logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

HENKILÖKUVA: Tobias Salmelainen rakentaa IFK:n tulevaisuutta

Tobias Salmelaisen oma pelaajaura päättyi loukkaantumiseen. Nyt hän rakentaa IFK:sta eurooppalaista huippujoukkuetta. Lue Salmelaisen haastattelu.

Tobias Salmelaisen oma pelaajaura päättyi loukkaantumiseen. Nyt hän rakentaa IFK:sta eurooppalaista huippujoukkuetta.

Salmelainen palkattiin IFK:n uudeksi urheilujohtajaksi marraskuussa 2017. Hän on työskennellyt kirjoitushetkellä IFK:n urheilujohtajana hieman reilu kaksi kuukautta.

Entisen ammattikiekkoilijan päivät ovat olleet kiireisiä. Kunnianhimoisen Salmelaisen kaikesta tekemisestä on paistanut heti ensimmäisestä päivästä lähtien rehellisyys, avoimuus ja ennen kaikkea valtava intohimo omaan työhön.

Uransa jälkeen pelaaja-agenttina työskennelleen Salmelaisen, 32, tehtävä on selkeä. Se on nostaa IFK eurooppalaisten huippuseurojen joukkoon ja päivittää IFK:n urheilutoiminta vastaamaan 2020-luvun vaatimuksia.

Yhteisen tavoitteen toteuttamiseen vaaditaan iso määrä ihmisiä, eikä siihen pääseminen ole pelkästään Salmelaisen vastuulla.

– Haluan olla mukana rakentamassa IFK:sta Suomen isointa ja menestyneintä seuraa. Se vaatii työn ja ahkeruuden lisäksi paljon oikeita ihmisiä, koska kukaan ei pysty siihen yksin. Kaikki tehdään tiiminä. Toimivan kokonaisuuden löytäminen vie aikaa. Meillä täytyy olla yhtenäinen visio seurassa siitä, mitä haluamme viedä eteenpäin, Salmelainen kertoo.

IFK on voittanut seurahistoriansa aikana seitsemän Suomen mestaruutta, joista viimeisin on kaudelta 2011. IFK on seura, jossa ja jolta odotetaan menestystä jokaisena kautena. Kaikki muu kuin mestaruuden voittaminen jättää kaudesta karvaan maun suuhun.

Salmelainen tiedostaa valtavat odotukset.

– Meidän täytyy pyrkiä tehostamaan jo olemassa olevat resurssit, eli saada kaikki mahdollinen irti siitä mitä meillä on. Olemme Suomen mittakaavassa ihan kärkiseuroja. Resursseja tehostamalla pystymme rakentamaan toimintaympäristömme niin, että IFK nähdään eurooppalaisena huippuseurana, Salmelainen kertoo.

Salmelainen on saanut huomata nopeasti, että työt eivät lopu tekemällä. Sen hän kokee olevan vain hieno asia. Haaste on kova, mutta Salmelainen on tarttunut siihen suurella innolla.

– Pitää olla pro-aktiivinen ja miettiä jatkuvasti, miten pystyn kehittämään omaa toimintaani. Työ on ollut tähän mennessä aika hektistä, eikä tilanne ole missään vaiheessa rauhoittunut. Se on ehkä hieman yllättänyt. Toimistolle on hienoa tulla joka päivä ja minulla on hellittämätön draivi tehdä duunia, Salmelainen sanoo.

”Pelaaja on aina vastuussa omasta kehittymisestään”

Urheilujohtajan tehtävään soveltuvan koulutuksen lisäksi Salmelaisella on käytettävissä työssään laajat verkostot niin pelaaja- kuin agenttipuolella. Hänellä on runsaasti kokemusta myös pelaajien tarkkailusta.

Salmelainen kokee sisäistäneensä roolinsa IFK:n urheilujohtajana hyvin nopeasti.

– Visio seuran kehittämiseksi oli hyvin samassa linjassa toimitusjohtaja Jukka Valtasen kanssa jo silloin, kun kävimme neuvottelupöytään. Meidän täytyy pystyä kehittämään pelaajia olemalla heitä varten ja muuntautumaan samalla organisaation eri tarpeisiin, Salmelainen pohtii.

Pelaajakehitys on yksi isoimmista asioista, joihin IFK:ssa halutaan tulevaisuudessa kiinnittää huomiota. Se on osa-alue, johon Salmelainen suhtautuu suurella intohimolla.

