PINNALLA – Puolustajien pistepörssiä johtava Ilari Melart: ”Nyt on hyvä olla himassa”

Ilari Melart saapui yhdeksän ulkomailla vietetyn kauden jälkeen pitkällä kolmen vuoden sopimuksella takaisin HIFK:hon. Melart kuuluu Euroopassa pelaavien puolustajien eliittiin, joten kannattajien odotukset olivat jo ennen kauden alkua korkealla. ”Lädä” on vastannut huutoon mykistävillä otteillaan ja johtaa kahdeksan ottelun jälkeen Liigan puolustajien pistepörssiä ja kantaa tällä hetkellä HIFK:n kultaista kypärää tehoilla 4+4. Tehojen lisäksi Melart on ollut HIFK:n puolustuksen kulmakivi, ja hänestä huokuu kotiinpaluun tuoma peli-ilo.

Lauantaina HIFK pelasi  vahvan kotiottelun TPS:ää vastaan ja kolme sarjapistettä jäi Nordikselle lukemin 2-1. Ilari Melart ihastutti kotiyleisöä kokonaisvaltaisella pelaamisellaan, kuten hän on tehnyt koko alkukauden illasta toiseen.

Sen lisäksi, että ”Lädä” piti TPS-hyökkääjät kurissa HIFK:n puolustusalueella, nousi hän myös esille ratkaisuhetkillä ja teki näyttävän esityön Sebastian Dykin voittomaaliin päätöserässä.

– Lauantain kotipelit Nordiksella ovat kyllä hienoja tapahtumia kaiken kaikkiaan, kun nytkin oli paljon katsojia ja laadukas peli. Pystyimme vielä voittamaan niin mikäs siinä ollessa, Melart kuvailee fiiliksiään TPS-ottelun jälkeen.

Sama fiilis huokui myös muista HIFK:n pelaajista ja joukkue pelasikin ehjän kotiottelun vahvan alkukauden pelanneen TPS:n kovasta paineistuksesta huolimatta. 33-vuotias Melart kehuukin HIFK:n joukkuehenkeä.

– Aidosti ihan huippuluokkaa. Monessa joukkueessa olen ollut urani aikana mukana ja aina niissä on eroja. Nyt tuntuu, että meillä on todella sitoutunut porukka ja tunnollisia pelaajia koppi täynnä. Lisäksi hyviä äijiä kaikki, joten kovaa tehdään töitä, mutta myös hymy huulilla.

Melart johtaa Liigan puolustajien pistepörssiä ja viime viikon kolmessa ottelussa tehoja kertyi 2+3. Kokenut ja maailmaa kiertänyt puolustaja kertoo, että paluu Stadiin ja HIFK:n paitaan tuovat virtaa jokapäiväiseen tekemiseen.

– Niin hienoa on ollut tulla takaisin himaan, että jokaiseen otteluun olen syttynyt helposti. HIFK merkitsee itselleni paljon ja suht tyytyväinen olen ollut omiin otteisiini.

Paluu kotiinpaluusta kypsyi viime kaudella Sakassa Adler Mannheimin riveissä. Kausi oli Melartille rikkonainen. Runkosarjassa otteluita kertyi 23, joissa hän takoi tehot 2+13.

– Ei sielläkään pelillisesti ollut mitään ongelmia. Elämässä on kuitenkin muutakin kuin jääkiekko. Minun ja perheeni on niin hyvä olla kotona Suomessa, että se teki paluun helpoksi. Itselleni tuli sellainen fiilis, että yhdeksän vuotta ulkomailla riitti ja on hyvä aika asettautua Helsinkiin. Keskustelimme Tobias Salmelaisen kanssa ja niiden neuvottelujen jälkeen päädyttiin tähän kolmen vuoden sopimukseen. Pidempi sitoutuminen oli molempien toiveissa. Tällä hetkellä tuntuu, ettei ole enää tarvetta lähteä ulkomaille ja haluan täysillä panostaa pelaamiseen HIFK:ssa. Sopimusta tänne tehdessä ei ollut mitään syitä itselläni lähteä Ruotsiin tai muihinkaan sarjoihin, vaan nyt on hyvä olla himassa, Melart kertoo sopimuksen taustoista.

Iso vastuu ja kovat sarjat kehittäneet

Melart kuului HIFK-kannattajien suosikkeihin jo ennen lähtöään ulkomaille. Monella on varmasti tuoreessa muistissa, kuinka 2011 vuoden mestaruusjoukkueeseenkin kuulunut puolustaja nousi Kolleista HIFK:n liigajoukkueen mukaan ja otti huimia kehitysaskeleita pelaajana muutamassa vuodessa. Kehitys oli sen verran vauhdikasta, että Melart raivasi tiensä vuoden 2013 Leijonien MM-joukkueeseen, minkä jälkeen hän solmi vuoden NHL-sopimuksen Columbus Blue Jacketsin kanssa.

