Haataja: Pudotuspelit ovat pienten juttujen voittamista

Jo 16. liigakauttaan pelaava Juha-Pekka Haataja oli keväällä 2011 yksi IFK:n mestaruusjoukkueen kärkihyökkääjiä ja voitti tuolloin pudotuspelien pistepörssin.

Runkosarjassa viidenneksi sijoittunut IFK saa Liigan neljännesfinaaleissa vastaansa runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen JYPin. Ensimmäinen playoffs-ottelu pelataan Jyväskylässä keskiviikkona 21.3. IFK ja JYP kohtaavat ensimmäisen kerran Nordiksella perjantaina 23.3. kello 18:30.

Kolme Suomen mestaruutta urallaan saavuttanut Juha-Pekka Haataja on pelannut liigauransa aikana yhteensä 92 pudotuspeliottelua. Tuolla lukemalla ”Hade” on IFK:n toiseksi kokenein pudotuspelipelaaja. Ainoastaan konkaripuolustaja Markus Kankaanperällä on Haatajaa enemmän pudotuspeliotteluita tilillä (144).

Haatajan kausi alkoi loistavasti, sillä hän iski kuudessa ensimmäisessä liigaottelussaan tehot 4+2. Haatajalta jäi loukkaantumisten ja kolmen ottelun pelikiellon takia runkosarjassa yhteensä 11 ottelua väliin. Haataja teki 49 runkosarjaottelussa tehot 13+15=28 ja oli 13 osumalla IFK:n neljänneksi paras maalintekijä.

Joukkueen alkukausi oli tulosten valossa heikko, sillä IFK voitti kymmenestä ensimmäisestä ottelustaan ainoastaan kaksi. Tulokset paranivat ja jatkuvasti kehittyneen pelaamisen myötä IFK voitti esimerkiksi tammi-helmikuussa seitsemän ottelua peräkkäin. IFK oli runkosarjassa Kärppien jälkeen toiseksi paras kotijoukkue. Stadilaisten kotivoittoputki venyi parhaimmillaan 11 ottelun mittaiseksi.

– Runkosarja eteni nousujohteisesti joukkueelta. Aloitimme todella heikosti, mutta luotimme koko ajan omaan tekemiseen. Viides sija olisi voinut olla korkeampi. Vuosien varrella olen kuitenkin oppinut, ettei sijoituksella ole ratkaisevan paljon merkitystä. Tärkeintä on päästä kuuden parhaan joukkoon. Sillä saa yhden lisäviikon harjoitteluun ja sitä kautta tuoreet jalat ratkaisupeleihin, Haataja kertoo.

Runkosarjan päättymisen jälkeen pelaajat huilasivat pari päivää ja palasivat hommiin jälleen alkuviikosta. Loppuviikosta joukkueella on luvassa tiukka kolmen päivän harjoittelujakso, jonka aikana kroppa ”viritetään”. Samalla harjoittelu muuttuu hieman terävämmäksi. Viikonlopun aikana pelaajat huilaavat ja palautuvat viikon harjoitusrasituksesta.

– Viikonlopun jälkeen alkaa hienosäätäminen keskiviikkona käynnistyvään JYP-sarjaan. Ei tässä enää harjoittelemalla pysty kovinkaan paljon peliä parantamaan, Haataja toteaa.

60 ottelun runkosarja on pelaajilta kova rypistys. Kuorma ja tahti vain kasvavat pudotuspeleissä, jossa jokaisella vaihdolla on valtava merkitys. Haatajan mukaan pudotuspeleissä korostuvat usein pienemmät asiat kuin runkosarjassa. Huono purkukiekko tai epäonnistunut syöttö saattaa ratkaista otteluita tai jopa ottelusarjoja.

– Pelien merkitys kasvaa, kun ottelusarjat menevät poikki neljästä voitosta. Pudotuspelit ovat pienten juttujen voittamista; taklausten vastaanottamista, maalille menoja, laukausten blokkaamista. On pystyttävä myös sietämään vastustajan ”momentumeita”. Pelissä tapahtuvat huonot hetket on pystyttävä tappamaan eikä niihin saa jumittua liikaa, Haataja kertoo.

– Voitto- tai tappiopeli ei saa vaikuttaa liian positiivisesti tai negatiivisesti. Pudotuspelisarja on pitkä.

Viime kaudella JYP voitti IFK:n pronssiottelussa. Edellisen kerran joukkueet kohtasivat pudotuspelivaiheessa kaudella 2015-2016. Silloin IFK voitti välieräsarjan voitoin 4-2 ja eteni Tapparan vastustajaksi finaaliin.

Neljänneksi runkosarjassa sijoittunut JYP on ollut IFK:lle tällä kaudella vaikea vastustaja. CHL-mestaruuden voittanut jyväskyläläisjoukkue voitti neljästä keskinäisestä kohtaamisesta kolme. Yhteensä 13 maalia runkosarjassa iskenyt Haataja teki maaleistaan neljä JYPiä vastaan pelatuissa otteluissa.

– En usko, että JYP lähtee hirveästi muuttamaan mitään. Heillä on kokenut sekä eri sarjoja kiertänyt joukkue, joka on nähnyt ja voittanut paljon. Tiedämme mitä on tulossa vastaan. Runkosarjakohtaamisia ei kannata tuijotella, sillä pudotuspeleissä esiin nousevat enemmän henkisen puolen asiat. Focus on oltava tässä hetkessä.

– Meillä on hyvä joukkue ja pystymme voittamaan kenet tahansa. Se on meille iso etu, kun saamme hallin täyteen jokaisessa kotiottelussa. Tällä kaudella on nähty, että kun Nordis on täynnä ja vastassa laadukas vastustaja, niin olemme aina pelanneet hyvin. Ja niin tulemme pelaamaan myös ensi viikosta lähtien.

Liput neljännesfinaalien kotiotteluihin ovat nyt myynnissä

Runkosarjassa viidenneksi sijoittunut IFK saa Liigan neljännesfinaaleissa vastaansa runkosarjassa neljänneksi sijoittuneen JYPin.

Ensimmäinen playoffs-ottelu pelataan Jyväskylässä keskiviikkona 21.3. IFK ja JYP kohtaavat ensimmäisen kerran Nordiksella perjantaina 23.3. kello 18:30.

Neljännesfinaalit: JYP-IFK
Ke 21.3. klo 18:30 JYP-IFK
Pe 23.3. klo 18:30 IFK-JYP – Osta liput toiseen neljännesfinaaliin tästä.
La 24.3. klo 17:00 JYP-IFK
Ma 26.3. klo 18:30 IFK-JYP – Osta liput neljänteen neljännesfinaaliin tästä.
Ke 28.3. klo 18:30 JYP-IFK (tarvittaessa)
To 29.3. klo 18:30 IFK-JYP (tarvittaessa)
La 31.3. klo 17:00 JYP-IFK (tarvittaessa)

Lisätiedot lipunmyynnistä löydät Liput-sivustolta.

Liigan neljännesfinaalit, välierät ja finaalit pelataan paras seitsemästä -menetelmällä. Playoffs-otteluiden otteluohjelman löydät kokonaisuudessaan Liigan verkkosivuilta.

Näytä kaikki uutiset