logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

PINNALLA – Leevi Teissala: ”Oveluus on aina ollut vahvuuteni”

Tällä viikolla Pinnalla-sarjan vieraana on loistovireen kaukalossa löytänyt hyökkääjä Leevi Teissala.

22-vuotiaan Leevi Teissalan pelaamisessa on sitä jotain, mitä ei jokaisen pelaajan työkalupakaista löydy. Kiekko pysyy nuoren hyökkääjän lavassa kuin liimattu ja tottelee Teissalaa, jonka tunnistaa jäältä, kun hän kuskaa kiekkoa näyttävästi ja pitää vastustajat varpaisillaan. Tällä kaudella läpimurtonsa liigajäille tehnyt Teissala on saanut viime aikoina tehokuutta esille ja itseluottamuksen nousuun. Pinnalla-sarjan haastattelussa Naantalista lähtöisin oleva ja TPS:n junioreissa kasvanut hyökkääjä kertoo, mistä poikkeukselliset taidot kiekon kanssa ovat tulleet, ja miten temperamenttisesta juniorikiekkoilijasta kasvoi ison läpimurron kynnyksellä oleva ammattilaiskiekkoilija.

HIFK:lla on vaikea viikko takana. Joukkue voitti viime tiistaina Nordiksella Vaasan Sportin, mutta hävisi isonumeroisesti Tapparalle Tampereella, minkä lisäksi perjantaina Kouvolasta oli tuomisina vain yksi sarjapiste. Tällä viikolla HIFK taistelee tärkeistä sarjapisteistä ensin HPK:ta vastaan keskiviikkona. Lisäksi viikonloppuna on jännittävät back-to-back-ottelut tiedossa, kun HIFK pelaa himassa ja Oulussa Kärppiä vastaan.

Tämän vuoden puolella hyvään vireen löytänyt hyökkääjä Leevi Teissala ei uuden viikon alussa katsele taaksepäin.

– Hyvissä meiningeissä on viikko joukkueella alkanut ja huomenna ollaan valmiina pelaamaan. Kyllähän me joukkueen kanssa ne viime viikon kaksi tappiota kävimme läpi ja puhuimme, missä pitää parantaa. Mielestäni kuitenkin tappiot pitää mahdollisimman nopeasti unohtaa, eikä jäädä niitä liikaa miettimään, Teissala sanoo.

Toista kauttaan HIFK:ssa pelaava nuori hyökkääjä on omilla näytöillään ansainnut paikkansa HIFK-hyökkäyksessä ja kasvattanut rooliaan koko kauden ajan. Läpi kauden Teissala on näyttänyt vahvuuksiaan kaukalossa, mutta viime aikoina myös tehoja on tullut. Edelliseen viiteen otteluun Teissala on tehnyt tehot 3+4 ja kasvanut itseluottamus näkyy katsomoon saakka.

– Mun mielestä nyt on hemmetin hieno pelata, kun panokset kovenevat ja ottelut vähenevät. Itselläkin on peli lähtenyt kulkemaan, niin parempi fiilis on pelata kuin ehkä alkukaudesta. Oma pelaaminen on viime aikoina tullut luonnostaan, eikä ole tarvinnut liikoja miettiä. Tuntuu, että pystyn mennä hallille, laittaa kamat päälle ja mennä jäälle tekemään samoja tuottavia juttuja kuin aiemmin junnupeleissä. Ne asiat, kun ovat tulleet esille, on alkanut tulemaan myös pisteitä, Teissala kertoo.

Muutos on ollut selkeä ja nuori hyökkääjä on ottanut silminnähden kehitysaskeleita eteenpäin.

– Jos vertaa edellisiin kausiin, pystyn voittamaan kaksinkamppailuita, enkä ole niissä aina katollani. Lisäksi olen saanut enemmän luottoa ja sitä kautta isompia peliminuutteja. Kun tietää, että valmennus pystyy luottamaan, uskaltaa silloin myös pelata rohkeammin, Teissala summaa.

Ei Turust vaan Naantalist

Junioreissa tuhoisaa jälkeä tehnyt Teissala edusti ennen HIFK:hon siirtymistä Turun TPS:ää kymmenvuotiaasta aina A-junioreihin asti.

– Sitä ennen pelasin kotikaupungissani Naantalissa VG-62:ssa, josta ensimmäiset muistot ovat luistelukoulusta. Jääkiekko oli saman tien oma juttu, eikä sitä juniorina sitten muuta tehtykään kuin hengittänyt jääkiekkoa. Nykyään elämään mahtuu paljon muutakin, mutta silloin se oli vain kiekkoa.

Siirtyminen TPS:n junioreihin tapahtui luontevasti, kun moni Teissalan joukkuekaveri siirtyi Turkuun pelaamaan.