– Nuorena HIFK:ssa oli kova kilpailu pelipaikoista, eikä roolia saanut ilmaiseksi. Töitä tehtiin silloinkin paljon ja onneksi kehitystäkin tuli. Ne olivat samalla hauskoja aikoja, kun sai nuorena olla mukana ja hyviä ystäviä on paljon niistä ajoista. Hienoja aikoja olivat ja hyviä muistoja on niistäkin IFK-vuosista, Melart sanoo.

Lopulta kierros ulkomailla kesti yhdeksän kautta. Niihin vuosiin on mahtunut Pohjois-Amerikan reissun lisäksi vajaa kaksi kautta KHL:ssä sekä kuusi kautta Ruotsissa, jossa Melart juhli Växjön riveissä SHL:n mestaruutta keväällä 2021 ennen siirtymistä Saksaan. Myös Växjössä tunnetaan Melartin kiekolliset taidot, sillä hän teki kahteen otteeseen SHL:ssä puolustajalle kunnioitettavat 12 maalia runkosarjassa.

– Paljonhan ne vuodet ovat antaneet. Hyvissä sarjoissa olen päässyt pelaamaan ja varmasti kehittynyt paljon pelaajana sitä kautta, kun ulkomaalaisvahvistukselta odotetaan tulosta isossa roolissa. Sellaisten odotusten kanssa olen tottunut pelaamaan. Jokaiseen otteluun pitää tuoda oma paras tasonsa, ja se on varmasti isoin asia, jonka olen niiltä vuosilta oppinut, Melart summaa.

”On ollut hienoa palata tänne”

Nuo opit näkyvät tällä hetkellä Melartin pelaamisessa, kun illasta toiseen hän suorittaa kaukalossa korkealla tasolla. Miten 190-senttinen ja lähes satakiloinen puolustaja kehittyi näin monipuoliseksi pelaajaksi?

– Ihan pikku juniorina olin aika pitkäänkin hyökkääjänä, mutta teini-iässä vaihdoin isona pelaajana puolustajaksi. Silloin kun nousin Liigaan mukaan, taidot eivät vain vielä olleet sillä tasolla, että olisin pystynyt tehoja tekemään, vaan se on pitänyt sitten kaivaa esille kehittämällä itseään kokonaisvaltaisesti. Siihen on tarvittu fyysistä ja henkistä kasvua sekä taitopuolen kehittämistä. Mutta tosiaan olen juniorina ollut vahvasti hyökkäävä pelaaja. Varmasti niistä ajoista asti olen kehittynyt sellaiseksi pelaajaksi, mitä tänä päivänä olen.

Melartin omien sanojen mukaan myös halu treenata ja kehittyä on aina ollut kova.

– Nuorempana se ehkä näkyi välillä siten, että teki paljon kaikkea. Vanhempana on oppinut kuuntelemaan kroppaa ja tajuamaan sen, mitkä asiat aidosti kehittävät minua jääkiekkoilijana. Laatu menee määrän edelle, mutta aina ollut halu kehittyä. Se ei katoa mihinkään.

Liigassa pitkän tauon jälkeen pelaaminen on ollut Melartin mukaan sitä, mitä hän pitkälti odottikin.

– Kovaa täällä kamppaillaan. Itse tykkään siitä, että ne muutaman vuoden takaiset träppikiekon vuodet ovat takana. Tarkoitan niitä vuosia, kun Liigassa nähtiin enemmän keskialueella kyttäämistä. Tällä hetkellä vauhtia on enemmän ja hyvälaatuista kiekkoa pelataan.

HIFK:lla on edessään kahden ottelun viikko. Keskiviikkona joukkue kohtaa KalPan Kuopiossa.

– Sinne lähdetään pitkän dösämatkan takia jo tiistaina, mikä on hyväkin asia. Varmasti katsotaan KalPaa videoltakin, mutta ensisijaisesti keskitytään omaan tekemiseen. Tiedämme, että sieltä tulee kova haaste meille. Kuopio ei koskaan ole ollut helppo paikka vierasjoukkueelle ja se asia tuskin on yhdeksän vuoden aikana muuttunut. Meidän tehtävämme on tarttua haasteeseen ja ottaa härkää sarvista, Melart linjaa.

Perjantaina pelataan puolestaan viikon ainoa kotiottelu, joka varmasti sytyttää Nordiksen, kun Oulun Kärpät saapuu Stadiin.

– Kotimatseissa on ollut hyvä tunnelma heti alkukaudesta ja loistava juttu, että on käynyt noin hyvin yleisöä. On ollut hienoa palata tänne, Melart kiittää.

 

Pinnalla-juttusarjassa käsitellään joka maanantai ajankohtaisia henkilöitä ja aihealueita.

Teksti: Henri Havusela

 

Näytä kaikki uutiset