logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

Henkilökuva: Rony Ahonen on vastuuntuntoinen duunari – ”Otan jokaisesta päivästä kaiken irti”

Rony Ahonen palaa Stadiin kahdeksan muualla vietetyn vuoden jälkeen. IFK solmi keväällä monipuolisen puolustajan kanssa 3+1-vuotisen sopimuksen.

IFK:n alakertaan tuli rutkasti lisää kokemusta ja osaamista, kun seura hankki riveihinsä 32-vuotiaan puolustajan Rony Ahosen 3+1-vuotisella sopimuksella. Edelliset neljä kautta Rauman Lukossa pelannut IFK:n oma kasvatti on kehittynyt monipuoliseksi pakiksi, jonka vahvuudet ovat etenkin oman pään turvaamisessa.

Kahdeksan vuotta sitten Stadista lähtenyt puolustaja kertoi olevansa äärimmäisen innoissaan paluustaan himaan.

– Jännitti aikalailla tulla ensimmäisinä päivinä treeneihin, ihan perhosia oli vatsassa, Ahonen nauroi.

Porvoossa syntynyt Ahonen on unelmoinut paluusta Nordikselle siitä lähtien, kun hän kauden 2010-11 päätteeksi seurasta edellisen kerran lähti.

– Aina on ollut ajatuksissa paluu takaisin tänne.

Kokenut paluumuuttaja

Ahonen liittyi IFK-perheeseen B-juniori-ikäisenä vuonna 2003 ja pelasi osan ensimmäisestä kaudestaan myös ikäluokkaa korkeammalla A-junioreiden mukana. Kausi IFK:ssa päättyi A-junioreiden pronssimitaliin. Liigadebyytin Ahonen pääsi tekemään kaudella 2006-07, jolloin matseja miesten joukkueessa kertyi neljä.

Nyt Ahosella on vyöllään yli 300 Liigaottelua IFK:sta, SaiPasta ja viimeisimpänä Lukosta. Kokemusta löytyy myös reilun 200:n matsin edestä Mestiksestä Kiekko-Vantaan, Jokipoikien ja Jukureiden riveistä.

Ahonen ei ole pelaaja, joka mässäilee tehopisteillä illasta toiseen, mutta hän pitää vastustajan tehokkaasti pois maalipaikoilta. Liigassa 330:ssa ottelussa on syntynyt 88 tehopistettä ja plusmiinustilasto on komeasti positiivinen +29.

Suomen mestaruutta IFK:ssa vuonna 2011 juhlinut puolustaja on vastuuntuntoinen duunari jäällä ja sen ulkopuolella, ja haluaa olla esimerkkinä nuoremmilleen.

– Minulla on urani aikana ollut vanhempia pelaajia näyttämässä mallia ja nyt haluan antaa takaisin. En itse ole se suulain kaveri, joten pyrin teoilla olemaan esimerkkinä. Pyrin aina tekemään päivän työn laadukkaasti.

– Isoin asia junnnuna oli se herääminen treenaamiseen. Kun pääsin liigamiehistön mukaan, opin ymmärtämään, mitä harjoitteleminen oikeasti tarkoittaa. Tänäpäivänä pidän sitä vielä suuremmassa arvossa. Ammattiurheilijana en voi vain mennä ja elää miten sattuu. Yritän ottaa jokaisesta päivästä kaiken irti, sillä ei tämä lopulta kuitenkaan kovin pitkäkestoista hommaa ole.

Puolustavan puolustajan päivätyö koostuu pitkälti vastustajan kanssa vääntämisestä, ja siitä kokenut pakki kertoo nauttivansa. Ketään tiettyä painikaveria ei mieleen ole jäänyt, mutta ennen kuin työhaalarit vedetään niskaan, tykkää Ahonen tehdä hieman taustatöitä mielessään. Ennen matsia hän muistelee vastustajan joukkuetta ja millaisia pelaajia on vastassa.

