LähiTapiola Junioreiden viikkoraportti: Kollit ja U18 jatkavat tappioitta

Päivien lyhentyessä ja ilmojen viiletessä vauhti junioreiden sarjatoiminnassa kiihtyy. Kahden otteluviikon jälkeen Kollit ja U18 jatkavat kauttaan ilman tappioita.

Jaani Holopainen pistepörssin kärkinimi

Kollien vahva alkukausi sai jatkoa, kun avausviikon kahden voiton jatkoksi Joni Töykkälän miehistö nappasi viime perjantaina 6-2-voiton Ilveksestä. Kollit on voittanut kolme ensimmäistä otteluaan tällä kaudella yhteismaalein 23-7 ja kaikki kolme voittoa ovat tulleet kotikaukalossa Elisa Areenalla.

Ilvestä vastaan isännät siirtyivät ensimmäisen kerran johtoon avauserässä ajassa 1.30, Jesse Seppälän onnistuessa maalinteossa. Ilves nousi tasoihin vielä ennen ensimmäistä erätaukoa, mutta johtoasemasta ei vierasjoukkue päässyt nauttimaan kertaakaan ottelun aikana.

Toisen erän Kollit vei nimiinsä maalein 2-1 ja kolmas erä kirjattiin kotijoukkueelle selkein numeroin 3-0. Seppälä viimeisteli ottelussa kaksi maalia ja samaan ylsi myös Aleksanteri Kaskimäki. Veeti Kuhdan saldo oli 1+1, kun taas nelikko Jaani Holopainen, Robert Von Gerdten, Emil Saarinen ja Kasper Lundell jokainen olivat mukana rakentamassa kahta maalia. 15-vuotias Emil Vinni debytoi Kolleissa viime kaudella pelaamalla yhden voitto-ottelun, eikä Vinnin saldoon tullut vieläkään tappiota. Tällä kertaa voitto-otteluun vaadittiin 25 torjuntaa.

– Oltiin alussa hieman vajaita työnteossa. Ottelun edetessä pystyttiin jälleen parantamaan ja kolmas erä oli meiltä erityisen vahva suoritus. Tehokkuus maalipaikoissa ja poikien sitoutuneisuus lämmittää valmentajien mieltä, päävalmentaja Töykkälä korosti.

Kollit johtaa U20 SM-alkusarjaa yhdeksällä pisteellä. Samaan pistemäärään ovat yltäneet myös Kärpät ja Ässät. Tällä viikolla Kollit pelaa kauden ensimmäisen vierasottelunsa, kun Lappeenrannassa sunnuntaina vastaan luistelee neljästä pelaamastaan ottelusta kaksi voittanut SaiPa.

Hieno ja tehokas alkukausi näkyy Kollien osalta tottakai myös SM-alkusarjan pelaajatilastoissa. Pistepörssin kärkipaikkaa hallussaan pitää Jaani Holopainen, jonka kolmen ottelun tehot ovat 5+2=7. Seitsemään tehopisteeseen Kolleista ovat yltäneet myös Viljam Sandvik (3+4), Veeti Kuhta (3+4), Kasper Lundell (1+6), sekä puolustajien pistepörssin ykkösnimi Emil Saarinen (1+6).

”Saatiin ratkaisijoita laajalla rintamalla”

U18 ylemmässä SM-alkusarjassa IFK avasi sarjakautensa 4-1-kotivoitolla TPS:stä ja viime viikolla edessä oli kauden kaksi ensimmäistä vierasottelua, kun perjantaina vastaan luisteli Kiekko-Vantaa Tikkurilassa ja sunnuntaina KooKoo Kouvolassa. Vantaalta IFK haki täyden pistepotin maalein 5-3 päättyneestä ottelusta, kun taas Kouvolassa Joni Petrellin suojatit pöllyttivät maaliverkkoa peräti 12 kertaa. Kollien tavoin siis myös IFK:n U18-joukkue on aloittanut kautensa tappioitta.

Kiekko-Vantaata vastaan IFK karkasi vajaassa 40 minuutissa 3-0-johtoon, mutta Kiekko-Vantaa nousi vielä maalin päähän. Ensin kotijoukkue onnistui kavennusmaalin teossa toisen erän lopussa ja 3-2-maali näki päivänvalon ajassa 52.13. Rasmus Toivaisen 4-2-maali pari minuuttia Kiekko-Vantaan onnistumisen jälkeen jäi lopulta ottelun voittomaaliksi. Kiekko-Vantaa nousi kertaalleen vielä maalin päähän, mutta Valtteri Siikalan 5-3-maali 31 sekuntia ennen täyttä aikaa Kiekko-Vantaan pelatessa ilman maalivahtia sinetöi voiton vierasjoukkueelle.

Toivaisen ja Siikalan lisäksi IFK:sta maalinteossa onnistuivat Arttu Peltoranta, Paavo Hiltunen, sekä Roope Tuomioksa. Elias Pyyhtiä urakoi IFK:n maalilla 31 torjuntaa, joista 16 toisessa erässä.

– Todella nihkeä ottelu kaikin puolin. Hyvä maalivahtipeli ja muutama yksilö toi meille voiton. Viisikkotasolla oltiin vastustajaa heikompia, Petrell myönsi.

