PINNALLA – Tony Sund: ”Olemme oikealla tiellä”

Lue haastattelu tästä!

Pohjanmaalta Pedersörenstä kotoisin oleva Tony Sund kulki omalaatuisen ja jopa poikkeuksellisen polun ammattilaiskiekkoilijaksi ja teki rakettimaisen nousun huipulle NHL:n porteille saakka. Nyt 28-vuotias loistava kahden suunnan puolustaja pelaa ensimmäistä kauttaan HIFK:ssa ja odottaa palavasti ensimmäisiä pudotuspelejään Liigassa. Sund on kokenut Ruotsissa kevään kovimmat pelit sekä saavuttanut Leijonissa MM-hopeaa, joten varsinkin viime aikoina kovassa vireessä pelannut puolustaja tietää, mikä on vaatimustaso, kun lähestytään kauden tärkeimpiä otteluita.

Taistelu viimeisistä jaossa olevista runkosarjapisteistä on kovimmillaan tällä hetkellä. Kuten viime viikkoina on todistettu, kaikissa otteluissa panokset näkyvät kaukalossa. HIFK on löytänyt hyvän vireen, kun edellisestä yhdeksästä pelistään joukkue on napannut seitsemän kolmen pisteen voittoa.

Viime viikolla HIFK oli vahva kotiyleisönsä edessä ja voitti Pelicansin sekä Kärpät vahvalla pelillä Nordiksella. Lauantaina Oulussa Kärpät oli vahva back-to-back -otteluiden toisessa osassa ja voitti ottelun 3–0.

– Nyt aletaan olemaan runkosarjan loppuvaiheessa ja parhaat pelit ovat vasta edessä. Mielestäni tosi vahvasti pelasimme viime viikolla muuten, mutta lauantaina emme oikein päässeet omalle tasollemme. Kokonaisuudessaan tuo viime viikko oli meille joukkueena hyvä mittari ja se opetti meille varmasti, millaisia pelejä on tiedossa jatkossakin, kertoo HIFK-puolustaja Tony Sund.

HIFK:lla runkosarjaa on jäljellä enää neljä ottelua ja niistä kolme pelataan tällä viikolla. Nordiksella HIFK kohtaa ensin keskiviikkona HPK:n ja perjantaina TPS:n. Lauantaina joukkue kohtaa Sportin Vaasassa. HIFK:n viimeinen runkosarjaottelu pelataan puolestaan kotona ensi tiistaina KalPaa vastaan.

– Jäljellä olevat ottelut ovat tietenkin todella tärkeitä meille. Mielestäni meillä on ollut tässä hyvä trendi viime aikoina, vaikka tuo lauantain ottelu oli, mitä oli. Hyvin olemme viime aikoina pelanneet ja nyt pyritään pääsemään mahdollisimman korkealle sijalle sarjataulukossa. Se vaatii meiltä voittoja. On hyvä asia, että tärkeitä pelejä tulee jo tässä vaiheessa, niin päästään sellaiseen pudotuspelien fiilikseen, kun jokaisella ottelulla on iso merkitys. Meillä on nyt useampi kotipeli jäljellä ja tiedämme saavamme niihin kotiyleisön tärkeän tuen, niin sekin luo hyvän fiiliksen tähän runkosarjan loppuun, Sund sanoo.

Puolustaja näkee, että joukkueen itseluottamus on noussut oikeaan aikaan runkosarjan loppua lähestyttäessä.

– Meidän puolustuspelaamisemme ja alivoimapelaaminen ovat olleet hyviä jo pitkän aikaa. Nyt olemme löytäneet tehokkuutta myös maalintekoon ja hyvää flowta pelaamiseen. Itseluottamus on selvästi noussut onnistumisten myötä ja on varmasti iso syy siihen, että voittoja on tullut, Sund linjaa.

