logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Liiga siirtyy ammattituomarijärjestelmään

Liiga ottaa käyttöön ammatituomarijärjestelmän kaudelle 2022-2023. Liigan palkkalistoilla on alkuvaiheessa seitsemän päätoimista erotuomaria.

Liigan erotuomaritoiminnan siirtyminen kohti päätoimisuutta on ollut puheenaihe ja kysymysmerkki jo vuosikausien ajan. Nyt se on todellisuutta.

– Olen todella tyytyväinen, että saimme tämän valmiiksi. Teimme valtavasti töitä koko kesän ajan, ja lopputulos on seitsemän päätoimista erotuomaria Liigassa. Kyseessä on vasta pitkän tähtäimen suunnitelman ensimmäinen vaihe, mutta pidän tätä erinomaisena starttina, sanoo Liigan toimitusjohtaja Kati Kivimäki.

Pitkän tähtäimen suunnitelmalla Kivimäki viittaa siihen, että kaudelle 2023–24 on pyrkimys palkata jälleen uusia päätoimisia tuomareita, ja jatkaa sen jälkeen hallitusti valitulla kehityslinjalla, kunnes Liigassa on täysin ammattilaistunut tuomarijärjestelmä.

– Haluan korostaa, että tästä ensimmäisestä vaiheesta jäi ulos erinomaisia kandidaatteja. Me Liigassa arvostamme valtavasti kaikkia tuomareitamme, olivat he millaisen sopimusrakenteen alaisia tahansa. Ilman tuomareita ei ole peliä. He ovat Liigan kokonaisuuden kannalta aivan keskeinen ryhmittymä – ja sama tietysti pätee kaikkiin sarjatasoihin, Kivimäki painottaa.

Myös Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn on tyytyväinen. Taustatyö ammattituomariuden mahdollistamiseksi on ollut käynnissä jo jonkin aikaa, mutta yhteistyö Kivimäen kanssa vei projektin viimein maaliin saakka.

– Tämä antaa hyvät lähtökohdat ryhtyä vielä voimakkaammin kehittämään tuomarityötä. Meille syntyy mahdollisuuksia, joita aiemmin ei ollut käytettävissä, Rönn sanoo ja viittaa esimerkiksi ammattituomarien ajankäytön selkeytymiseen.

– Haluamme aina yrittää palvella peliä ja pelaajia parhaalla mahdollisella tavalla, Rönn korostaa.

Uudenlainen, houkutteleva urapolku

Yksi päätoimisuuden keskeisistä pyrkimyksistä on luonnollisesti nostaa kaikkien Liigan otteluiden tuomaritoiminnan tasoa, mutta asiaan linkittyy oleellisesti myös laajempi näkökulma:

Erotuomarin työ on nyt ihan oikea ammatti ja uramahdollisuus Suomessa.

Ammattituomarijärjestelmällä on mahdollisuudet houkutella esimerkiksi vanhoja pelaajia tuomaritoiminnan pariin aivan uudella tavalla. Tai ketä tahansa henkilöä, jolla palaa pelin liekki sisällään.

– Polku on nyt ratkaisevasti selkeämpi ja kiinnostavampi. Se on meille todella tärkeä asia. Tämän muutoksen jälkeen on helpompi rohkaista kaikkia lupaavia tuomarinalkuja jatkamaan valitsemallaan tiellä. Tuomaritoiminnan parissa voi olla ihan oikea ura odottamassa, Rönn sanoo.

– Itsekin aikoinaan emmin tuomarikurssille menoa, mutta kun viimein uskaltauduin kokeilemaan, se oli menoa, Rönn naurahtaa.

”Unelmien täyttymys”

Pitkään Liigassa viheltänyt päätuomari Anssi Salonen ottaa uuden järjestelmän ilolla vastaan. Hän näki systeemin toimivuuden Sveitsin liigassa työskennellessään siellä kolmen kauden ajan.

– On unelmien täyttymys, että Suomessa siirrytään ammattituomareihin. Huikea juttu Suomi-kiekolle, Salonen sanoo.

Päätuomari Antti Boman on Salosen kanssa samoilla linjoilla.

– Ammattituomarijärjestelmään siirtyminen on erittäin merkittävä parannus. Toivottavasti sen avulla saisimme myös lisää tuomareita mukaan lajin pariin, Boman sanoo.

Liigan ammattituomarit kaudelle 2022–23

Antti Boman
Riku Brander
Mikko Kaukokari
Joonas Kova
Aleksi Rantala
Anssi Salonen
Kristian Vikman

Näytä kaikki uutiset