logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

PINNALLA – Aleksanteri Kaskimäki: ”Joukkue on valmis taistelemaan jokaisesta pisteestä”

Pinnalla-sarja saa runkosarjan viimeisellä viikolla vieraakseen 19-vuotiaan hyökkääjälupauksen Aleksanteri Kaskimäen.

Joensuusta lähtöisin oleva ja St. Louis Bluesin viime kesänä NHL:ään varaama Aleksanteri Kaskimäki pelaa ensimmäistä kokonaista kauttaan miesten pelejä ja on vakiinnuttanut paikkansa HIFK:n hyökkäyksessä. Joukkueella on edessään tällä viikolla kolme todella tärkeää runkosarjan viimeistä ottelua, minkä jälkeen Kaskimäellä on edessään ensimmäiset pudotuspelit liigajäillä. Tässä haastattelussa taitava hyökkääjä kertoo, millainen hänen matkansa on ollut Joensuusta liigajäille ja tavoittelemaan unelmaa NHL:ssä.

HIFK:lla on takanaan loistava viikko, kun joukkue nappasi kolmesta ottelustaan kaikki yhdeksän sarjapistettä. Viikko päättyi Oulussa tiukkaan taisteluun HIFK:n napattua Kärppien loppukiristä huolimatta 4–3-vierasvoiton ja nappasi täydet kuusi pistettä oululaisia vastaan pelatuista back-to-back-otteluista.

Taistelu sarjapisteistä jatkuu kuitenkin nopeasti tällä viikolla, ja HIFK:lla on edessään kolme isoa ottelua, joissa sillä on mahdollisuus napata paikka runkosarjassa kuuden parhaan joukossa. Keskiviikkona HIFK kohtaa Lappeenrannassa SaiPan, perjantaina ohjelmassa on runkosarjan viimeinen kotiottelu TPS:ää vastaan ja lauantaina runkosarja päättyy HIFK:n osalta Jyväskylässä JYPiä vastaan.

Viime kaudella ensimmäiset liigaottelunsa HIFK:n paidassa pelannut, mutta tällä kaudella paikkaansa entisestään joukkueessa vakiinnuttanut 19-vuotias Aleksanteri Kaskimäki oli tyytyväinen viime viikon tulokseen, mutta maanantaina joukkue veti jo työhaalarit takaisin päälle.

– Harjoitukset ovat tämän päivän osalta takana ja hyvä fiilis jäi viime viikosta. Tärkeä voitto HPK:sta keskiviikkona ja lisäksi Kärpät kahdesti nurin viikonloppuna hyvällä pelillä. Kopissa oli hyvä tunnelma lauantaina pelin jälkeen, mutta nopeasti pakattiin kamat ja lähdettiin himaan. Mielestäni pelasimme Kärppiä vastaan nälkäistä kiekkoa, mutta myös fiksusti ja aktiivisesti. Sitä kautta ansaitsimme pisteet niistä peleistä. Meillä on iso tavoite päästä kuuden sakkiin mukaan ja varmasti jokaisella on fokus tapissa tällä viikolla, kun jokainen piste on niin tärkeä, Kaskimäki sanoo.

38 ottelua HIFK:n paidassa tällä kaudella pelannut hyökkääjälupaus lähtee tämän viikon jälkeen pelaamaan ensimmäisiä pudotuspelejään Liigassa.

– Hyvältä sekin tuntuu. Tämän viikon jälkeen panokset kovenevat entisestään. Pudotuspelit ovat koko kauden suola. Olen saanut itse paljon oppia kauden aikana, mutta mielestäni ei ole ollut mikään paras kausi itselleni. Oppi on kuitenkin tässä vaiheessa uraa ollut tärkeää ja olen pyrkinyt antamaan parhaani mukaan näyttöjä joka pelissä. Hyvä homma on se, että meille nuorillekin on annettu kauden aikana roolia. Sitä kautta oma kokonaisvaltainen pelaaminen on kehittynyt. On tullut kypsyyttä pelaamiseen ja monissa pienissä voittavissa asioissa olen pyrkinyt kehittymään. Vielä on paljon varaa kehittyä, mutta fyysisyys ja puolustuspelaaminen ovat menneet eteenpäin, kauden aikana tehot 3+3 kerännyt Kaskimäki sanoo.

Ja oikeassa nuori hyökkääjä varmasti on. Kaskimäki on lunastanut paikkansa HIFK:n alemmissa ketjuissa, joihin hän on tuonut kiekollista osaamista joukkueen etu edellä. Kypsästä pelaamisesta kertoo paljon, että Kaskimäki on kerännyt tasaviisikoin vain kaksi miinusmerkintää tilastoihinsa tämän vuoden puolella pelaamassaan 17 ottelussa. Myös kiekollinen pelaaminen miesten peleissä on alkanut tulla paremmin esille, josta osoituksena viime viikon upea soolomaali HPK:ta vastaan.

– Pääsi siinä haastamaan ja koittamaan kikkaa, joka onnistui. Siitä vielä kiekko reppuun, niin tuntuihan se hyvältä, Kaskimäki tuumaa.

Ja varmasti kikkoja nähdään jatkossakin. Kaskimäki on tullut liigajäille sisälle tällä kaudella pienemmän roolin kautta, mutta potentiaalia hänessä on NHL-jäille saakka.

– Ensimmäinen liigakausi ei ole tuntunut liian raskaalta, kun en ole pelannut niin isoja minuutteja. On jäänyt voimavaroja myös harjoittelemiseen. Henkinen puoli on kuitenkin erilainen kuin junioreissa. Jokaisessa treenissä ja jokaisessa pelissä on tietty vaatimustaso, eikä oma taso saa heitellä liikaa.

 

Nopea nousu Joensuusta liigajäille

Kaskimäki on viettänyt elämänsä neljä ensimmäistä vuotta Espoossa, minkä jälkeen tie vei Joensuuhun, jossa hän on myös kiekko-oppinsa saanut ja edustanut Jokipoikia kaikki vuodet ennen siirtymistään HIFK:hon. Kipinä jääkiekkoa kohtaan syntyi, kun hän seurasi serkkunsa pelejä Joensuussa.

– Niissä jalanjäljissä päätin lähteä kiekkokouluun. Jokipojista on tietysti hyviä muistoja, kun pitkään pelasin samojen kavereiden kanssa ja niiltä ajoilta on tullut paljon hyviä ystäviä, joiden kanssa on saanut paljon pelata. Vaikka pienempi seura oltiin, pärjättiinkin ihan hyvin.

Ja Kaskimäki itse todellakin pärjäsi. Hänen ollessa iän puolesta vielä C-juniori-ikäinen, hän takoi Jokipoikien B-junioreissa kaudella 2019–20 pelaamassaan 25 ottelussa huimat 65 tehopistettä B-nuorten Mestiksessä ja sen karsintasarjassa.

– Oli kyllä hauskaa silloin. Meillä oli hyvä joukkue ja sain pelata paljon. Nautin pelaamisesta ja pääsin kehittymään vanhempien kanssa pelatessa. Ehkä silloin en niin paljoa pistemääriä miettinyt, mutta tulihan niitä hyvä määrä, Kaskimäki sanoo.

Kyseisillä näytöillä kiinnostus nuorukaista kohtaan heräsi ja Kaskimäki siirtyi HIFK:hon seuraavaksi kaudeksi.

– Pääsin samoihin aikoihin mukaan nuorten maajoukkuekuvioihin ja samalla mietittiin, mikä olisi itselleni paras seuraava siirto. Pääkaupunkiseutu tuntui hyvältä, kun faijakin asuu täällä, eikä tarvinnut yksin muuttaa. HIFK:n kanssa neuvotellessa kaikki tuntui hyvältä. Päätimme, että tänne lähdetään.

Kaskimäki kertoo, että hyppy HIFK:hon oli iso. Lukion alkaminen ja treenimäärien kasvaminen pitivät nuorukaisen kiireisenä. Hyökkääjä pelasi heti ensimmäisellä kaudella pääosin Kolleissa, mutta koronavirus keskeytti kauden.

– Olin iän puolesta nuorempi B-juniori, mutta pelasin Kolleissa. Ne pelit kyllä kehittivät paljon. Samalla meillä oli aamutreenejä ja fysiikkatreenaamista. Kehityin paljon kaikilla osa-alueilla, mutta harmittavasti korona pilasi kauden pelien osalta. Arkeen ja jääkiekkoon tuli kuitenkin iso muutos silloin itselleni ja se oli kaiken kaikkiaan opin vuosi.

Opit veivät nuorta kiekkoilijaa eteenpäin ja viime kausi oli Kaskimäelle onnistunut. 40 tehopistettä Kolleissa, alle 18-vuotiaiden MM-kilpailut varakapteenin roolissa, ensimmäiset neljä ottelua HIFK:n liigajoukkueessa ja heti ensimmäisessä liigapelissä ensimmäinen liigamaali.

– Edellisen kauden keskeytymisen kolikon kääntöpuoli oli se, että sai treenata laadukkaasti erityisesti fysiikkaa ja henkilökohtaista taitoa. Ei ollut tietoa, miten seuraava kausi lähtisi liikkeelle, mutta hyvin se sitten lähtikin. Itseluottamus kasvoi pelien mennessä Kolleissa hyvin. Pääsin ensin liigajoukkueen mukaan treenaamaan, mutta sitten Raumalla olikin ensimmäinen liigamatsi. Siinä pelissä puolustaja toimitti kiekon maalille ja käden kautta taisi kiekko mennä maaliin. Muistaakseni ensimmäinen liigamatsi meni vähän ihmetellessä, niin ei paljoa edes kerennyt jännittää, Kaskimäki kertoo.

Vahvan kauden merkittävä tapahtuma oli alle 18-vuotiaiden MM-kisat, joissa Suomen joukkueessa pelasivat Kaskimäen lisäksi HIFK:sta myös Otto Salin, Tuomas Uronen, Kasper Lundell, Eemil Vinni sekä vielä viime kaudella Jokereita edustanut Kasper Halttunen. Kisat päättyivät Suomen joukkueen osalta voitettuun pronssiotteluun.

– Hienot kekkerit ne kisat olivat ja samalla niihin päättyi meidän 2004 ikäluokan kaksivuotinen matka nuorisomaajoukkueessa. Iso kunnia oli olla niissä kisoissa Suomen varakapteenina ja pronssi sieltä oli kruunu omalle hyvälle viime kaudelle.

NHL-varaus St. Louis Bluesiin

Kaskimäen onnistunut kausi käänsi katseita NHL:ää myöten ja viime kesän varaustilaisuudessa St. Louis Blues varasi hänet kolmannella kierroksella.

– Olin paikan päällä Montrealissa ja sai vähän nähdä, miten siellä show järjestetään. Tilaisuuden toisena päivänä oma nimi huudettiin ja olihan se upea fiilis. Varaus ei mitään takaa, mutta on se osoitus siitä, että jotain on varmasti tehty oikein. Bluesin scouttina toimiva Eero Somervuori oli edellisen kauden aikana ollut muutaman kerran yhteydessä, mutta seuran varaus tuli silti itselleni ja agentilleni aika puskista, mutta hyvä näin. Tällä kaudella yhteydenpito St. Louisin suuntaan on ollut aktiivista, mutta samalla he ovat antaneet minulle työrauhan HIFK:ssa.

Tie NHL-unelmaan on vielä pitkä, mutta työrauhan Kaskimäelle antaa viime kesänä HIFK:n kanssa tehty kolmen vuoden sopimus, joka päättyy keväällä 2025.

