logologo
HIFKHPK
ke 06.03.2024 klo 18:30

Paikat kuntoon – hampaita myöten

Hammashuolto on erittäin tärkeää huippu-urheilijan suorituskyvyn kannalta ja siksi Oral Hammaslääkärit teki viime viikolla IFK:n pelaajille hammastarkastukset. Pelaajien hampaiden kuntoon laittaminen on osa kokonaisvaltaista kauteen valmistautumista. Millään osa-alueella ei anneta vastustajille tasoitusta ja ensimmäisiä asioita tärkeysjärjestyksessä on huolehtiminen siitä, että pelaajat ovat täysin terveitä jo harjoituskaudella.

– Hampaiden kunnolla on valtava vaikutus esimerkiksi harjoitusvasteeseen. Koko pelikauden voi pilata sillä, että hampaat ovat huonossa kunnossa, päävalmentaja Raimo Summanen kertoo.

– Moni pelaaja on pilannut elämänsä sauman sillä, että suussa on tulehdustila, joka on havaittu vasta jälkikäteen. Näitä tapauksia on ollut minun valmentamissani joukkueissa Venäjällä ja Suomessa.

Huippu-urheilijalla stressitilanne ennen suoritusta voi aktivoida piilevän tulehduksen ja siksi suoritus menee pieleen. Kehon resurssit kuluvat tulehduksen kanssa taisteluun, eikä harjoittelu silloin tehoa niin kuin pitäisi.

– Keskittyminen suoritukseen kärsii, jos hampaat oireilevat. Siksi on tärkeää, että hampaat tutkitaan, hoidetaan etukäteen ja tulehdukset estetään ennalta. Myös monenlaiset tulehdukset voivat saada alkunsa hoitamattomasta suusta, mikä vaikuttaa yleisterveyteen, kertoo Hakaniemen Oralin vastuulääkäri Anu Ahde.

Huippu-urheilijoiden hampaat altistuvat reikiintymiselle, sillä pitkäkestoisten urheilusuoritusten vaatimat nestetankkaukset tarkoittavat usein makeita tai happamia juomia. Riskit ovat jääkiekkoilijoilla monia muita urheilijoita suuremmat, sillä hampaat saavat toisinaan kaukalossa iskuja. Jos karies ehtii edetä syväksi, niin hampaan korjaaminen vaatii juurihoitoa. Juurihoidettu hammas on hauras ja voi helposti haljeta korjaamiskelvottomaksi ihan pienestäkin tällistä.

Kiekkoilijoilla riskejä riittää, mutta niistä huolimatta IFK:n pelaajat saivat Oralilta mainiot kevättodistukset.

– Jääkiekkoilijoilla hampaat ovat yleensä huonossa kunnossa. Mutta tämän päivän tarkastusten perusteella voin sanoa, että IFK:n pelaajien hampaat ovat oikein hyvässä kunnossa, sanoi Oralin hammaslääkäri Abdul Itani, joka on vuosien ajan hoitanut eri lajien urheilijoiden hampaita.

Näytä kaikki uutiset