– Hienoja muistoja on TPS:n juniorivuosista. Pienenä oli hauskaa, kun pääsin pelaamaan muutaman vuoden vanhempien kanssa ja siinä oppi kaikenlaista. Hyvät porukat meillä oli kasassa kaikissa ikäluokissa ja paljon sitä on itsekin ehtinyt sähläämään noiden vuosien aikana, Teissala nauraa.

Haave kiekkoammattilaisuudesta alkoi muuttua konkreettisemmaksi C-juniori-ikäisenä, kun taiturimainen Teissala teki yhdellä kaudella 33 ottelussa peräti 81 tehopistettä. Samassa joukkueessa tuolloin pelasivat muuan Kaapo Kakko sekä muun muassa Juuso Pärssinen, Mikael Pyyhtiä ja Eemil Viro ja Eetu Liukas.

– Se oli ihan mielenkiintoinen kausi. Meillä on sellainen joukkue, josta todella moni pelaa ammatikseen ja useampi NHL:ssä. Joukkue oli kova ja valmennus oli hyvä. Silloin alkoi jollain tasolla uskomaan, että tästä lätkästä voi jotain tullakin, kun samana vuonna pelasin muutaman ottelun juniorimaajoukkueessakin, Teissala sanoo.

”En oikeastaan muuta tehnyt kuin vetelin ja kikkailin takapihalla”

Hyökkääjä kertoo olleensa nuorena myös temperamenttinen, mikä näkyi ja kuului kaukalossa.

– Joo, todellakin olin silloin. Se varmaan johtui puhtaasti siitä, kun oli kova halu voittaa ja tehdä maaleja. En tiedä otinko nuorena paljon paineita, vai mikä se juttu oli, mutta en välttämättä aina ollut valmentajille se helpoin pelaaja. Tuli välillä kiukuteltuakin ja sen sellaista. Muistan sellaisenkin tapauksen, kun sovimme valmentajan kanssa, että pidän kokonaan viikon tauon jääkiekosta. Se oli vähän semmoista silloin, ylä- ja alamäkiä. Nykyään on ihan eri juttu. Ei minun tarvitse enää sillä tavalla tunteita näyttää.

Silmiinpistävintä Teissalan pelaamisessa on kiekon hallinta ja miten peliväline pysyy ahtaissa tiloissa ja kovassa vauhdissa hyökkääjän mukana, mikä aiheuttaa jatkuvasti päänvaivaa vastustajille. Tähän kykyyn on rakennettu pohja jo ennen Turkuun siirtymistä Naantalissa.

– Alun perin lähtenyt siitä, etten pienenä oikeastaan muuta tehnytkään kuin takapihalla vetelin ja kikkailin joko lätkä- tai sählymailalla. Naapurissa asui silloin nykyisin Sportissa pelaava Aatu Aarnio. Sen kanssa paljon pelattiin pihapelejä ja ulkojää oli ihan kodin vieressä. Mielestäni paljon vietin aikaa ulkojäillä ja välillä siellä meni koko päivä. Naantalissa järjestettiin myös paljon vapaajäitä. Aina kun jäitä oli, niin kyllä minä siellä olin.

Omaksi vahvuudeksi kaukalossa Teissala sanoo kiekonkäsittelyn lisäksi asian, jonka HIFK:n otteluita seuranneet voivat varmasti allekirjoittaa.

– Oveluus on aina ollut vahvuuteni. Välillä tulee ratkaisuita, joita moni ei välttämättä odota. Joskus ne ovat typerän näköisiä, jos lähtee hakemaan jotain vähän erikoisempaa. Tykkään kokeilla erilaisia asioita, Teissala naurahtaa.

Kovien näyttöjen jälkeen HIFK:hon

Teissalan tehokas junioriaika TPS:ssä huipentui kaudella 2019-20 A-junioreissa nappikauteen. Hän teki nuorten SM-liigassa 22 otteluun 44 tehopistettä ja viimeistään tässä vaiheessa Turun ulkopuolellakin nuorukainen alkoi keräämään suomalaisen kiekkoyleisön katseita. Samalla kaudella Teissala pelasi ensimmäisen liigaottelunsa TPS:n paidassa.

– Olin päässyt siinä edellisenä kesänä treenaamaan TPS:n liigan mukana ja kova treenaaminen oli varmasti iso syy sille, että peli sillä kaudella kulki hyvin. Lisäksi siinä oli tutut ketjukaverit, saimme flown päälle ja pelaaminen kulki.

HIFK:ssa taitava hyökkääjä huomattiin ja kauden päätteeksi julkaistiin Teissalan kaksivuotinen sopimus Stadiin.

