäljitettävyyden kertominen on meille tärkeä asia.  Myös teemme paljon työtä selvittävällä tuotteiden alkuperän (kasvattaminen, viljely) joilla on iso merkitys tässä kokonaisuudessa

Tällä hetkellä työssäni tutkimme mahdollisuutta hyvittää logistiikan hiilijalanjälkeä. Tämä on meille tärkeä selvittää ja olemme palkanneet siihen oman henkilön tutkimaan yhdessä ulkopuolisten ammattilaisten kanssa. Meille tulee elintarvikkeita ympäri maailmaa ja logistiikkaa on maalla, merellä ja ilmassa. Meidän selvitys valmistuu syksyllä ja mahdollisesti voimme kertoa tästä syksyllä tai loppuvuodesta. Tämä olisi uusi tapa päästä vielä vastuullisemmaksi toimijaksi Food service -kentässä.  Myös teemme uutta ”kasvis” ruoka konseptia Naturli-brändin alla yhteistyössä Restelin kanssa ja mahdollisesti ensi kaudella sellaisia tuotteita olisi Nordiksella tarjolla😊

Luen vastuullisuuteen liittyen erilaisia vastuullisuusraportteja, joita on hyvin saatavilla – kaikissa on omat hyvät kulmansa.  Yksi kiinnostavista kirjoista tällä hetkellä on The History of bees (Maja Lunde), sillä mielestäni on hyvä ymmärtää esimerkin kautta, kuinka isosta asiasta on kyse. Jos emme ymmärrä luontoa ja sen auttamista ei millään muulla ole merkitystä isossa kuvassa. Miten aika on muuttanut mehiläisten elämää ja mistä olemme vastuussa.

Seuraan vastuullisuustekijöitä todella paljon. Läheltä pitää nostaa Kotipizza ja heidän tekeminen. Uskalletaan kertoa ja pitää kiinni lupauksista.

 

Esittelyssä | Wärtsilän Viestintä- markkinointi- ja brändijohtaja Atte Palomäki

Vastuullisuus on minulle tärkeää koska viime aikojen tapahtumat osoittavat rujosti mitä vastuuttomuus saa aikaan. Minä haluan jättää maapallon ja yhteiskunnan parempaan kuntoon seuraaville sukupolville, ja yritän tehdä osani sen hyväksi työssä ja vapaalla.

Tällä hetkellä vastuullisuudessa inspiroi se, että kansainvälisessä yrityksessä näen mikä valtava voimavara tasa-arvo ja suvaitsevaisuus menestykselle. Yhteiskunnan asenteissa on paljon petrattavaa tässä suhteessa, ja siihen haluan vaikuttaa. Samaan aikaan ilmastokriisin eteneminen hirvittää, vaikka ratkaisun avaimet teknologiamielessä ovat pitkälti jo olemassa. Matkasaarnajalle riittää siis töitä.

Omassa työssäni keskitymme tällä hetkellä siihen, että haluamme Wärtsilässä haastaa kumppanit ja päättäjät kehittämään yhteistyössä tulevaisuuden yhteiskuntaa, jonka ympäristökuorma on tuntuvasti pienempi kuin tänään. Meillä Suomessa on  maailmanluokan osaamista ja innovointia. Nyt pitää lisätä vauhtia, jotta siitä saadaan käytännön tuloksia. Uusi teknologiakeskuksemme Vaasassa ottaa tässä näkyvää roolia ja kutsuu alan toimijat mukaan yhteistyöhön.

Kirja joka inspiroi tällä hetkellä vastuullisuuteen liittyen on Bill Gatesin kirja ”Kuinka välttää ilmastokatasrofi” on selkeä ja konkreettinen kuvaus siitä kuinka aikamme suurin ongelma on ratkaistavissa, jos vain löytyy motivaatiota. Sen lukeminen antaa toivoa.

Mielenkiintoinen henkilö tai yritys, jota seuraan on the Seabin Project. Mielestäni ”meriroskista” kehittelevä Seabin on huikea esimerkki siitä mitä palava intohimo voi saada aikaan. Kaksi australialaista surffaria kyllästyi uimaan muoviroskan seassa, ja lähti kehittämään kelluvaa roskakoria, joka imee roskia veden pinnasta. Pieni startup on kasvanut jo teiniksi, ja näitä Seabin-meriroskiksia on asennettu sadoittain huvivenesatamiin ympäri maailman. Suurin vaikutus tulee koulutuksesta ja asennekasvatuksesta. Seabin-kumppanit tyhjentävät roskiksia yhdessä koululuokkien kanssa, ja samalla pohtivat miten nuo roskat tuhoavat meriluontoa. Näillä lapsilla on taatusti asenne jatkossa kohdallaan. Arvostan suuresti tällaista arkista ja hyvin konkreettista toimintaa ympäristön hyväksi.