–  Pelaajakehityksestä voi puhua ummet ja lammet. Yksinkertaisuudessaan kyse on vain suunnattomasta työmäärästä, mitä vaaditaan pelaajien lisäksi myös valmentajilta. Tavoitteisiin pääseminen vaatii pelaajalta ehtymätöntä intohimoa lajiin ja hurjan määrän työtunteja. Intohimo muuttaa työtunnit nautinnollisemmaksi, eikä työ tunnu enää työltä tai tunnit tunneilta, Salmelainen sanoo.

Salmelaisen mukaan on tärkeää ymmärtää, kuka pelaaja on missäkin vaiheessa urallaan.

– Onko pelaajalla oikeat motiivit ja onko IFK juuri nyt hänelle oikea paikka? Kun omia junioreita nostetaan liigajengiin, on osattava nähdä, mikä on oikea aikajänne nuorelle pelaajalle ja mihin kyseinen pelaaja mahdollisesti yltää liigassa? Hyvän urheilujohtajan täytyy myös tiedostaa, onko kyseessä NHL-tason, EHT-tason vai muuten liigatason pelaaja. Mitä pelaaja voi olla liigatasolla tai mitä hän voi olla maajoukkueessa? Salmelainen miettii.

– Meidän tehtävä on luoda IFK:ssa pelaaville pelaajille suunnitelma ja edesauttaa pelaajia pääsemään kohti heidän henkilökohtaisesti asettamia tavoitteitaan. Meidän täytyy pystyä luomaan pelaajille paras mahdollinen ympäristö kehittymiselle.

Vastuu pelaajakehityksestä ei ole ainoastaan seuralla. Kaiken lähtökohtana on se, että pelaaja itse kiinnostuu omasta kehittymisestään.

– Pelaaja on aina vastuussa omasta kehittymisestään. Tässä tullaan jälleen yksilöllisyyteen. Pelaajalle voi kertoa sitä ja tätä, mutta jos hän ei ole kiinnostunut vastaanottamaan apua, koko kuvio muuttuu noidankehäksi, koska samat asiat joudutaan toistamaan pelaajalle joka viikko uudestaan. Jos pelaaja ei ole kiinnostunut omasta kehittymisestään niin kehitystä ei tule, eikä yhtälö toimi, Salmelainen huomauttaa.

Pelaajaura päättyi 28-vuotiaana

Liigaurallaan IFK:ta, Ässiä, Bluesia ja Jokereita edustanut Salmelainen pelasi urallaan yhteensä 119 ottelua Liigassa, 126 ottelua Mestiksessä ja yhden kauden Tanskan pääsarjassa Herning Blue Foxin riveissä. IFK:hon Salmelainen siirtyi aikanaan C-juniori-ikäisenä ja liigatasolla hän debytoi kaudella 2005-06.

– Loukkaantumiset veivät vähän intoa itse lajista. Se vaikutti lopettamispäätökseeni. Selkä leikattiin IFK-kausilla kahteen otteeseen. Kävin jatkuvaa taistelua selkäongelmien kanssa ja se jatkuu koko loppuelämäni ajan. Lääkäreiden arviot olivat vaikuttavin tekijä peliurani päättymiseen. Lääkärit kertoivat omat arvionsa siitä, että minkälainen selästäni tulee, jos jatkan pelaamista. Se ei ollut sen arvoista.

– Koenko saavuttaneeni kaiken sen mitä ammattikiekkoilijana halusin? Kyllä. Pääsin toteuttamaan omaa unelmaani ammattipelaajana. Se on sellainen asia, johon moni ei pysty. Olen erittäin ylpeä ja kiitollinen siitä, Salmelainen painottaa.

Salmelaisen perhe on todellinen IFK-perhe. Isä Tommi Salmelainen oli ensimmäinen Euroopasta NHL:ään varattu pelaaja ja hän edusti IFK:ta kolmella eri vuosikymmenellä. Isoveli Tony Salmelainen voitti IFK:ssa pelatessaan Liigan maali- ja pistepörssin kaudella 2005-06. Äiti Sirpa Salmelainen oli aikoinaan perustamassa IFK Ladiesia yhdessä Pia Mobergin kanssa. Lisäksi ”Tobbarin” vanhin veli Thomas Salmelainen on aina ollut IFK-fani, vaikka ei itse ole koskaan pelannut jääkiekkoa.

– IFK on tullut minulle äidinmaidosta. Kävin katsomassa IFK:n matseja jo nuorena yhdessä perheen kanssa. Varsinkin Tonyn uraa on ollut hieno päästä seuraamaan läheltä. Hän on aina ollut minulle suuri esikuva, Salmelainen kertoo.

Isä Tommin vahvasta jääkiekkotaustasta huolimatta Tobias ei tunne koskaan kokeneensa painostusta pelata jääkiekkoa.

