Gimmoilla kolme ulkomaalaispelaajaa – ”Ainutlaatuinen mahdollisuus”

Caroline Shaunessy on entisen NHL-pelaajan tytär.

Stadin Gimmat valmistautuu parhaillaan ensimmäiseen Naisten Liiga -kauteensa. Sarja pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna 7.-8. syyskuuta Kuopiossa. Gimmat lähtee kauteen uudistetulla joukkueella, vaikkakin edelliskauden runko on pysynyt samana.

Yksi Gimmojen uusista pelaajista on yhdysvaltalainen 24-vuotias puolustaja Caroline Shaunessy. Oikealta ampuva pakki liittyi IFK:n organisaatioon Dartmouth Collegesta, New Hampshiresta.

– Isäni pelasi ammattilaisena jääkiekkoa ja hän kannusti minua lähtemään ulkomaille, Shaunessy kertoo.

Carolinen isä Scott Shaunessy pelasi koko uransa Pohjois-Amerikassa ja edusti uransa aikana myös NHL-seura Quebec Nordiquesia.

– En ole katunut päivääkään valintaani pelata ammattilaislätkää. Isäni sai minut ymmärtämään, että ammattilaisjääkiekkoilijana minulla on ainutlaatuinen mahdollisuus matkustaa ja saan olla osa joukkuetta. Hän kertoi, että jos en tarttuisi tähän mahdollisuuteen, tulisin katumaan sitä hänen iässään.

Kansainvälistä kulttuuria pukukoppiin

Kolme viikkoa sitten Suomeen ja Gimmoihin saapunut Shaunessy kertoo nauttivansa olostaan Stadissa.

– Rakastan matkustamista ja Eurooppaa. Jenkeissä ei itseasiassa tällä hetkellä ole pysyvää naisten liigaa eikä ammattilaisena pelaaminen ole oikeastaan mahdollista siellä. Minulle tarjoutui upea mahdollisuus tulla tänne ja päätin tarttua siihen.

– Olen päässyt näkemään Euroopan suurkaupunkeja isäni nykyisen työn kautta. Hän työskentelee lääkealalla ja matkustaa työnsä vuoksi paljon ja olen usein kulkenut hänen mukanaan. Helsinki ei ole kovin suuri kaupunki, mutta aivan uniikki ja todella kaunis.

Shaunessy edustaa Naisten Liigassa harvinaista ulkomaalaisten pelaajien lippukuntaa. Energinen jenkki kertoo olleensa etukäteen huolissaan kielimuurista.

– Yllätyin positiivisesti huomatessani, että kaikki täällä puhuvat todella hyvää englantia. Yritän parhaani mukaan oppia suomen kieltä, mutta se on todella vaikeaa, Shaunessy nauraa.

– Osaan noin 15 suomenkielistä sanaa, mutten osaa pukea niitä lauseiksi. Luulen ymmärtäväni kieltä jonkin verran, mutta nyt ongelmani on se, että esimerkiksi astuessani sisään kauppaan saatan sanoa ”Moi” ja myyjä alkaa puhumaan minulle suomea. Minun täytyy nöyrästi keskeyttää ja sanoa, etten ymmärrä sanaakaan. Haluaisin todella kovasti puhua suomea, mutta kielitaitoni on kamala.

”Haluan yksinkertaisesti voittaa”

Gimmojen tuoreimpiin kiinnityksiin kuuluva Shaunessy on pidetty joukkuekaveri. Nuori nainen kehuu uusia ystäviään vuolaasti.

– Kaikki ovat olleet todella mahtavia ja avoimia minulle.

– Pakkiparini Krista (Parkkonen) on loistava tyyppi ja hänen kanssaan meillä ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia kommunikoida. Olemme jopa keksineet joitain omia sanoja, jotka ovat yhdistelmiä molempien omasta äidinkielestä.

Tämän kauden Gimmoissa pelaa kolme ulkomaalaista. Tsekkiläinen Veronika Lorencova ja ranskalainen Emmanuelle Passard ovat tätä nykyä Shaunessyn kämppiksiä.

– Veronika ja Emmanuella ovat mahtavia kämppiksiä. Veronika on päivisin koulussa, mutta ”Manun” kanssa olemme tutustuneet kaupunkiin ja viettäneet aikaa aivan turisteina. Sannin (Ahola) kanssa kävimme Suomenlinnassa ja se on todella kaunis paikka. Minulla on ollut todella hauskaa täällä.

Tulevalle kaudelle urheilullinen pakki tietää tavoitteensa.

– Haluan yksinkertaisesti voittaa, Shaunessy huudahtaa.

– Mutta haluan myös pitää hauskaa.

Shaunessy on lyhyessä ajassa ehtinyt tutustua uuteen seuraansa ja sen lyhyeen historiaan.

– Me olemme aika erilaisessa tilanteessa kuin moni muu joukkue. Puolet joukkueestamme on uusia ja ylipäätään joukkue on perustettu vasta viime vuonna. Kunhan sisäistämme pelitapamme ja opimme tuntemaan toisemme niin uskon, että tulemme pärjäämään hyvin.

– Joukkueessa on todella hyvä energia ja Saara (Niemi) on loistava valmentaja. Hän suhtautuu työhönsä vakavasti, mutta ilon kautta. Nautin jokaisista harjoituksista enkä ole kertaakaan tuijottanut kelloa, että milloin treenit loppuvat. Olen nauttinut ajastani ja harjoittelusta täällä. Nykyään odotan innolla treenejä, mikä on uutta minulle.

Kysyttäessä, missä nuori nainen näkee itsensä kolmen vuoden kuluttua, ei vastaus ole niin yksinkertainen.

– En todella osaa sanoa. Olen avoin kaikelle – myös sille, että jäisin Suomeen pidemmäksi aikaa. Nyt menen päivä kerrallaan eteenpäin ja olen sitoutunut Gimmoihin ja haluan voittaa täällä, Shaunessy päättää.

Näytä kaikki uutiset