– Liigassa on hyvin monipuolisia hyökkääjiä ja aika eri tavoilla olen saanut vääntää kaikkien kanssa. On vikkeliä ja nopeita terän käyttäjiä, joiden perässä täytyy luistella ja sitten on fyysisiä kavereita, joiden kanssa täytyy olla hereillä, ettei tule taklatuksi. Jäällä täytyy olla antennit pystyssä ja miettiä minkälaisen vastustajan kanssa joutuu vääntämään.

Tuttuja kasvoja kopissa

Koko uransa Suomessa kiekkoillut puolustaja aloittaa 11. Liigakautensa. Matkan varrella moni pelaaja on tullut tutuksi ja tämän kauden IFK:ssa pukukoppia on jakamassa myös kourallinen kavereita vuosien takaa.

– Täällä on muutamia tuttuja pelikavereita, jotka pelasivat jo silloin, kun viimeksi täällä olin.

Ahosen lisäksi kauden 2010-11 joukkueesta ensi kaudella IFK:ssa pelaa neljä pelaajaa: Lennart Petrell, Markus Kankaanperä, Teemu Tallberg sekä Mikko Kousa. Mestarijoukkueen maalia vartioi tuolloin, nykyään IFK:n maalivahtivalmentajana toimiva, Jan Lundell.

– Täällä on myös vanhoja seurakavereita matkan varrelta. On ollut helppoa tulla sisään joukkueeseen ja on ollut siistiä huomata, kuinka lyhyessä ajassa tulemme kaikki hyvin juttuun keskenämme.

Alkukesän harjoituskaudella joukkue vietti jääharjoituksien lisäksi aikaa kuntosalilla ja tehden oheisharjoitteita luonnon helmassa. Silloin, kun IFK:ssa luistimet vaihtuvat lenkkareihin, siirtyy treenien vetovastuu fysiikkavalmentaja Harri Yrttiaholle. Yrttiaho on Ahoselle tuttu jo Jokipoikien ajoilta ja intohimolla työhönsä suhtautuvan valmentajan menetelmät ovat Ahosen mieleen.

– Hän oli silloin minun aikanani Joensuussa fysiikkakoutsina. Olen siitä lähtien seurannut Harrin työtä ja hänen tekemisensä on kehittynyt todella korkealle tasolle. Pidän kovasti hänen tavastaan toimia. Hänen tietämyksensä alasta on huikeaa ja määränpäät ovat selkeitä.

”Kaikki ovat todella motivoituneita”

Ahonen muutti perheineen takaisin synnyinkaupunkiinsa Porvoseen. Työmatkaa Nordikselle kertyy 50 kilometriä, mutta paluu kotiseudulle on ollut Ahosen sanoin ”kaikinpuolin siistiä”.

– Se on ollut pitkä aika minkä olemme muualla asuneet. Kahdeksan vuoden aikana meille on tullut kaksi lasta mukaan remmiin ja nyt on kivaa, kun ei tarvitse suunnitella koko kesää valmiiksi. Nyt isovanhemmat ja ystävät ovat lähellä.

Ahosilla on kesällä aikaa asettua uuteen kotiinsa, kun IFK siirtyi kesäkuun puolivälissä omatoimiselle harjoitusjaksolle neljän yhdessä vietetyn viikon jälkeen. Yhteisien joukkueharjoitusten aikana Ahonen kertoi keskittyneensä pitkälti omaan tekemiseensä, mutta hän ehti aistia paljon hyvää joukkueessa ja kehuu jengin sisällä vallitsevaa fiilistä.

– Kaikki ovat todella motivoituneita. Tässä kohtaa vaikuttaa hyvältä ja odotan innolla alkavaa kautta!

– Suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt se tekemisen laatu – siitä ei ole tingitty missään vaiheessa eikä kenenkään toimesta. Ja taso paranee, mitä enemmän olemme yhdessä ja opimme toisiamme tuntemaan.

Näe Rony Ahonen ja IFK:n joukkue Nordiksella koko kauden ajan ja varmista kausikorttisi nyt!

Rony Ahonen

Näytä kaikki uutiset