logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Päävalmentaja Pasi Sormusen haastattelu

Runkosarjan ensimmäinen kolmannes on takanapäin ja IFK valmistautuu täyttä häkää toiseen jaksoon. Päävalmentajaksi tälle kaudelle tullut Pasi Sormunen myöntää ajan menneen kuin siivillä ja olevansa valmis seuraavaan vaiheeseen.

Maajoukkuetauolle lähdettäessä IFK oli sarjataulukossa kahdeksantena mutta kun pisteitä laskettiin tarkemmin, ei tasaisessa sarjassa ollut piikkipaikkaan matkaa kuutta pistettä enempää.

– Se on ollut aika vuoristorataa, meillä on hyviä vaiheita ja huonoja vaiheita mutta niin on ollut myös kaikilla muillakin joukkueilla. Jos nyt sitä yhtä mittaria mietitään, eli sarjataulukkoa, niin me ollaan kolme pistettä jäljessä neljän joukosta. Toisaalta, kaksi voittoa enemmän ja oltais sarjakärjessä. Hyvin lähellä ollaan ja siinä mielessä pisteisiin pitää olla ihan tyytyväinen, sarja on ollut todella tasainen, Sormunen niputti ensimmäisen jaksoa ennen tiistain liigakierrosta.

IFK:n odotetaan lähes aina olevan kärkikahinoissa mukana. Sormunen uskoo sijoituksen tasaisen varmaan nousuun kauden edetessä.

– Loukkaantumiset ja kokonaan uuden pelitavan sisäänajo niin puolustukselle kuin hyökkäyksellekin ovat vaikuttaneet isossa määrin siihen, että pelaaminen on ollut vuoristorataa. Sisäänajo vie aikansa, viimeiset pelit kuitenkin osoitti sen, että sieltä rupes näkymään niitä asioita mitä valmennus haluaa nähdä, päävalmentaja totesi tyytyväisenä.

Maajoukkuetauko käytettiin hyvin hyödyksi

IFK:n osalta maajoukkuetauko oli poikkeuksellisen pitkä, koska joukkue pelaa ensimmäisen kerran vasta huomenna. Tänä vuonna maajoukkueen mukana ei ollut yhtään pelaajaa, mikä palveli hyvin uuden pelitavan harjoittelussa.

– Kolme päivää harjoiteltiin kovaa, pari kertaa päivässä ja sit huilattiin ja vähän kerättiin energiaa. Pidettiin pitkä viikonloppu, että kaikki pääsi vähän irti jääkiekosta.

– Jos vertaa viime kauteen, niin silloin meillä oli paljon pelaajia pois tauoilla, eli siinä mielessä meillä oli lähes koko joukkue kasassa. Toki muutama hoiti pieniä vammoja siinä kuntoon, mutta kyllä me päästiin harjoittelemaan siinä hyvin. Pelitapaa hiottiin nekin treenit, ”Soppa” avasi pitkän tauon ohjelmaa.

Pelitapa uomissaan

IFK sai ensimmäisen jakson loppuvaiheilla pelitapansa kuntoon ja tämä näkyi nopeasti myös tulostaululla. Sormusen mukaan käänteentekevä hetki oli matsi HPK:ta vastaan, kun IFK lähti Hämeenlinnaan nuorennetulla kokoonpanolla. Jengi osti pelitavan ja sillä tiellä ollaan vieläkin.

– Me otettiin lopussa 10 pistettä kuudesta pelistä, mikä on ihan kova keskiarvo näin kovaan sarjaan. Mä haluan, että se jatkuu. Varsinkin HPK-pelistä lähtien oli selkeä ryhtiliike ja sen mä haluan näkyvän. Nyt on 10 pelin periodi seuraavaan maaottelutaukoon, se on lyhyt kolmen viikon pätkä, joka menee sormia napsauttamalla. Joka pelaajan pitää olla joka päivä kiinni täs hommassa, Sormunen muistuttaa.

Sormunen tunnetaan pelaajien valmentajana, joka antaa pelaajilleen tilaa. Vastaavasti päävalmentaja odottaa vastineeksi suurempaa vastuunkantoa joka pelaajalta.

– Kun pelilliset asiat alkoi loksahtaa joka äijälle päähän, niin siinä vaiheessa puhuttiin erittäin paljon siitä, että pelaajien pitää ottaa isompi vastuu. Se on yksinkertaista; heidän pitää ottaa isompi vastuu, sitoutua ja nostaa oma tasoansa, ja toteuttaa niitä asioita mitä ollaan sovittu.

– Ne näkyi siinä; heti pelissä ja pisteissä, Sormunen alleviivasi.

Ykkössentterin paluu kokoonpanoon lähenee

Loukkaantumistilanne on puhuttanut kauden aikana mutta Sormunen ei ole mennyt sen taakse piiloon. Sen sijaan ykkössentteri Joel Perrault´n pitkä poissaolo on tasoittanut voimasuhteita niihin joukkueisiin, joilla on voittoja omin käsin ratkaisemaan kykenevä sentteri.

– Joka joukkueella on sama tilanne, että kun jätkiä tulee takaisin, niin melkein saman verran niitä lähtee. Varakkaan loukkaantuminen oli meille paha takaisku, Vito pelas erittäin vahvaa vaihetta. Töykkälä saadaan takaisin, se on tärkeä pelaaja meille siihen omaan rooliin.

– Toki tässä on ollut koko ajan haasteena se, että meiltä on puuttunut koko ajan ykkössentteri ja osittain myös kakkossentteri. Perrault´lla menee viitisen peliä suunnilleen, toivon että se se olis joulukuun vaihteessa. Saattaa toki mennä joulukuun puolellekin, mutta häntä on odotettu tässä aika pitkään. Ilman ykkössentteriä ollaan pelattu koko ajan ja se tulee tuomaan hyökkäyssuuntaan lisätehoja. Kuitenkin voidaan laskea, että IFK:n tasoisessa seurassa ykkössentteri tekee yli 50 pistettä, mikä näkyy pelien voittamisessa, Sormunen kertasi voittamisen lainalaisuuksia.

Sormunen nauttii päävalmentajan työstä

Kaudella 2006-07 valmentamisen IFK:n A-nuorissa aloittanut Sormunen kertoo nauttivansa liigajoukkueen päävalmentajan haastavasta työnkuvasta.

– Totta kai se on hienoa. Tässä on pitkään ollut mukana kaikenlaisissa jutuissa mutta IFK:n vastuuvalmentajana oleminen on poikkeuksellinen toimenkuva; olla vastuussa kaikesta ja tehdä ne päätökset. Se on erilainen ja haastava työnkuva.

– Mielenkiintoista on ollut ja paljon on tapahtunut. Aika on mennyt yhdessä hujauksessa, on ollut erittäin kovia vaiheita ja ollut hyviä vaiheita ja olen tietysti aika ylpeä, että saan olla tämän joukkueen päävalmentajana ja sitä tulosta tässä yritetään voimakkaasti tehdä, Sormunen sanoi haastattelun päätteeksi.

Näytä kaikki uutiset