Se on ollut intohimo.

– Aloin aikoinaan pelata ensin jalkapalloa, kun asuimme Saksassa. Jääkiekon pelaamisen aloitin kahdeksanvuotiaana, kun muutimme takaisin Suomeen. Olen saanut aina tehdä omat ratkaisuni ja jääkiekon valitsin itse ilman vanhempien puskemista siihen suuntaan. Lajivalinta tuli minulle luonnostaan. Salmelainen sanoo.

Salmelaisella oli monilahjakkuutensa ansiosta mahdollisuus pelaajauraan myös jalkapalloilijana. Futis ei kuitenkaan missään vaiheessa tuntunut oikealta lajivalinnalta.

– Lopetin jalkapallon pelaamisen 13-vuotiaana, kun harjoitusmäärät kasvoivat jääkiekossa. Kun lähdin lukioon Yhdysvaltoihin, niin pelasin siellä jääkiekon lisäksi kolme vuotta futista. Minulla olisi ollut mahdollisuus päästä pelaamaan D1-tason yliopistoon täydellä stipendillä. Riittävää intohimoa ei kuitenkaan löytynyt.

Opiskelu Yhdysvalloissa kasvatti

Salmelainen otti 16-vuotiaana ison askeleen elämässään, kun hän päätti lähteä opiskelemaan Yhdysvaltoihin. Hän pelasi vuodet 2001–2004 jääkiekkoa Avon Old Farms Schoolin lukiojoukkueessa. Viimeisellä kaudellaan hän oli joukkueen kapteeni.

– Se oli kasvattava kokemus. Kun tulin takaisin Suomeen, niin ei sitä enää vanhemmille halunnut mennä asumaan, kun oli kolme vuotta ollut omillaan. Kielitaito on yksi isoimmista asioista, mitä se on tuonut. Englanti on ollut pääkieleni sen jälkeen. Vähiten on tullut käytyä kouluja omalla äidinkielellä.

– Kyllä se laittaa ihmisen skarppaamaan, kun joutuu paikkaan, jossa on vieras kulttuuri, vieras kieli ja vieraat ihmiset. On pakko sopeutua. Myös nykyinen työni vaatii paljon sitä, että pitää pystyä toimimaan eri ihmisten kanssa, Salmelainen kertoo.

Yhdysvalloissa vietetyt vuodet olivat Salmelaiselle merkittävä askel kohti jääkiekkoammattilaisuutta. Itseluottamusta uhkunut kiekkolupaus palasi kaudeksi 2004–2005 Suomeen ja siirtyi IFK:n A-junioreihin. Hän oli tehoilla 20+17=37 joukkueen paras pistemies sekä maalintekijä ja sijoittui A-nuorten SM-liigan pistepörssissä yhdeksänneksi.

Heti seuraavalla kaudella Salmelainen teki liigadebyyttinsä IFK:ssa.

Opiskelun ja pelaaja-agenttityön yhdistäminen toi haasteita

Salmelainen on suorittanut Master in sports management -tutkinnon hollantilaisessa Johan Cruyff Instituutissa. Koulutus koostui kaikesta mahdollisesta urheilubisneksestä aina organisaation rakentamiseen. Salmelainen valmistui vuonna 2016.

Opiskelun ohessa Salmelainen teki töitä pelaaja-agenttina Acme World Sports Finlandissa, jonka palveluksessa hän työskenteli vuodet 2014-17. Työn ja opiskelun yhdistäminen toi haasteita.

– Pelaaja-agentilla on hemmetin iso vastuu. Pelaajilla on vain yksi ura ja agentin työ on auttaa pelaajia tekemään isoja ratkaisuja, jotka toivottavasti ovat aina oikeita. Agentti on vastuussa siitä, että saa hankittua pelaajalle töitä, Salmelainen pohtii.

Salmelaisen vahvuuksia urheilujohtajana ovat suunnitelmallisuuden rakentaminen ja sen eteenpäin vieminen sekä eri pelaajatyyppien ymmärtäminen.

– Paineensietokyky, ajanhallinta ja elämänhallinta kehittyivät valtavasti siinä ajassa. Koulu toi ison avun kaikkeen strategiseen ajattelukykyyni sekä asioiden hallinnointiin. Siellä käytiin läpi ihan kaikki osa-alueet siitä, miten organisaatioita johdetaan. Se kasvatti minua ihmisenä todella paljon.