Ja oman mausteensa tuo totta kai alkava kevät. Nyt lähestytään jääkiekon osalta hienointa aikaa, kun aurinko paistaa iltapäivälläkin Nordiksen laseihin ja vuoden pimein aika on taakse jäänyttä elämää.

– Ilman muuta se vaikuttaa. Onhan se aina kiva, kun aurinko paistaa ja pelataan isoista voitoista. Talven pimeimpinä aikoina peleihin latautuminen on astetta haastavampaa ja varmasti osaan pelaajista se pimeys vaikuttaa enemmän kuin toisiin, mutta kyllä tämä kevään tulo oman boostinsa, Sund näkee.

”Myös oma pelaaminen parantunut”

Jo tähän asti värikkään uran pelannut Sund palasi muutaman vuoden tauon jälkeen Suomeen ja pelaa ensimmäistä kauttaan HIFK:ssa. Edelliset kaksi kautta puolustaja pelasi Ruotsin pääsarjassa SHL:ssä Röglen joukkueessa kovia pelejä. Ennen Ruotsia Sund edusti yhden kauden KHL:ssä Dinamo Riikaa ja pelasi myös kauden lopussa Sveitsissä Davosin joukkueessa. Lisäksi hän on useamman kauden putkeen pelannut Leijonissa, joten kovissa liemissä on Sund keitetty.

Tämä on näkynyt Sundin otteissa HIFK-paidassa, sillä hän on ollut pelannut todella vahvaa kahden suunnan peliä, eikä taso heittele otteluiden välillä. Erityisesti viime aikoina Sund on varmasti tehnyt vaikutuksen HIFK-kannattajiin todella tasapainoisella ja kokonaisvaltaisella pelaamisellaan.

– Viime aikoina on tuntunut, että myös oma pelaaminen on parantunut ja mennyt oikeaan suuntaan. Sain mielestäni hyvän startin kaudelle, mutta sitten tuli runkosarjan alussa harmittava loukkaantuminen, joka otti oman aikansa. Hyvä asia on kuitenkin se, että tässä vaiheessa kautta olen oikealla tiellä. Tietysti aina voin parantaa peliäni ja olen aika kriittinen itseäni kohtaan. Asetan itselleni paineita, mutta kokonaisuutena hyvin on kausi mielestäni sujunut. Olen viihtynyt Helsingissä tosi hyvin ja HIFK:ssa kaikki on hoidettu viimeisen päälle. Lisäksi meillä on tosi hyvä joukkuehenki, mikä on hieno asia, Sund kiittää ja jatkaa.

– Tietysti tavoite on myös se, että pystyn tästäkin vielä parantamaan omaa pelaamistani ja tavoite on, että HIFK menee tänä keväänä mahdollisimman pitkälle.

Luotettava ja kokonaisvaltainen puolustaja

Sund kertoo, kuinka vuodet Ruotsissa ja kansainvälisissä peleissä ovat kehittäneet häntä joka osa-alueella. Puolustajan tehokkain kausi oli hänen Vaasan Sportissa kaudella 2018–19, jolloin hän teki Liigassa 35 tehopistettä. Edellisten kausien aikana hän on omien sanojensa mukaan kehittynyt erityisesti puolustussuuntaan.

– Silloin kun tulin Liigaan, mielsin itseni enemmän kiekolliseksi puolustajaksi ja halusin ennen kaikkea pelata kiekollista peliä, mutta silloin minulla oli haasteita puolustussuuntaan. Nyt varsinkin nuo kaksi edellistä kautta Ruotsissa minulla oli vahvasti puolustavampi rooli. Kun tulin HIFK:hon, halusin tuoda enemmän takaisin myös hyökkäyspeliäni, mutta olla samalla mahdollisimman luotettava ja kokonaisvaltainen pelaaja. Nyt pyrin tuomaan kaukaloon puolustamisen lisäksi vahvaa luistelua ja koitan pysyä mahdollisimman paljon kiekossa, Sund pohtii.