Kovin moni ei olisi uskonut Kouvolassa pelatun ottelun avauserän jälkeen, että IFK tulisi riepottelemaan vastustajaansa peräti 12 maalilla, olihan tilanne ensimmäisen tehokkaan 20-minuuttisen jälkeen vierasjoukkueelle 1-0. Toisen erän IFK vei nimiinsä maalein 4-1, mutta kolmas erä olikin sitten todellinen ilotulitus: 22 laukausta kohti maalia viimeisten 20 minuutin aikana, joista seitsemän tuotti maalin. Lopputulos kirjattiin IFK:lle siis murskalukemin 12-1.

– Kaikkea muuta kuin edellinen Vantaa-ottelu! Pelattiin yhdessä koko ottelu ja saatiin ratkaisijoita laajalla rintamalla. Tästä saadaan jatkaa puhtaalla pelillä ensi viikonlopun otteluihin SaiPaa ja Ilvestä vastaan, taas hieman parempana toivottavasti, Petrell pohti voittoisan viikonlopun jälkeen.

IFK:sta peräti 16 pelaajaa kirjautti KooKoo-voitosta vähintään yhden tehopisteen ja heistä vähintään kahteen tehopisteeseen ylsi yhdeksän pelaajaa: Roni Alanko (2+2), Siikala (1+3), Leevi Kangas (0+4), Hannes Tiainen (2+1), Toivainen (2+1), Rasmus Hokkanen (1+2), Valtteri Piironen (1+1), Bruno Jalasti (1+1), sekä Peltoranta (0+2). Maalinteossa onnistuivat myös Tuomioksa ja Julius Miettinen, kun taas maalissa pelanneelle Otto Nutolle kirjattiin 15 torjuntaa.

Kolme ottelua, kolme voittoa ja maalit 21-5 ovat tilasto, joka oikeuttaa IFK:n tällä hetkellä U18 ylemmässä SM-alkusarjassa ykkössijaan. Kolmen pisteen ottelukohtaiseen keskiarvoon ovat lisäksi alkukaudesta yltäneet Kiekko-Espoo ja Jokerit. Tulevana viikonloppuna edessä on kotiottelu SaiPa/Ketterää, sekä vierasottelu Ilvestä vastaan. Tulevat vastustajat ovat molemmat avanneet kautensa voittamalla yhden kolmesta pelaamastaan ottelusta.

”Kolmannessa erässä kärsivällisyys palkittiin”

Toisin kuin muissa ikäluokissa, käynnistyi U16:n SM-karsintasarja vasta viime viikolla. IFK kohtasi karsintalohko kakkosen avausottelussa keskiviikkona vieraissa Ilmalassa Jokerit ja kyyti naapurin kaukalossa oli kylmää. Jokerit karkasi jo avauserässä 4-0-johtoon ja viimeisteli vielä toisessa, sekä kolmannessa erässä molemmissa kaksi maalia, lopputuloksen ollessa IFK:n kannalta murheellinen 8-0.

– Viisikko pulassa! Taisi mennä lataus hieman yli ja otan sen omaan piikkiin, päävalmentaja Ville Wacklin totesi lyhytsanaisesti ottelun jälkeen.

Sunnuntaina IFK kohtasi Järvenpäässä KJT Haukat ja kauden avausottelusta tullut murskatappio oli nollattu onnistuneesti, sillä tuloksena oli kauden avausvoitto maalein 3-1. Ottelun kaikki neljä maalia tehtiin kolmannessa erässä. Lucas Koivunen laukoi IFK:n 1-0-johtoon ajassa 48.45, mutta kotijoukkue nousi tasoihin vain kolmisen minuuttia myöhemmin. Kotijoukkueen ilo oli lopulta lyhytaikainen, sillä Matias Valkaman viimeistelmä 2-1 ottelun voittomaali syntyi vain 26 sekuntia KJT Haukkojen tasoitusmaalin jälkeen.

Loppulukemat 3-1:een viimeisteli Onni Kalto ajassa 55.25. Tuomas Karstun voitto-otteluun IFK:n maalissa vaadittiin 34 torjuntaa.

– Kaksi erää tasaista vääntöä ja kolmannessa erässä kärsivällisyys palkittiin. Maalivahdit pelasivat hyvin molemmissa päissä, Wacklin kehui.

U18 Mestiksen alkusarjan kakkoslohkossa IFK Akatemian joukkue avasi pistetilinsä kuluvan kauden osalta, kun se taisteli ottelun KJT Haukkojen vieraana sunnuntaina Keravalla aina voittomaalikilpailuun asti. Kauden avauksessa HYRI:lle maalein 2-4 hävinnyt IFK Akatemia lähti kolmanteen erään KJT Haukkoja vastaan 1-3-tappiotilanteesta, mutta nousi Aleksi Mannion ja Anton Saaren ylivoimamaaleilla tasoihin ennen päätössummeria. Vierasjoukkueen 1-1-tasoitusmaalin toisessa erässä viimeisteli Jonatan Hirschovits-Gerz.

Jatkoajalla ei pöytäkirjaan merkintöjä tehty ja voittomaalikilpailun KJT Haukat vei nimiinsä maalein 2-0. IFK Akatemian maalissa pelannut Anttu Kallio venyi kiekon eteen 65 minuutin aikana 35 kertaa.

– Parannettiin edellisestä ottelusta ja suunta on oikea. Hyvän kolmannen erän ansiosta saimme tasoitettua ottelun, IFK:n päävalmentaja Petri Kokko arvioi.