”IFK:n pelaajarungon täytyy rakentua meidän omista pelaajista”

Liigajoukkueessa on pelannut tällä kaudella kahdeksan alle 20-vuotiasta IFK:n omaa kasvattia. Esimerkiksi 17-vuotias Niklas Nordgren nousi otsikoihin IFK:n edustusjoukkueen debyytissään, kun hän teki CHL-ottelussa Comarch Cracoviaa vastaan hattutempun. 18-vuotias ykköskierroksen NHL-varaus Miro Heiskanen pelaa nyt toista kauttaan liigatasolla ja on ollut kenties koko sarjan paras puolustaja. Myös Teemu Engberg, Janne Hämäläinen, Juha Jääskä ja Elias Ulander on nähty tällä kaudella säännöllisesti pelaavassa kokoonpanossa. Lisäksi Tobias Winberg ja Lauri Kulmala ovat debytoineet Liigassa.

Salmelaisen mukaan omavarainen pelaajatuotanto on kaiken lähtökohta. Se ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Joukkueen vaihtuvuus ei voi olla liian isoa vuodesta toiseen, koska siten ei saa rakennettua jatkuvuutta.

– IFK:n pelaajarungon täytyy tulevaisuudessa rakentua meidän omista pelaajistamme, Salmelainen painottaa.

– Pelaajapolkumme on kunnossa. Se mitä meidän täytyy kehittää, on suunnitelmallisuus. Mitä nuori pelaaja voi IFK:ssa pelatessaan olla? Emme tee sopimusta vain sopimuksen tekemisen takia, vaan on ensisijaisen tärkeää nähdä jotain erityistä joukkueeseen valittavassa pelaajassa.

Nuoria pelaajia varten täytyy olla selkeä suunnitelma.

– Meidän on nähtävä milloin nuoresta pelaajasta voi tulla meille liigajoukkueen runkopelaaja: Pystyykö hän olemaan top4- pakki, top6-hyökkääjä tai kolmosketjun hyökkääjä? Lisäksi täytyy olla rohkea ja sitoutua puskemaan nuoria pelaajia eteenpäin heidän urallaan.

Omien junnujen sisäänajaminen liigajoukkueeseen vaatii päivittäistä kommunikointia juniorijoukkueiden valmentajien kanssa.

– Yhteyden täytyy olla aktiivinen varsinkin A- ja B-junioreihin. Se konkretisoituu ensi kaudella enemmän. Kartoitan pelaajia ja käyn katsomassa paljon otteluita. Tehtävänäni on tietää, missä omat jätkät menevät, ja jutella valmentajien kanssa. Sisäinen kommunikaatio ja keskusteluiden rakenne on erittäin tärkeää, Salmelainen kertoo.

Pelaajille työrauha – neuvottelut agenttien kanssa

Salmelaisen marraskuussa aloittama työ ei näy vielä konkreettisesti tällä kaudella. Tavallaan joukkueesta muodostuu täysin hänen näköisensä vasta ensi kauden jälkeen, kun hän pääsee rakentamaan joukkuetta ns. puhtaalta pöydältä.

Ensimmäiset jatkosopimukset Salmelaisen “aikakaudella” kirjoitettiin Atte Engrenille, Thomas Nykoppille sekä Micke Åstenille. Lisäksi Markus Kankaanperä saapui IFK:hon loppukauden lainasopimuksella Sportista.

Ensi kauden joukkueen rakentaminen on hyvällä mallilla. Salmelainen haluaa antaa pelaajille täyden työrauhan ja olla helposti lähestyttävissä myös pelaajien puolelta.

– Pyrin juttelemaan hallilla pelaajille, kun on sopiva paikka ja aistimaan minkälainen fiilis pelaajilla on. Neuvottelut sopimuksista käyn vain agenttien kanssa.

Salmelaisella on olemassa selkeä visio menestyvän joukkueen rakentamisesta ja hän tietää tarkkaan minkälaisia pelaajia hän haluaa IFK:hon ensi kaudella. Kaukalossa täytyy näkyä intohimo ja halu pelata. Tärkeintä on, että pelaajat haluavat itse tulla IFK:hon.

– Luisteluvoima on nykypäivän jääkiekossa äärimmäisen tärkeää. Meillä täytyy olla luisteluvoimaisia pelaajia, Salmelainen painottaa. Myös pukukopissa täytyy olla erilaisia pelaajia ja erilaisia luonteita. Emme voi valita joukkueeseen pelkästään 30 vahvaa luonnetta. IFK:n pitää olla seura, johon pelaajat haluavat tulla, Salmelainen kertoo.

– On aikamoinen palapeli löytää oikeat ihmiset sinne pukukoppiin. Haluamme olla Suomen isoin ja menestynein seura. Matka on kesken, mutta olemme tällä hetkellä oikealla tiellä.

Näytä kaikki uutiset