Aikaisemmin Liigassa Sportissa ja TPS:ssä pelannut Sund ei ole vielä Liigan pudotuspelejä pelannut, mutta Röglessä hän pelasi kahtena keväänä SHL:ssä kovia ottelusarjoja, minkä lisäksi toissakaudella Sund juhli Röglessä CHL:n mestaruutta.

– SHL on kova sarja ja erityisesti pudotuspelit siellä ovat tosi kovia pelejä. Kokonaisuudessaan se oli hieno kokemus itselleni. Varsinkin se ensimmäinen kausi, kun pelasimme tosi hyvin ja voitimme runkosarjan sekä CHL:n mestaruuden, mikä oli Röglen organisaatiolle ensimmäinen isompi saavutus. Paljon opin noista Ruotsin vuosista, Sund sanoo.

Hän kertoo viihtyneensä muutaman vuoden tauon jälkeen liigajäillä.

– Tosi kivaa on ollut ja Liiga on selvästi mennyt siihen suuntaan, että sellaista träppikiekkoa ei niin paljon enää pelata. Paljon täällä on hyviä pelaajia ja joukkueita. Nyt kun pudotuspeleihin mennään, niin taso nousee entisestään verrattuna runkosarjaan.

Junnuna aikuisten pelejä

Pinnalla-sarjassa olemme saaneet huomata, että HIFK-pelaajat ovat nousseet ammattilaisiksi hyvin erilaisia reittejä pitkin, eikä Sund tee tässä asiassa poikkeusta vaan päinvastoin.

Pohjanmaalta pikkupaikkakunnalta Pedersörenstä kotoisin oleva ja kiekko-oppinsa IFK Lepplaxin joukkueessa saanut Sund ei kuulunut ikäluokkansa junioritähtiin, vaan pelasi pitkään kasvattajaseurassaan. Oman erikoisuutensa Sundin uraan tuo se, että hän kiekkoili juniori-ikäisenä sekä IFK Lepplaxin että myöhemmin uusikaarlepyyläisen Muik Hockeyn joukkueessa miesten pelejä kakkosdivarissa ennen kuin siirtyi Vaasan Sportin A-junioreihin.

– B-junioreissa oli ajatuksena lähetä jo Sportiin, mutta sitten päätin hoitaa ensin koulun loppuun ja pelasin tosiaan miesten pelejä, mikä tietyllä tavalla varmasti auttoi kehittymään monessa asiassa, vaikka puhutaankin kakkosdivarin tasosta. Aika erikoinen ja varmasti myös poikkeuksellinen reitti tosiaan. Kun siirryin sieltä suoraan Vaasaan A-junioreiden SM-tasolle, niin kyllähän se vauhti oli hyvin erilaista mihin olin tottunut, mutta toisaalta miesten peleistä opin sellaisia asioita, joista varmasti oli myös hyötyä. Hyvä kokemus se oli itselleni, Sund kertoo ja lisää.

– Hauskaa se on jälkeenpäin huomata, että ei ole vain yhtä tietä ammattikiekkoilijaksi ja siinä on varmasti monelle junnullekin hyvä oppi, että vaikka ei olisi vielä 17–18-vuotiaanakaan korkealla tasolla, niin hyvin voi vielä nousta mihin vain. Itsekään en ollut missään pohjolaleireillä tai muissa maajoukkuejutuissa nuorena, vaan tein maajoukkuedebyyttini Leijonissa, Sund muistuttaa.

”Silloin tapahtui paljon”

Ja Sundin kehityskäyrä oli mieletön. Muutamassa vuodessa hän kehittyi Vaasassa ensin liigapelaajaksi ja kaudella tapahtui tuo aikaisemmin mainittu läpimurtokausi 2018–19, jonka aikana Sund teki Liigassa 35 tehopistettä, teki debyyttinsä Leijonissa ja kauden jälkeen solmi vuoden mittaisen NHL-sopimuksen San Jose Sharksin kanssa varaamattomana pelaajana. San Josessa hän kävi harjoituskaudella kolkuttelemassa NHL:n ovia Sharksin leirillä, mutta lopulta hän pelasi kauden 2019–20 TPS:ssä lainasopimuksella.

– Silloin Sportin viimeisellä kaudella tapahtui paljon ja tuntui, että asiat menivät vain koko ajan eteenpäin ilman, että erikseen tarvitsi suunnitella, mitä seuraavaksi tapahtuu. Se oli hienoa aikaa ja pääsin tosiaan ensimmäistä kertaa Leijoniinkin, vaikka en olisi vielä paria vuotta aikaisemmin osannut kuvitellakaan, että olisin joskus maajoukkuetason puolustaja. Siitäkin olen erittäin kiitollinen, kun nyt mietin asiaa, Sund sanoo

Eikä siitä tarvitse mennä kuin pari vuotta eteenpäin, kun Sund valittiin Leijonien MM-joukkueeseen. Lopulta kevään 2021 MM-kisoissa Suomi oli jatkoaikamaalin päässä MM-kullasta. Sundille palkintokaappista löytyy siis MM-hopea.

– MM-kulta oli lähellä, mikä harmittaa vieläkin, mutta pitkässä juoksussa tuotakin osaa varmasti myöhemmin arvostaa korkealle, enkä tuostakaan olisi B-juniori-ikäisenä osannut haaveillakaan. Kaikki voi muuttua suhteellisen lyhyessä ajassa, jos asiat lähtevät oikeaan suuntaan.

Sund on kuulunut MM-debyytin jälkeen Leijonien vakiokasvoihin ja pelannut joka kausi EHT-turnauksissa, kertaalleen myös tällä kaudella.

– Olen aina kiitollinen siitä, kun kutsu maajoukkueeseen tulee. Useamman vuoden olen ollut mukana ja sekin merkitsee minulle todella paljon. Siellä on aina huippupelaajia ja huippujätkiä, niin ovat myös kauden aikana itselleni olleet aina sellaisia itseluottamuspiikkejä, kun sinne pääsee mukaan pelaamaan kovia pelejä, Sund sanoo.

”Päätös tulla tänne oli helppo”

Entä miten Sund päätyi täksi kaudeksi HIFK:hon? Vaihtoehtoja olisi varmasti ollut useita.

– Siinä vaiheessa, kun päätin palata Suomeen, juttelin Tobias Salmelaisen ja Ville Peltosen kanssa. Aika nopeasti tuli sellainen olo, että he tietävät tarkasti, millainen pelaaja olen. Me näimme sen asian hyvin samalla tavalla, kuten myös sen, millainen pelaaja haluan olla jatkossa. Sen jälkeen tuli selväksi HIFK:n tavoitteet ja se, millainen joukkue tänne rakennetaan, niin loppujen lopuksi se päätös tulla tänne oli helppo. Pääsimme nopeasti yhteisymmärrykseen ja itselleni tuli olo, että minut tosissaan halutaan tänne, Sund summaa.

Nyt Sund ja koko HIFK:n joukkue keskittyvät vain huomiseen ja kotiotteluun HPK:ta vastaan. Viikon päästä runkosarja on pelattu loppuun ja sitten nähdään, mikä on jako pudotuspeleihin.

– Pelimme on parantunut koko ajan ja olemme mielestäni oikealla tiellä. Peli näyttää hyvältä ja vieläkin pystytään kiristämään. Hyvällä fiiliksellä olen tällä hetkellä sen suhteen, että kohti tavoitettamme olemme menossa. Nyt pelataan nämä viimeiset runkosarjan pelit korkealla tasolla. Sen jälkeen päästään nauttimaan pudotuspelitunnelmasta ja mulla on vahva usko siihen, että me olemme valmiita niihin peleihin, Sund sanoo.

 

Teksti: Henri Havusela

Näytä kaikki uutiset