– Se sopimus lyötiin lukkoon varhaisessa vaiheessa edellisenä jouluna. Paljon olin kuullut tarinoita, ettei välttämättä ole helpoin paikka tulla HIFK:n koppiin, mutta kyllä pystyin heti olla oma itseni ja joukkue otti rennosti vastaan. Vähän tietenkin on kuittia tullut, kun turkulainen olen, mutta ei kai siinä mitään. Hyvin olen viihtynyt täällä, Teissala sanoo.

Ensimmäisellä kaudellaan HIFK:ssa Teissala pääsi Liigassa pelaamaan 11 ottelua, minkä lisäksi hän kiekkoili lainalla Mestiksessä TuTossa miesten peleihin totutellen. Mestiksen pudotuspeleissä Teissala teki 10 ottelussa 11 tehopistettä viime kaudella.

– Tärkeää oli, että pääsin miesten peleissä pelaamaan isoja minuutteja kiekollisessa roolissa. Se auttoi varmasti paljon tälle kaudelle.

Nyt läpimurto liigajäille on tapahtunut isosti ja Teissala on pystynyt tuomaan vahvuuksiaan esille HIFK:n kokoonpanossa.

– Hyvältä se on tuntunut ja se oli koko ajan tavoite. Tiesin, ettei tähän joukkueeseen murtauduta välttämättä vielä sen ensimmäisen kauden aikana, eikä vielä tämänkään kauden alussa lähtenyt ihan toivotulla tavalla, mitä olisin itse halunnut. Nyt se sitten mielestäni tapahtui tuossa joulun tienoilla ja nyt on tullut lopullinen murtautuminen. Sinänsä olen tyytyväinen tilanteeseen, mutta samalla tiedän, että olisin voinut olla tuotteliaampi pelaaja jo aikaisemmin.

Miten se on näkynyt nuorukaisen itseluottamuksessa, kun tämän vuoden puolella onnistumisia on tullut?

– No kai se näkyy varmaan ihan jokapäiväisessä tekemisessä ja ilmeestäkin. Kokonaisvaltaisesti on parempi fiilis, mikä varmasti näkyy myös jäällä. Kun saa tehoja irti, niin kyllä se helpottaa.

HIFK:ssa Teissalaa liigapelaajaksi on opastanut päävalmentaja Ville Peltonen.

– Hän on opettanut jotain juttuja lähes kädestä pitäenkin. Hän on opettanut niitä asioita, joita pitää pelissä olla, jos haluaa Liigassa pelata. Villekin on helvetin kovalla tasolla pelannut, niin häneltä on saanut vinkkejä ihan kaikkeen pelaamiseen. Tosi hyvin hän on opettanut ja Ville on tosi rauhallinen koutsi. Tyytyväinen olen ollut hänen opeissaan, Teissala sanoo.

Oppi pitkistä kalsareista

Oppia kiekkoammattilaisen elämään Teissalalle on tullut myös HIFK:n pukukopissa kokeneemmilta pelaajilta.

– Kaukalossa ja sen ulkopuolellakin. Kyllä siinä taisin vähän olla kukkopoika, kun koppiin viime kaudella astelin. Olen saanut vinkkejä kokeneilta pelaajilta käytännössä ihan kaikessa. Pukukopissa mulla on mennyt ihan hyvin näiden kahden kauden aikana. Se on vain ihan hyvä juttu, että välillä tulee kuittailua turkulaisuudesta, Teissala virnistää.

Annetaan nuorukaiselle mahdollisuus itse kertoa omin sanoin mediaankin vuotanut tarina pitkistä kalsareista ja niihin liittyvistä sakoista.

– Joo, tota noin. Oli vähän kylmempi aamu ja siinä mentiin pitkät kalsarit jalassa. Jokuhan ne sitten huomasi. Sen jälkeen tieto kulki Micke Åstenille, minkä jälkeen varmaan koko seura sai kuulla asiasta. Ne kalsarit sitten leikattiin ja joku sakko sieltä napsahti. Semmoista se on.

Teissala lähtee loppukauden peleihin luottavaisin mielin.

– Meidän joukkue on sellainen, että voidaan mielestäni voittaa kenet vain, eikä mielestäni vieläkään ole nähty meidän täyttä potentiaalia. Meillä on luisteluvoimainen joukkue ja hyvällä liikkeellä lähdetään huomenna voittamaan HPK kotona. Tosi hyvältä tuntuvat myös nuo viikonlopun kaksi ottelua Kärppiä vastaan. Saadaan tuollainen minipleijarisarja joukkuetta vastaan, joka on tällä hetkellä tavallaan päävastustaja, kun taistellaan samoista sijoituksista. Koitetaan kääntää ne pelit voitoksi, Teissala linjaa.

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset