logologo
HIFKHPK
to 08.08.2024 klo 18:00

NHL-miehet matkalla Pohjois-Amerikkaan – ”Tämän kokemuksen tulen muistamaan pitkään”

HIFK:ssa pelasi syyskaudella neljä NHL-statuksen omaavaa lainamiestä.

Kauden 2020-2021 aloitus Stadissa oli erikoinen. Sarjakauden alkamista lykättiin koronatilanteen vuoksi lokakuun puolelle, mutta erityistä huolta aiheuttivat harjoituskaudella sattuneet loukkaantumiset.

Pitkäaikaispotilaita oli yhden kentällisen verran ja ennen kauden ensimmäistä kiekon tiputusta tiedettiin, että Juha Jääskä, Micke Åsten, Ville Leskinen, Rasmus Heljanko ja Lennart Petrell ovat sivussa ainakin lokakuun.

Joukkueenjohdon oli reagoitava.

Puuttuvat palaset NHL:sta

Jo kesällä oli tiedossa, että kausi Pohjois-Amerikassa on vaakalaudalle ja sitä myöten NHL-pelaajia oli tarjolla. HIFK:ssa urheilujohtaja Tobias Salmelainen oli siirtomarkkinoilla maltillinen.

Syyskuun alussa Bättre Folk -jäsenien mobiililaitteet värähtivät. Salmelainen oli naarannut kovan luokan NHL-tykin stadilaisten riveihin.

Entinen Ruotsin korkeimman sarjatason, SHL:n maalikuningas, ja ensimmäisellä NHL-kaudellaan Columbus Blue Jacketsissa 10 osumaa viimeistellyt Emil Bemström liittyi HIFK:hon.

Kaksi viikkoa myöhemmin tiedotettiin Winnipeg Jetsin organisaatiossa kiekkoilevan Joona Luodon lainasopimuksesta.

Lokakuun alussa joukkueen mukaan liittyivät San Jose Sharksin Antti Suomela sekä New York Islandersin Otto Koivula.

Syyskauden paketti oli koottu, suljettu ja sinetöity.

Lainamiehistä perheenjäseniksi

Kaikki neljä HIFK:n NHL-lainaa allekirjoittivat marraskuun loppuun kestävät lainasopimukset. Keikkatyöläiset tulivat paikkaamaan pahinta loukkaantumissumaa ja hakemaan pelituntumaa parhaasta näkemästään käynnissä olevasta sarjasta, ja NHL-organisaatioidensa parhaaksi kokemasta joukkueesta.

Joulukuussa koko nelikko pakkasi lätkäkassinsa Nordiksella ja suuntasi jokainen omien mutkiensa kautta takaisin varsinaisen työnantajansa leipiin.

Parissa kuukaudessa Stadissa Bemström, Luoto, Suomela ja Koivula ehtivät solmia tukun uusia ystävyyssuhteita, jättää jälkensä HIFK-fanien mieliin sekä Liigatilastoihin, ja ansaita paikkansa NHL-seurojensa harjoitusleireillä.

Mitä NHL-hyökkääjät saivat ajaltaan Helsingissä ja HIFK:ssa?

Kysytään heiltä.

Emil Bemström, 21 vuotta, Columbus Blue Jackets

NHL-organisaation toiveet ajalta HIFK:ssa

– Sovimme seuran kanssa, että kehitän kamppailuvoimaani. Minulla oli ensimmäisenä NHL-vuotenani eniten ongelmia sen kanssa. Uskon, että olen kehittänyt sitä puolta. Minun täytyy saada lisää itseluottamusta ennen kaikkea kiekollisena kamppailemiseen.

Aika Stadissa

– Ensinnäkin sain paljon uusia ystäviä. Etenkin tietyt ihmiset auttoivat minua paljon. Kolme kuukautta HIFK:ssa tuntui kuukaudelta – aika lentää, kun on kivaa. Minulla on vain hyvää sanottavaa ajastani HIFK:ssa. Nautin kovasti pelaamisesta ja asumisesta Helsingissä.

Paluu Pohjois-Amerikkaan

– Aivan ensin minun täytyy saada uusi passi. Edellinen on vanhentunut. Aion käydä myös kotona Ruotsissa hyvästelemässä perheeni taas joksikin aikaa. Sitten olen valmis palaamaan sorvin ääreen.

Tavoitteet tulevalle kaudelle NHL:ssa

– Ansaita paikka joukkueessa. Haluan myös tehdä maaleja. Toivottavasti olen kehittynyt aiemmin mainituilla osa-alueilla ja pystyn sitä kautta auttamaan joukkuetta etenkin hyökkäyspäässä.

Antti Suomela, 26 vuotta, San Jose Sharks

NHL-organisaation toiveet ajalta HIFK:ssa

– Lähinnä Sharksin puolelta haluttiin, että saan pelituntumaa. Olin keväällä pitkään sivussa ja jos nyt en olisi päässyt pelaamaan, olisi minulle tullut vuoden tauko matseista. Pelituntuman saaminen oli myös itselleni tärkeintä.

Aika Stadissa

– Sain kyllä sen mitä toivoin. Pääsin pelaamaan paljon ja pelaaminen tuntui hyvältä. HIFK:ssa on kasassa todella hyvä porukka ja vaikka mukana oli myös lainapelaajia, niin joukkueessa oli hyvä pössis päällä kokoajan.

– Olen asunut Helsingissä jo kolmisen vuotta ja olen viihtynyt todella hyvin. Myös siksi olin iloinen päästessäni juuri HIFK:hon lainalle.

Paluu Pohjois-Amerikkaan

– Aika pitkään jouduin itsekin miettimään, että kuinka se prosessi menee. Karanteenien ja testien kautta töihin. Odotan kovasti, että pääsen taas näyttämään omat kykyni. Koen, että olen todella valmis. Minulla on pitkä treenikesä takana ja mukavasti pelejä alla. Äijä on tällä hetkellä valmis.

Tavoitteet tulevalle kaudelle NHL:ssa

– Suurin tavoitteeni on, että pystyisin vakiinnuttamaan paikkani joukkueessa ja pääsisin oikeasti näyttämään mitä osaan. Tähän saakka en ole vielä pystynyt valmennusta siellä vakuuttamaan. Nyt selkeä tavoite on lukita paikka joukkueessa ja siitä lähdetään, että se tapahtuu tämän kauden aikana.

Otto Koivula, 22 vuotta, New York Islanders

NHL-organisaation toiveet ajalta HIFK:ssa

– Aika selkeät ohjeet tuli. Sentteriosaamista piti kehittää, aloitustaitoja ja puolustamista. Islandersin puolelta toivoivat, että pelaan keskushyökkääjänä HIFK:ssa. Tuntuu kyllä, että olen mennyt eteenpäin. Sentteripelaaminen on vielä haastavampaa täällä Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassa. Isossa kaukalossa täytyy luistella enemmän ja sentterillä on suurempi vastuu myös puolustussuuntaan. Siinä mielessä tämä oli paras paikka kehittyä.

Aika Stadissa

– Hyvin kyllä viihdyin. Koronan takia en päässyt ihan täysin nauttimaan Helsingistä. Olen jo muutaman kesän treenannut pääkaupunkiseudulla ja nautin olostani siellä.

Paluu Pohjois-Amerikkaan

– Jonkinlainen karanteeni siellä odottaa. Aika harvakseltaan ollaan oltu organisaation kanssa yhteydessä. Sieltä on halutta antaa minun keskittyä peleihin Suomessa ja jos jotain on ollut, niin silloin on soiteltu.

Tavoitteet tulevalle kaudelle NHL:ssa

– Lähden kilpailemaan ihan tosissani NHL-paikasta. Tavoitteena on pelata hyvä kausi, kun sopimuskin on katkolla. Sitä kautta ansaitaan hyvät lähtökohdat jatkoneuvotteluihin.

Joona Luoto, 23 vuotta, Winnipeg Jets

NHL-organisaation toiveet ajalta HIFK:ssa

– Ei sieltä ohjeita annettu. Kyllä tässä iässä täytyy itse tietää kehityskohteet. Jokaisen pelin jälkeen lähetin Jetsiin videoklipit hyvistä ja huonoista asioista, mitä matsissa tein.

Aika Stadissa

– Tämä on ollut parasta ja hauskinta aikaa todella pitkään aikaan. Jengissä on paljon hyviä jätkiä ja koko organisaatiossa hyviä ihmisiä. Tämän kokemuksen tulen kyllä muistamaan pitkään.

Paluu Pohjois-Amerikkaan

– Kamat kasaan ja menoksi. Se tässä ammatissa on hyvä, ettei itse tarvitse hirveästi miettiä. Joku muu kertoo mitä tehdään.

Tavoitteet tulevalle kaudelle NHL:ssa

– Vakiinnuttaa pelipaikka NHL-joukkueessa. Mies on kyllä kunnossa. Siihen vaaditaan vain paljon hommia ja hitusen onnea.

 

NHL-kausi alkaa Pohjois-Amerikassa 13. tammikuuta. HIFK kiittää Emil Bemströmiä, Joona Luotoa, Antti Suomelaa sekä Otto Koivulaa ajastaan seurassa!

NHL-miehet matkalla Pohjois-Amerikkaan – ”Tämän kokemuksen tulen muistamaan pitkään”

Näytä kaikki uutiset