– Halusin jatkaa HIFK:ssa, koska olen viihtynyt täällä hyvin. Sain isoja kehitysaskeleita täällä jo junioreissa ja seuraava askel on saada omat vahvuudet enemmän esille liigajoukkueessa ja sitä kautta omaa tasoa ylöspäin. Olen nuori pelaaja, eikä minulla ole kiire mihinkään, niin senkin takia tuo kolmen vuoden sopimus tuntui hyvältä, Kaskimäki perustelee.

HIFK:ssa on tällä kaudella useita nuoria pelaajia. Kaskimäen mukaan nuoriso-osasto sulautuu kopissa hyvin kokeneempien pelaajien sekaan.

– Hyvin meitä kopissa kohdellaan ja hyvin on otettu nuoret vastaan. Kaikki ollaan tekemässä samaa juttua ja kun fiilis on hyvä joukkueessa, on kaikkien helpompi tehdä hommia. Spengler Cupiin Davosiin en valitettavasti päässyt, kun olin alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, mutta se oli kuulemma joukkuehengen kannalta tärkeä reissu. Samoin kauden alussa jengi hitsautui hyvin yhteen, kun olimme Ruotsissa pelaamassa kauteen valmistavia pelejä ennen runkosarjan alkua. Reissut ovat olleet joukkuehengen kannalta iso juttu.

”Ainoa asia, joka tällä viikolla merkitsee”

Joukkueen menestys keväällä on tietysti Kaskimäelläkin isona tavoitteena tässä vaiheessa kautta. Henkilökohtaisena tavoitteena on puolestaan olla päivä päivältä tärkeämpi osa HIFK:ta.

– Yritän hakea seuraavaksi todellista läpimurtoa liigajäillä. Nyt on pelit menneet ihan hyvin lähiaikoina ja olen saanut omia vahvuuksiani kiekon kanssa enemmän esille. Tulosta voisi enemmän tehdä, mutta niitäkin on alkanut tulla, mikä tuntuu hyvältä.

Junioreissa keskushyökkääjän roolissa viihtynyt hyökkääjä on pelannut valtaosan liigaotteluistaan laitahyökkääjänä, mutta pääsi helmikuussa pelaamaan myös muutaman ottelun sentterin tontilla.

– Ei jäänyt itselleni sellaista oloa, että olisi sentterinä pelaaminen Liigassakaan jäänyt mistään kiinni. Oli mukava huomata, että pystyi siinäkin roolissa miesten tasolla pelaamaan molempiin suuntiin kenttää ihan hyvää peliä.

Pian ovat alkamassa myös Kaskimäen osalta ensimmäiset pudotuspelit Liigassa.

– Tietää, että hyvä fiilis tulee olemaan niissä peleissä ja ovathan pudotuspelit ihan oma juttunsa. Peli muuttuu monella tapaa, kun pelataan useampi peli samaa vastustajaa vastaan. Varmasti tulee fyysisyyttä lisää matseihin ja torikokouksia, minkä lisäksi katsomo elää niissä peleissä eri tavalla mukana. Odottavaiset fiilikset ovat sitä kohti. Uskon, että meidän joukkue on hyvin valmistautunut kauden tärkeimpiin peleihin ja meillä on paljon kokeneita jätkiä joukkueessa.

Sitä ennen HIFK:lla on kuitenkin iso viikko käynnissä ja yhdeksän elintärkeää sarjapistettä on vielä otettavissa kolmesta viimeisestä runkosarjaottelusta.

– Kolme pinnaa on jokaisessa pelissä jaossa ja se on ainoa asia, joka tällä viikolla merkitsee. Yksi piste on eroa kuudenteen sijaan, niin siinä on aika hyvä motivaattori tämän viikon peleihin ja koko joukkue on varmasti valmis taistelemaan jokaisesta yhdeksästä pisteestä, Kaskimäki summaa.

 

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset